Infecții cu bacterii rezistente la antibiotic, tratate eficient printr-o nouă metodă

Procedura de transplant fecal este încă experimentală
O nouă descoperire este gata să fie pusă în practică pentru tratarea infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice. Cercetătorii spun că metoda a fost eficientă la infecții aproape imposibil de tratat.

Cercetătorii de la Universitatea Binghamton, Universitatea de Stat din New York, au dezvoltat o metodă de tratare a infecțiilor bacteriene care ar putea duce la o mai bună îngrijire a rănilor.

Biofilmele sunt o comunitate structurată de celule bacteriene care sunt aderente la suprafețele inerte sau vii. O echipă de cercetare condusă de Karin Sauer, profesor de științe biologice la Universitatea Binghamton, a demonstrat că doi agenți patogeni importanți, P. aeruginosa și S. aureus, au nevoie de piruvat pentru a forma aceste comunități biofilm structurate care sunt, în mod inerent, rezistente la antibiotice, potrivit sciencedaily.com.

La rândul său, echipa de cercetare a demonstrat că îndepărtarea piruvatului induce o schimbare fiziologică în bacteriile cu biofilm, care are două consecințe:

1) îi determină să dezasambleze structura biofilmului într-un proces denumit dispersie de biofilm;  

2) face bacteriile biofilmice mai susceptibile la antibiotice.

"Constatările noastre in vitro transpuse la animale și infecții cronice ale plăgilor – arată că expunerea rănilor de arsuri infectate la epuizarea piruvatului nu numai că a redus încărcătura bacteriană prezentă în aceste răni, dar a permis și uciderea eficientă a celulelor biofilmelor de antibioticul tobramicină", a spus Sauer.

Infecțiile cu biofilm sunt aproape imposibil de tratat prin tratamentul antibiotic convențional. „În această privință, aceste constatări sunt demne de remarcat”, a spus Sauer. „Inducerea dispersiei de biofilm prin epuizarea piruvatului este o terapie suplimentară care maximizează eficacitatea antibioticelor convenționale în uciderea biofilmelor.

Această strategie terapeutică nouă a fost evidentă deoarece tratamentul combinat (inducerea dispersiei de biofilm în plus față de terapia antibiotică convențională) a fost semnificativ mai eficient decât tratamentul cu antibiotice în monoterapie sau chiar cu sulfadiazina de argint cremă antimicrobian, considerată standardul de aur în îngrijirea rănilor, mai arată autorii cercetării.

Condiții în care antibioticele devin eficiente

„Pentru îngrijirea plăgilor, asta înseamnă că epuizarea piruvatului poate îmbunătăți activitatea anti-biofilm a terapiei convenționale cu antibiotice (care în sine nu funcționează atât de bine), pentru a trata mai bine rănile infectate și, în cele din urmă,  poate îmbunătăți vindecarea rănilor", a spus Sauer.

„Având în vedere faptul că epuizarea piruvatului nu numai că dispersează biofilmele deja formate, dar, de asemenea, previne formarea de biofilme rezistente la antibiotice de către doi agenți patogeni principali asociați cu infecțiile rănilor, eliminarea piruvatului poate fi, de asemenea, utilizat pentru a preveni infecții legate de biofilm”, a mai spus el.

Sauer a mai arătat că și colaboratorul ei, Amber Doiron, profesor asistent de inginerie biomedicala la Universitatea din Vermont, intenționează să dezvolte terapii bazate pe condiții de diminuare a piruvatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel