Importanța unui jurnal al somnului în diagnosticul insomniei. Cum să urmărești factorii care îți afectează somnul

jurnal al somnului Foto: Freepik @EyeEm
Un jurnal al somnului este un instrument esențial pentru monitorizarea și îmbunătățirea obiceiurilor de somn, oferind date valoroase care pot ajuta la diagnosticarea problemelor de somn.

Un jurnal de somn este un instrument valoros pentru urmărirea obiceiurilor, în special a somnului. Acesta ajută la înregistrarea orelor de culcare, a duratei și calității somnului și la identificarea tiparelor legate de somn.

Datele colectate dintr-un jurnal al somnului pot ajuta la diagnosticarea problemelor de somn și pot oferi informații valoroase pentru medici. Un studiu din 2022 a constatat că urmărirea somnului a fost o metodă valoroasă pentru evaluarea insomniei din perspectiva participanților.

Ce este mai exact un jurnal al somnului

Un jurnal al somnului este o înregistrare digitală sau fizică a tiparelor dvs. de somn și a influențelor care îl afectează. Acesta poate fi narativ sau grafic, cu opțiuni pentru simple casete și numere.

Institutul Național pentru Inimă, Plămâni și Sânge (NHLBI) oferă un model de jurnal al somnului care poate fi descărcat gratuit, în timp ce Fundația Națională pentru Somn (NSF) și Academia Americană de Medicină a Somnului oferă alte jurnale utile.

Aplicațiile de urmărire a somnului și dispozitivele purtabile precum ceasurile inteligente pot simplifica procesul, deoarece un studiu din 2023 a constatat că aplicațiile de urmărire a somnului i-au ajutat pe oameni să mențină o utilizare constantă.

Citește și: 15 alimente care te hidratează în zilele călduroase. Au un conținut de apă de peste 90% și sunt bogate în nutrienți

Foto: Freepik @PlaceboPill

Care este scopul unui jurnal al somnului

Un jurnal al somnului poate fi utilizat pentru a urmări diverși factori care afectează somnul, cum ar fi numărul total de ore de somn pe o perioadă de 24 de ore, somnolența în timpul zilei, medicamentele zilnice, consumul de cofeină și alcool, ora de culcare, ora de trezire, tipul și durata exercițiilor fizice, nivelul calității somnului, siestele, timpul necesar pentru a adormi și trezirile nocturne. Dacă alți factori precum stresul sau îngrijirea unui copil mic afectează semnificativ somnul, includeți-i.

Vezi și: Microbiomul intestinal și riscul de obezitate. Relația complexă dintre dietă și microbiom

Când să mergi la medic

Un jurnal de somn este esențial pentru urmărirea datelor privind somnul, mai ales dacă nu aveți indicații prestabilite. Cel mai bine este să vă urmăriți datele de somn înainte de culcare și la scurt timp după trezire, deoarece vă ajută să vă amintiți detaliile somnului.

Insomnia cronică, astfel cum este definită de Fundația Națională a Somnului, implică probleme de somn cel puțin trei nopți pe săptămână timp de cel puțin trei luni. Cu toate acestea, nu este necesar să se ajungă la acest punct înainte de a solicita asistență medicală.

Problemele de somn pot afecta activitățile zilnice și pot fi legate de afecțiuni medicale cronice. Având un jurnal de somn completat, vă puteți îmbunătăți odihna nocturnă și calitatea vieții. Contactarea medicului dumneavoastră cu privire la problemele de somn și existența unui jurnal completat vă pot ajuta să vă reluați odihna de noapte.

Un jurnal al somnului ajută la identificarea factorilor care vă influențează somnul și poate dezvălui tipare sau conexiuni care ar putea să nu fie evidente imediat. National Sleep Foundation (NSF) recomandă între 7 și 9 ore de somn pentru o durată de somn sănătoasă la adulți.

Cu toate acestea, dormitul de 12 ore pe noapte se situează peste recomandările NSF, dar unii sportivi de talie mondială pot dormi atât de mult. Este important să consultați un medic dacă dormi în mod regulat 12 ore și rămâni somnoros în timpul zilei.

Identificarea sursei problemelor de somn este esențială pentru a găsi soluții. Utilizarea unui jurnal de somn timp de o săptămână sau mai mult poate ajuta persoanele să-și înțeleagă problemele unice de somn și să găsească soluții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diferența dintre RMN și CT: ce trebuie să știi despre fiecare

Crossuri externe

pixel