Zgomotul alimentar, o preocupare...
Salmonella, un tip de bacterie cu peste 2.500 de subtipuri, poate provoca diaree la om. Unele se găsesc la animale, dar pot infecta și oamenii, mai puțin de 100 de tulpini fiind susceptibile de a infecta oamenii.
Bacteria Salmonella provoacă diverse boli, inclusiv febra tifoidă și gastroenterita. Majoritatea persoanelor se recuperează fără tratament, dar unele necesită îngrijiri medicale.
Infecțiile cu Salmonella provoacă de obicei simptome precum diaree, crampe stomacale, dureri abdominale, febră, greață și vărsături. Unele tulpini pot infecta urina, sângele, oasele, articulațiile și sistemul nervos, ducând la complicații grave.
Poate apărea, de asemenea, artrita reactivă, o durere articulară care poate dura luni sau ani de zile, putând duce la o artrită cronică.
Bacteria Salmonella se găsește în intestinele păsărilor, animalelor și oamenilor, iar cele mai multe infecții apar după ce se consumă alimente contaminate sau apă potabilă. Contaminarea poate avea loc în timpul procesării, al manipulării cărnii crude și al atingerii altor alimente fără a se spăla pe mâini.
Ouăle necoapte de la păsări pot conține, de asemenea, Salmonella, ceea ce duce la 79.000 de îmbolnăviri de origine alimentară anual în SUA. Gătitul ouălor poate reduce riscul, dar unele sosuri populare pot conține ouă crude.
Apa contaminată sau spălarea plantelor de fructe sau legume poate duce, de asemenea, la infectarea cu Salmonella. Lipsa de igienă, cum ar fi nepăstrarea suprafețelor de bucătărie curate și ne-spălarea mâinilor, poate duce, de asemenea, la contaminare și infectare.
Reptilele și amfibienii de companie poartă Salmonella în intestinele lor fără a se îmbolnăvi, dar se pot răspândi rapid pe piele și pe suprafețele de contact. Oamenii nu ar trebui să țină reptilele de companie în interior dacă există copii sub 5 ani, femei însărcinate, persoane în vârstă sau persoane cu un sistem imunitar slăbit. Din 1975, FDA a interzis vânzarea și distribuirea broaștelor țestoase mici din cauza riscului de infectare cu Salmonella.
Infecțiile cu Salmonella sunt mai frecvente vara și prezintă riscuri mai mari pentru copii, persoanele în vârstă, persoanele cu un sistem imunitar slăbit și femeile însărcinate. Îngrijitorii ar trebui să evite manipularea reptilelor, a puilor și a păsărilor din cauza riscurilor de infecție.
Femeile însărcinate pot suferi deshidratare și deficit de nutrienți, ceea ce poate dăuna atât mamei, cât și copilului. În aproximativ 4% din cazuri, bacteria se răspândește în sânge, ducând la septicemie intrauterină, o afecțiune care poate pune în pericol viața, potrivit MedicalNewsToday.
Un medic poate examina simptomele, problemele de sănătate în curs de desfășurare, schimbările de dietă, contactul cu animalele de companie și călătoriile recente pentru gastroenterită. Diareea și vărsăturile sunt semne comune, iar testele de sânge și de scaun pot ajuta la identificarea cauzei infecției.
Gastroenterita indusă de Salmonella dispare de obicei fără tratament după 4-7 zile. Tratamentele pot include lichide, medicamente antimotilitare și antibiotice în cazul simptomelor severe sau dacă bacteriile pătrund în fluxul sanguin. Cu toate acestea, este posibil ca medicii să nu prescrie întotdeauna antibiotice din cauza rezistenței la antibiotice, ceea ce crește riscul de reapariție a infecției.
O igienă bună este esențială pentru prevenirea infecției cu Salmonella. Spălarea mâinilor este esențială, în special înainte de a pregăti sau de a mânca alimente, de a folosi baia, de a schimba scutecele unui copil, de a atinge animalele de companie și de a face grădinărit.
Manipularea alimentelor ar trebui să se facă separat, alimentele gătite și cele crude fiind ținute separat. Este esențială spălarea fructelor și legumelor crude înainte de a le mânca. Gătirea alimentelor, în special a cărnii și a ouălor, este crucială.
Ustensilele și suprafețele de lucru curate sunt esențiale. Apa netratată nu este recomandată. Salmonella poate trăi pentru diferite perioade de timp în diferite alimente, cum ar fi biscuiții și biscuiții pentru sandvișuri. Siguranța ouălor este crucială, ouăle refrigerate fiind păstrate la o temperatură de cel mult 4°C, iar ouăle crăpate sau murdare trebuie aruncate.
FDA cere ca pe cutiile de ouă netratate să fie afișat un avertisment. Reptilele de companie nu ar trebui să fie ținute în gospodării cu persoane în vârstă, femei însărcinate, copii foarte mici sau sisteme imunitare slăbite.
Pentru a preveni răspândirea infecției cu Salmonella, spală hainele, lenjeria de pat și prosoapele în mașina de spălat la cea mai înaltă temperatură posibilă și curăță temeinic scaunele de toaletă, vasele de toaletă și mânerele din baie cu detergent și apă caldă, urmate de un dezinfectant de uz casnic.
Acestea fiind spuse, salmonella este o bacterie comună care provoacă diaree și care poate fi contractată prin contactul cu reptilele de companie sau prin apă sau alimente contaminate. Depozitarea și gătitul adecvat al alimentelor sunt esențiale. Simptomele dispar, de obicei, fără tratament, dar dacă complicațiile sau simptomele persistă, sunt necesare îngrijiri medicale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...