Infecțiile urinare, tratament: când iei antibiotice și când nu

Infecția urinară ar trebui să ne trimită la medic
EXCLUSIV
Dr. Gheorghe Niță, medic primar urolog a vorbit la emisiunea Dicționar Medical când este cazul să luăm antibiotic, atunci când facem infecții urinare. El a explicat, de asemenea, care este diferența între o infecție și o simplă inflamație.

Medicul urolog Gheorghe Niță, medic primar urolog și doctor în științe medicale, a explicat la Dicționar Medical când e cazul să luăm antibiotic și când nu, în cazul unei infecții urinare.

Potrivit lui, pentru a lua antibiotic e necesar un consumul medical, iar medicamentul trebuie prescris de medic. De asemenea, e important să știm diferența între infecția urinară și o simplă inflamație.

„Dacă s-a înmulțit numărul de germeni, de cele mai multe ori trebuie un tratament antibiotic. Sigur că nu trebuie exagerat, sunt medicamente pe care, dacă le iei de la primele simptome, pot fi luate în doză unică și e o singură doză și lucrurile s-au rezolvat. Dar lucrurile nu mai stau așa când este infecția de mult, când este cu complicații. Deci nu trebuie exagerat cu antibioticele, trebuie demonstrat că e o infecție, pentru că de foarte multe ori, multe femei iau antibiotice crezând că au infecție – poate că au mai trecut în viață prin cistite – dar la prima usturime la urinare, se aruncă și iau antibiotice, fără să demonstreze c e vorba de o infecție urinară. Poate că a fost doar o inflamație locală, cum se spune „m-a tras curentul”, care produce o inflamație locală, o congestie, care sigur că determină o usturime, sau de exemplu la femei, după menopauză, odată cu vârsta apare acea uscăciune în zona intimă și atunci pot să apară aceste mici manifestări urinare care nu sunt infecții. Nu ar trebui să luăm empiric  și nu ar trebui luat antibiotic la orice usturime la urinare sau la orice urinare frecventă. Că nu orice urinare frecventă, că nu orice urinare frecventă sau usturime la urinare înseamnă automat infecție urinară” a explicat medicul la Dicționar Medical.

Cum abordăm o infecție urinară

Medicul mai arată că trebuie, în primul rând, să facem diferența între infecția urinară și inflamație. „Ar trebui să începem cu urocultura, cu analiza și identificarea unor microbi, vedem care sunt acei microbi, la ce sunt sensibili și atunci putem da antibioticele potrivite. Nu toate antibioticele pătrund corespunzător în calea urinară, după aceea nu toți microbii sunt sensibili la toate antibioticele, din contră, faci mai rău dacă dai un antibiotic la care este rezistent. Nu vei face decât ca acel microb să devină din ce în ce mai rezistent la antibiotice. Din păcate, în România, sunt antibioticele sunt folosite mult mai mult”, a mai spus medicul.

Detalii pe acest subiect găsiți în materialul video atașat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel