Infertilitatea: cauze și simptome. Ce este histerosonografia și cum te ajută o simplă "injecție". Dijmărescu: Desfundă trompele

Infertilitatea - Foto: Freepick @yanalya
EXCLUSIV
Care sunt cauzele infertilității și cât de importantă este simpla ecografie în detectarea unei probleme. Ce este histerosonografia.

Sunt din ce în ce mai frecvente solicitările unui diagnostic sau a unei soluții în cazul infertilității. Multe cupluri își doresc să aibă copii și nu reușesc și sunt investigate problemele din sfera ginecologică. 

În general, infertilitatea este definită ca fiind imposibilitatea de a rămâne însărcinată după un an sau mai multe relații sexuale neprotejate. Deoarece se știe că fertilitatea la femei scade în mod constant odată cu vârsta, unii specialiști în sănătate evaluează și tratează femeile cu vârsta de 35 de ani sau mai mult, potrivit CDC.

Din fericire, în prezent, există multe terapii sigure și eficiente care vă îmbunătățesc semnificativ șansele de a rămâne însărcinată.

Sanador

Care sunt cauzele infertilității. Cât de importantă este simpla ecografie

 

"Nu există neapărat niște protocoale standard pentru ceea ce înseamnă infertilitatea.

Infertilitatea poate veni din mai multe cauze. De multe ori pot fi cauze benigne, oarecum simple, comune, care pot duce către această infertilitate. Cu ce ne ajută rezonanța magnetică în aceste cazuri?

Putem descoperi, de exemplu, anumite patologii care sunt legate de trompele uterine, care sunt diagnosticate cel mai și cel mai bine prin rezonanță magnetică.

De asemenea, pot fi leziuni chistice ovariene care să aibă natură fie endometriozică, fie hemoragică, fie chisturi funcționale foarte mari care, la fel, sunt diagnosticate și explorate cel mai bine prin rezonanță magnetică.

Nu în ultimul rând, și ecografia joacă un rol important în această patologie, pentru că, de exemplu, o cauză frecventă este așa numită impermeabilitate a trompelor uterine", a declarat Adrian Dijmărescu, specialist imagistică medicală la Spitalul Clinic SANADOR.

Ce este histerosonografia și ce rol uriaș joacă

Histerosonografia este o tehnică minim invazivă, monitorizată ecografic, de testare a permeabilitatii trompelor uterine si evaluare a cavitatii uterine, folosind o solutie salina. Această metoda de investigatie poate inlocui histerosalpingografia și substanța iodată de contrast, fiind o intervenție mai puțin traumatizantă pentru pacientă.

"Avem în acest caz histerosonografia prin care sub ghidaj ecografic se injectează o substanță de contrast la nivelul trompelor uterine pentru a vedea dacă există anumite obstacole. 

Această procedură având un rol de ajutor, pentru că odată ce subtanța de contrast este împinsă cu presiune la acest nivel poate să desfunde trompele și are un rol de a corecta", a completat el.

Deci, ține minte că principalul simptom al infertilității este faptul că nu rămâneți însărcinată. Este posibil să nu existe alte simptome evidente.

Uneori, femeile cu infertilitate pot avea perioade menstruale neregulate sau absente. În unele cazuri, bărbații cu infertilitate pot avea unele semne de probleme hormonale, cum ar fi modificări ale creșterii părului sau ale funcției sexuale.

Majoritatea cuplurilor vor concepe în cele din urmă, cu sau fără tratament.

Femeile ar trebui să vorbească cu un medic dacă:

- Au vârsta de 35 de ani sau mai mult și au încercat să conceapă timp de șase luni sau mai mult

- Au peste 40 de ani

- Au menstruații neregulate sau absente

- Au perioade foarte dureroase

- Au probleme cunoscute de fertilitate

- Au fost diagnosticate cu endometrioză sau boală inflamatorie pelvină

- Ați avut multiple avorturi spontane

- Ați urmat un tratament pentru cancer

Bărbații ar trebui să vorbească cu un medic dacă au:

- Un număr scăzut de spermatozoizi

- Un istoric de probleme testiculare, de prostată sau sexuale

- Au urmat un tratament pentru cancer

- Testicule mici sau umflături la nivelul scrotului

- Alte persoane din familia dumneavoastră cu probleme de infertilitate.

Stresul, o cauză a infertilității

Stresul a ajuns să fie principala problemă din cauza căreia nu facem copii. Doctorul Andreas Vythoulkas a explicat cum combatem această problemă medicală extrem de sensibilă și când este cazul să ajungem la un specialist.

Întrebat ce facem ca să nu ajungem la infertilitate, "putem să facem două lucruri. Să facem analizele regulate anuale, adică un test Papanicolau, secreții sau ecografie transvaginală, pentru că așa putem să depistăm anumite lucruri care pot duce la infertilitate. Infecțiile pot duce la înfundarea trompelor sau alte lucruri care pot duce la infertilitate.

Și este important să ne gândim la copil cât mai devreme. Vârsta este foarte importantă pentru a obține o sarcină. Cu cât creștem vârsta, probabilitatea de a avea probleme de infertilitate este mult mai mare și rezolvarea problemei este mult mai dificilă.

La bărbați, s-a demonstrat că stresul, alimentația, fumatul influențează foarte mult calitatea și cantitatea spermogramei. Adică și cu o viață continuă în felul acesta, se poate ajunge la infertilitate. La femei, ne uităm la carieră și uităm să facem copii. Ovarele au vârsta lor biologică", a explicat medicul Andreas Vythoulkas.

Mai multe despre cauzele infertilității la femei și cauzele infertilității la bărbați - VEZI AICI

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel