Hârtia igienică reutilizabilă, avantaje și riscuri. Ce trebuie să știi. Cât de benefică este și cum o poți face chiar acasă

hartia igienica reutilizabila - FOTO: Freepik@Billion Photos
Hârtia igienică reutilizabilă, după cum îi spune numele, poate fi refolosită. Află care sunt avantajele, dar și dezavantajele.

Hârtia igienică reutilizabilă se bazează pe un concept similar scutecelor din pânză. Utilizați benzi, pătrate sau alte configurații de pânză pentru înlocuirea hârtiei igienice.

Pandemia de COVID-19 a introdus multe lucruri noi pe care poate nu le-am luat în considerare până acum, de la măști de față din pânză la... hârtia igienică reutilizabilă. 

Când achiziționarea hârtiei igienice a devenit dificilă, "hârtia igienică reutilizabilă" a intrat în vocabularul nostru. În cazul în care nu ați auzit de hârtie igienică reutilizabilă (sau vă întrebați dacă este chiar o idee sigură), continuați să citiți pentru a afla mai multe.

Hârtia igienică reutilizabilă, ce este

Hârtia igienică reutilizabilă, așa cum îi spune și numele poate fi refolosită. Când ați terminat cu cârpele, le așezați într-un recipient, le curățați și le utilizați din nou.

Hârtia igienică reutilizabilă mai poartă numele de: 

- șervețele de pânză

- șervețele de toaletă reutilizabile

- hârtie ne-igienică

- hârtie igienică reciclată

Unii oameni își pot face propria hârtie igienică reutilizabilă folosind haine vechi sau alte țesături pe care nu le mai folosesc, cum ar fi cearșafuri, prosoape sau pături. Alții îl pot achiziționa de pe site-uri online.

Vezi și: Planta care previne bolile cardiace și cerebrale. Are și efect afrodisiac. Conține Vitamina C, antioxidanți și minerale. O poți consuma în ciorbe, salate sau chiar suc

Hârtia igienică reutilizabilă, privire în trecut

Hârtia își are originea în China în secolul 2 î.Hr., la fel ca și prima utilizare înregistrată a hârtiei în scopuri de ștergere. Hârtia igienică a devenit disponibilă comercial în lumea occidentală în 1857, când Joseph Gayetty din New York a comercializat pachete de 500 de coli pentru 50 de cenți.

Din acel moment, alternativele la hârtia igienică nu au fost explorate pe deplin. Există puține informații sau studii de cercetare despre siguranța, precauțiile sau curățarea hârtiei igienice reutilizabile.

Hârtia igienică reutilizabilă, riscuri

Preocuparea majoră nu este utilizarea inițială a hârtiei igienice reutilizabile - este manipularea și curățarea hârtiei după aceea. Iată o prezentare generală a procesului:

Spațiu de stocare post-utilizare. Căutările pe internet dezvăluie că majoritatea oamenilor pun cârpele murdare într-un fel de recipient. Acestea includ un obstacol căptușit cu o pungă de gunoi din plastic sau o găleată sau alt recipient care are o soluție cu oțet, peroxid sau alte substanțe chimice antibacteriene.

Manipulare. Odată ce recipientul este plin, trebuie să manipulați cârpele într-un fel pentru a le transfera în siguranță la mașina de spălat. Dacă purtați mănuși pentru a face acest lucru, știți cum să îndepărtați mănușile pentru a evita contaminarea pielii. De asemenea, asigurați-vă că vă spălați mâinile cu atenție cu apă și săpun după încărcare.

Spălat. Bacteria majoră de care trebuie să vă faceți griji cu hârtie igienică reutilizabilă este E. coli. Această bacterie poate fi găsită în tractul digestiv (și, uneori, urină) și poate provoca tulburări stomacale grave. Este nevoie de temperaturi ridicate, combinate cu înălbitor pentru a ucide bacteriile.

În caz contrar, este posibil ca bacteriile să fie încă prezente. Orice ați atinge și lavetele pot contamina suprafețele – ca să nu mai vorbim de ce spălați în continuare în mașina de spălat. Dacă mașina de spălat are o setare de igienizare, utilizați-o, arată Healthline.

Vezi și: Dușul, necesar, dar contează și momentul în care te speli. Când nu ar trebui să faci duș niciodată. Îți poate afecta inima

Hârtia igienică clasică, biodegradabilă

Hârtia igienică clasică este în mare parte biodegradabilă. Sistemele septice (și bacteriile care le hrănesc în interior) fac de obicei o muncă rapidă și elimină hârtia igienică.

În cazul în care preocuparea dumneavoastră cu privire la utilizarea hârtiei igienice este una legată de mediu, este important să se ia în considerare costurile de energie care vin odată cu spălarea corespunzătoare a hârtiei igienice reutilizabile.

Hârtia igienică reutilizabilă, avantaje și dezavantaje

Hârtia igienică reutilizabilă are beneficiile și dezavantajele sale potențiale. Iată câteva considerații care vă pot ajuta să decideți dacă hârtia igienică reutilizabilă este cea mai bună pentru dumneavoastră și familia dumneavoastră.

Argumente PRO

Deoarece cârpele sunt reutilizabile, este puțin probabil să se epuizeze prea rapid. Abia când materialul este deteriorat, acestea nu mai pot fi reutilizate.

Le poți produce din materiale pe care probabil le ai în jurul casei tale.

În funcție de materialul pe care îl utilizați, cârpele pot fi mai blânde pe piele.

Acestea pot reduce poluarea cauzată de producția de hârtie.

Vezi și: Ce să faci dacă te-a zgâriat pisica. Când trebuie să te prezinți la medic. Ce complicații grave riști

Argumente CONTRA

Hârtia igienică reutilizabilă ar putea bloca toaleta dacă o aruncați accidental (plus că trebuie să o scoateți).

Este nevoie de o manipulare atentă și spălare pentru a evita transmiterea bolilor.

Este posibil ca hârtia igienică reutilizabilă să nu se dovedească ca fiind ecologică din cauza apei și a cerințelor sporite de încălzire pentru curățarea cârpelor din care este confecționată.

Poate reține petele care fac cârpele să pară nedorite de utilizat.

Vezi și: Cât de pură este apa de ploaie pe o planetă toxică. "NU mai e sigură de băut sau de spălat!". Dorobăț: Riscul de contaminare cu bacterii, foarte ridicat

Cum să îți faci propria hârtie igienică reutilizabilă

Puteți face propria hârtie igienică reutilizabilă folosind cârpe găsite în casa ta. Exemplele includ:

- materiale vechi de flanel

- cămăși pe care nu le mai porți

- prosoape moi, bine spălate

De asemenea, puteți achiziționa materiale noi la magazinele de țesături sau online. Flanelul moale pare a fi o recomandare comună în rândul bloggerilor de hârtie igienică reutilizabilă.

Odată ce aveți materialul necesar, tăiați-l în pătrate. După ce aveți pătratele, plasați-le într-un coș de depozitare sau într-o cutie de depozitare și sunteți gata de utilizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel