Infecțiile urinare, mai frecvente vara. Dr. Adrian Marinescu: Și din piscine pot apărea probleme

infectiile urinare - FOTO: Freepik@nitipong168
EXCLUSIV
Aceste boli sunt mult mai frecvente vara decât în orice alt sezon. Una poate fi chiar mortală.

Aceste două boli sunt mai frecvente în sezonul cald.  Infecțiile urinare sunt mai frecvente în sezonul cald, iar dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, atrage atenția asupra riscurilor asociate cu expunerea la piscine și alte surse de apă. Într-un interviu exclusiv pentru DC MEDICAL, dr. Marinescu a explicat că aceste infecții pot apărea nu doar din cauza expunerii la apă de mare, ci și din utilizarea piscinelor.

"Infecțiile urinare sunt mai frecvente vara. Nu trebuie neaparat să mă duc la mare. Și din piscine pot apărea probleme. Pot duce chiar la meningită. Puțini sunt cei fac meningită. De obicei copiii fac meningită",  a explicat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Pentru a preveni infecțiile urinare și complicațiile asociate, este esențial să se acorde o atenție sporită igienei personale și să se evite contactul prelungit cu apă care poate fi contaminată.

Vezi și: Impactul bolii Parkinson. Perspectivele pacienților și ale cadrelor medicale

De ce infecțiile urinare sunt mai frecvente vara

Infecții urinare - FOTO: Freepik@LKA

În fiecare an, infecțiile urinare sunt responsabile pentru aproape 10 milioane de vizite la medic. O infecție urinară poate apărea atunci când bacteriile ajung în urină și urcă până la vezica urinară. Femeile au un risc de patru ori mai mare decât bărbații de a dezvolta o infecție urinară, iar vara aduce un risc crescut pentru toată lumea.

Piscinele pot fi un teren propice pentru germeni, în ciuda faptului că oferă o oază binevenită în căldura verii. Acest lucru este din cauza urinei din apă, a oamenilor care nu se spală înainte de a înota și nivelurilor scăzute de clor. 

Germenii tind să crească cel mai bine în locuri calde și umede. Căldura și umiditatea verii pot crește riscul de infecție urinară. Astfel, se recomandă hidratarea corespunzătoare. 

Vezi și: Ce trebuie să știi despre infecția cu E.coli. Dr. Adrian Marinescu: E puțin probabil să o facem din apă. E greu de probat

Infecția urinară, simptome

- Durere sau senzație de arsură la urinare

- Urinare frecventă

- Durere în spate sau pe lateral, aproape de coaste

- Presiune în partea inferioară a abdomenului

- Urină tulbure, sânge în urină sau cu un miros puternic

- Febră sau frisoane, potrivit Urology Care Foundation.

Vezi și: Hiperextensia gâtului, semnul care apare cu câteva zile înainte de moarte. Gâtul se extinde cu 3 zile înainte de deces

Meningita, ce este

Meningita - FOTO: Freepik@suryanto99d

Meningita (inflamația membranei care înconjoară creierul și măduva spinării) și sepsisul (forma de otrăvire a sângelui a bolii) sunt boli foarte grave care pot afecta persoane de orice vârstă. Bacteriile sunt unele dintre cele mai frecvente și severe cauze ale acestor afecțiuni și pot fi fatale în câteva ore. Cazurile pot apărea în orice perioadă a anului, potrivit Meningitis Research Foundation.

Complicațiile meningitei pot fi severe. Cu cât tu sau copilul tău aveți boala mai mult timp fără tratament, cu atât riscul de convulsii și daune neurologice permanente este mai mare, inclusiv:

- Pierderea auzului.

- Probleme de memorie.

- Dizabilități de învățare.

- Daune cerebrale.

- Dificultăți de mers.

- Convulsii.

- Insuficiență renală.

- Șoc.

- Moarte, potrivit Mayo Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel