Implantul dentar, câți ani de garanție ai și cum se face. Explică Dr. Alice Gavrilescu

EXCLUSIV
Dr. Alice Gavrilescu, medic stomatolog specializat în chirurgie dentară, a explicat, EXCLUSIV la Interviurile Dc Medical cum se fac implanturile dentare și ce garanție au aceste lucrări care refac cât mai aproape de natural datura unei persoane. În ziua de azi sunt implanturi atât de bune încât nici nu-ți dai seama că omul respectiv nu mai are dinții nagturali. 

Pierderea dinților este o problemă la nivel mondial, nu numai în România, „astfel că în ultimii ani s-au făcut foarte multe cercetări în ceea ce privește designul implanturilor, materialele din care sunt realizate implanturile, biomaterialele care se folosesc atunci când este nevoie de adiții osoase, dar și tehnicile chirurgicale s-au diversificat destul de mult. La Asociația Americană de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială s-a făcut o statistică legat de 69% din pacienții adulți cu vârstele cuprinse între 35 și 44 de ani și s-a constatat că ei au cel puțin un dinte pierdut până la această vârstă, ceea ce face ca în America să fie undeva la circa 500.000 de implanturi plasate anual", a explicat, EXCLUSIV la Interviurile DC Medical, Dr. Alice Gavrilescu, medic stomatolog specializat în chirurgie dentară.

Tehnologia digitală în implantul dentar

Atât la nivel mondial, cât și în România, tratamentul prin implant dentar este cel mai popular, a spus medicul.
„Cel puțin la clinica noastră, tratamentul prin implant dentar este solicitat în fiecare zi de către pacienți. Nu numai că există această nevoie, dar chiar este chiar foarte solicitat", a continuat aceasta.

Care sunt cele mai folosite tehnologii? Cum se fac, în ziua de azi, implanturile dentare?

„Atât dezvoltarea tehnicilor chirurgicale cât și tehnologiile digitale ne ajută astăzi foarte mult în tratamentul cu implant dentar. Cu tehnologia digitală, atunci când este vorba de CBCT, pacientului i se realizează un plan de tratament, după o analiză foarte detaliată a cazului, a problemelor de sănătate pe care le are pacientul. Se realizează un CBCT, adică o analiză tridimensională, prin care este evaluată densitatea osului, calitatea osoasă, poziția diverselor porțiuni anatomice, cum este sinusul maxilar în relație cu aceste implanturi pe care vrem să le plasăm, diverși nervi care trec prin zona mandibulei, și se realizează un plan de tratament personalizat, astfel încât totul este foarte, foarte bine pus la punct din start. Se poate previzualiza cu ajutorul acestor tehnologii lucrarea finală și practic totul se ia de la de la coadă la cap„, a arătat dr. Alice Gavrilescu.

Garanție și pe viață pentru unele lucrări

Practic, cu aceste tehnici moderne, se pun la punct: designul, toate amănuntele, inclusiv cele mecanice, și apoi se trece la efectuarea tratamentului. După un implant bine făcut, nici nu ți-ai putea da seama că omul respectiv nu mai are dintele său natural, plus că funcția oro-maxilo-facială este refăcută complet. 

Dacă în cazul protezelor se vorbea la început de garanție de 5 ani, ca apoi să crească la 10 ani, acum poate că s-a ajuns la mai mult, implanturile au evoluat mult mai repede spre maximum posibil.

„Există o statistică ce arată că rata de succes a implantului a crecsut cu 90% din 2005 încoace. Deci, companiile care fac aceste implanturi și-au dezvoltat atât de mult tehnologiile de realizare a designului implantului, a materialelor pe care ei le folosesc, așa încât acum ei pot da inclusiv garanție pe viață a produsului. (...) Există garanții, din partea producătorilor, pentru diverse tipuri de implanturi. 10 ani, 20 de ani".

Dar asta nu înseamnă că, dacă se termină garanția, implantul e scos și e pus altul.

„Nu, aceea este garanția. Este cam ca la o mașină. Mașina nu se strică brusc după ce expiră cei 5 ani de garanție. Implantul este în funcție, doar că iese din garanția respectivă. Bineînțeles că depinde de foarte mulți factori, inclusiv de igiena pacientului, de cât de bine se curăță el, de controalele pe care le face. Un pacient care are implanturi intră ulterior în monitorizare. Vine regulat la igienizări, la controale, și se evaluează de fiecare dată starea implantului și dacă mai are nevoie de mentenanță sau nu", a subliniat stomatologul.

Din ce e compus implantul

Implantul este compus din mai multe părți: „implantul de care vorbim noi este acel șurub, care a avut mai multe forme în decursul timpului. (...) Cel mai bine un implant este să aibă o formă cât mai apropiată de rădăcina naturală a dintelui. Acestea sunt implanturile cilindrice sau cilindro-conice, făcute din titan, din titan cu zirconiu sau chiar din zirconiu. Aceasta este partea care vine intra-osos. Apoi, este o legătură între partea extra-coronară, adică ceea ce se vede în cavitatea orală, și implantul propriu-zis, care, practic, este bontul protetic, și care vine și se înșurubează, are o conexiune prin înșurubare cu implantul respectiv. Iar pe acest bont, se confecționează în laborator o coroană definitivă, care poate să fie cimentată, înșurubată, are mai multe moduri de a se prinde. Aceasta are o garanție separată, în funcție de tipul de material care este ales. Pentru unele tipuri de materiale, care sunt mult mai rezistente, garanția este mai existinsă, pentru altele mai mică", a continuat dr. Alice Gavrilescu.

Cine poate să-și facă implant și cine nu, aflați în video

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel