Imunoterapia eficace contra melanomului ereditar, terapie de Nobel

Persoanele cu o formă moștenită de cancer de piele au deseori un prognostic slab. Tipul de imunoterapie care a primit anul acesta Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină este, cu toate acestea, deosebit de eficientă în acest grup de pacienți, arată noi cercetări.

Persoanele cu o formă moștenită de cancer de piele au deseori un prognostic prost. Tipul de imunoterapie care a fost distins, în acest an, cu Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină este, totuși, deosebit de eficient în acest grup de pacienți, arată cercetările de la Karolinska Institutet din Suedia. Studiul a fost publicat în Journal of Medical Genetics.

Mutațiile congenitale ale genei CDKN2A sunt cei mai puternici factori de risc cunoscuți pentru cancerul de piele moștenit. Persoanele cu melanom care au mutații în această genă au, de asemenea, un prognostic slab, potrivit cercetărilor anterioare.

Decoperirile lui James P. Allison și Tasuku Honjo salvează vieți

Melanomul care are metastaze are un răspuns limitat la chimioterapia tradițională. În ultimii ani, au apărut noi tratamente imunologice la care mulți pacienți cu melanom răspund bine. Aceștia, așa-numiți inhibitori imuni de control, tratează cancerul prin inhibarea mecanismelor de frânare a sistemului imunitar, descoperire a lui James P. Allison și Tasuku Honjo, pentru care li s-a atribuit celor doi cercetători Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină din 2018.

Într-un nou studiu, cercetătorii de la Karolinska Institutet și din alte părți au examinat cât de eficientă este terapia imunologică de control pentru persoanele cu mutație moștenită CDKN2A și melanom metastatic. Rezultatele au fost comparate cu studii anterioare la scară largă în care pacienții cu melanom au fost tratați cu imunoterapie.

„Răspund surprinzător de bine la imunoterapie!”

Am văzut că purtătorii de mutație cu melanom metastatic au răspuns surprinzător de bine la imunoterapie", spune liderul de studiu dr. Hildur Helgadottir la Departamentul de Oncologie-Patologie al Karolinska Institutet. „Aceasta este o veste bună, în special pentru acest grup de pacienți, altfel vulnerabil".

Aproape două treimi din cei 19 pacienți cu mutații CDKN2A incluși în studiu au răspuns la tratament într-un mod favorabil în care tumorile s-au redus sau, așa cum a fost cazul la o treime din pacienți, au dispărut complet. Răspunsul așteptat în urma studiilor anterioare a fost că doar peste o treime ar răspunde la tratament și că tumorile ar dispărea la doar unul din cincisprezece pacienți.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că tumorile melanomului cu mutație CDKN2A au avut un număr mai mare de mutații în comparație cu tumorile fără mutație CDKN2A. O posibilă explicație pentru eficacitatea terapeutică bună, conform cercetătorilor, este că celulele tumorale cu mutații CDKN2A cu multe mutații devin atât de diferite de celulele sănătoase încât sistemul imunitar le recunoaște mult mai ușor ca fiind „străine".

Șanse bune pentru acienți foarte greu de tratat

„Concluzia noastră din studiu este că purtătorii de mutație CDKN2A cu melanom metastatic au șanse bune de a răspunde la imunoterapie, care poate fi asociată cu faptul că tumorile cu o mutație CDKN2A par să aibă tendința de a acumula și mai multe mutații, deși această relație necesită investigații suplimentare", spune dr. Helgadottir, într-un material furnizat de Karolinska Institutet.

Studiul, care poate fi consultat AICI, a fost realizat în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Lund și Universitatea Gothenburg din Suedia și cercetători din Leiden (Olanda), Genova (Italia), Barcelona (Spania) și Sidney (Australia).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel