HIPERTENSIUNEA, letală dacă nu o controlezi. Cum poți face asta, Dr Rodica Niculescu dă detalii cheie!

Verificarea tensiunii arteriale
EXCLUSIV
Hipertensiunea este numită, pe drept, și „ucigașul tăcut”. Nu dă simptome și se instalează treptat și devastator. Dar poate fi ea ținută sub control astfel încât să nu ducă la apariția unor complicații care sunt de prea multe ori fatale? Răspunsul doctorului Rodica Niculescu: 

Fumatul, obezitatea, stilul de viață stresant și dezordonat, alimentația proastă și lipsa exercițiilor fizice, duc în timp la creșterea tensiunii arteriale. Dacă aceste creșteri sunt dese, la un moment dat devin permanente – adică apare HIPERTENSIUNEA. Numită pe drept și „ucigașul tăcut”, afecțiunea este ireversibilă și devastatoare mai ales atunci când nu este tratată, a subliniat Dr. Rodica Niculescu, șeful Departamentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic Sanador, medic primar Cardiologie intervențională, cu Competențe în Cardiologie, Cardiologie Invazivă și Intervențională, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical. Vestea bună e că, cu multă voință, hipertensiunea poate fi controlată astfel încât să nu ducă la apariția bolilor cardiovasculare care sunt complicații frecvente ale ei, arată specialistul. 

Sanador

Controlul hipertensiunii: stil de viață și medicația adecvată

„Sigur că există metode de control, există tratamentul medical. Metodele de control se referă la alimentația care nu trebuie să fie foarte sărată, care nu trebuie să conțină foarte multe glucide. De asemenea, pacientul trebuie să facă sport, pentru că asta îi favorizează o valoare tensională mai mică și un puls mai mic. El trebuie să fie mai adaptat stresului zilnic, fie profesional, fie de familie, fie al societății în evoluție, ca atare. Sunt aceste lucruri controlabile, sarea și glucoza, dar altele mai puțin controlabile, apropos de relația cu societatea. Dincolo de acestea, tratamentul medical pe care ei trebuie să-l zilnic este extrem de important. Oscilațiile între a lua sau a nu lua tratamentul, nu duc decât la instalarea sau agravarea bolilor cardiovasculare deja existente”, a arătat Dr. Rodica Niculescu. 

În România, conform statisticilor oficiale, hipertensiunea arterială (HTA) este vinovată de cele mai multe decese din cauza bolilor cardiovasculare – circa 62%. Asta înseamnă că în fiecare an, circa 30.000 de români mor în urma complicațiilor hipertensiunii arteriale, o mortalitate de 3 ori mai mare decât cea provocată de cancer, spre exemplu. Se estimează că 7,4 milioane de români suferă de hipertensiune arterială, dar dintre ei cel puțin 20% nu știu că au HTA. 

Tratamentul trebuie luat riguros

Hipertensiunea arterială, chiar dacă nu este reversiblă, adică odată dezvoltată nu mai scapi de ea, poate fi controlată și prin tratament medicamentos, luat cu rigurozitate. Pentru asta este nevoie de două lucruri esențiale: control medical frecvent și accesul la medicația adecvată. 

„Una dintre inițiativele societăților mondiale de profil este aceea de a crește intenția de urmărire a pacienților care ar putea fi potențiali cu boli cardiovasculare, prin hipertensiunea arterială, diabet zaharat etc. Toți acești pacienți pot fi urmăriți la nivel primar, adică de medicul de familie. Cu această ocazie el poate fi trimis către evaluări caracteristice necesare pentru diagnosticul lui și, sigur, medicii de familie pot urmări modul în care pacienții sunt tratați și dacă ei își iau într-adevăr medicația corespunzătoare. Există și această dorință, la nivelul societăților mondiale de cardiologie, ca toți pacienții care sunt cu boli cardiovasculare să poată avea acces la medicația corespunzătoare. În principal, sigur, vorbim de aspirină, statine, antihipertensive, adică la medicamentele uzuale, ca toată populația să poată beneficia de accesul la această medicație”, a detaliat Dr. Rodica Niculescu. 

Ce boli cardiovasculare devastatoare poți dezvolta dacă nu îți controlezi tensiunea, aflați în VIDEO: 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel