Timpul trece prea repede? Doar când îmbătrânești. Explicații

Sănătatea creierului
Timpul nu trece mai repede, ci doar îl percepem diferit odată cu înaintarea în vârstă. Acesta este rezultatul unei cercetări știinifice publicate recent.

Un cercetător al Universității Duke are o nouă explicație pentru motivul pentru care acele zile nesfârșite ale copilăriei păreau să dureze mult mai mult decât acum, fizic.

Potrivit lui Adrian Bejan, J.A. Jones, profesor de inginerie mecanică la Duke, această discrepanță aparentă temporală poate fi pusă pe seama vitezei mereu încetinite la care imaginile sunt obținute și prelucrate de creierul uman, pe măsură ce corpul îmbătrânește.

Teoria a fost publicată online pe 18 martie în revista European Review. "Oamenii sunt adesea uimiți de cât de mult își amintesc din zilele care păreau să dureze o veșce în tinerețe", a spus Bejan. "Nu este faptul că experiențele lor au fost mult mai profunde sau mai semnificative, ci doar că au fost procesate «la foc rapid»", scrie Science Daily.

Viteza de procesare scade cu vârsta

Bejan atribuie acest fenomen schimbărilor fizice ale corpului uman îmbătrânit. Pe măsură ce rețelele de nervi și neuroni încurcate devin mature, ele cresc în mărime și complexitate, ducând la formarea unor căi mai lungi pe care semnalele le străbat. Pe măsură ce aceste căi încep să îmbătrânească, ele se degradează, oferind mai multă rezistență la fluxul de semnale electrice.

Aceste fenomene fac ca viteza cu care noile imagini mentale sunt dobândite și procesate să scdă odată cu vârsta. Acest lucru este evidențiat de cât de des se mișcă ochii sugarilor în comparație cu adulții, a remarcat Bejan - deoarece copiii procesează imagini mai repede decât adulții, ochii lor se mișcă mai des, dobândind și integrând mai multe informații.

Rezultatul final este că, deoarece persoanele în vârstă vizionează mai puține imagini noi în aceeași cantitate de timp real, le pare ca și cum timpul trece mai repede. "Mintea umană simte schimbarea timpului când imaginile percepute se schimbă", a spus Bejan. "Prezentul este diferit de trecut, deoarece vizionarea mentală s-a schimbat. Zilele păreau să dureze mai mult în tinerețe, deoarece mintea tânără primește mai multe imagini în timpul unei zile decât aceeași minte la bătrânețe".

 

Vezi studiul original AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel