Greșeala uriașă pe care o facem când bem apă. Care este modalitatea corectă de a ne hidrata

apa - FOTO: Freepik
Habar nu avem cum se bea apa. De fapt, majoritatea dintre noi am procedat greșit întreaga viață. Medicii ne explică cum trebuie să bem apa.

În timp ce mulți dintre noi credem că ne hidratăm corect, cercetările recente arată că modul în care bem apa ar putea fi departe de a fi optim. Experții în sănătate avertizează că înghițirea rapidă a apei în cantități mari ar putea să ne saboteze eforturile de a ne menține sănătoși, punând sub semnul întrebării beneficiile hidratării pe care le credeam că obținem.

Care este modalitatea corectă de a bea apa

Cu toții știm că este important să ne hidratăm pentru sănătatea noastră. Ghidul Eatwell recomandă să bem între șase și opt pahare pe zi. NHS-ul afirmă că nu doar apa contează pentru obiectivul de hidratare, deoarece "apa, laptele cu conținut scăzut de grăsimi și băuturile fără zahăr, inclusiv ceaiul și cafeaua, toate contează".

De asemenea, aceștia au împărtășit că trebuie să bem suficient pentru ca "urina să fie de o culoare galben pal, clară".

Vezi și: Cea mai puternică legumă care previne AVC-ul. Desfundă arterele și scade riscul de deces

Cu toate acestea, potrivit unor experți în sănătate, bem în prezent apa greșit și modalitatea corectă ne-ar aduce mult mai multe beneficii. Dacă sunteți printre acele persoane care înghit în loc să soarbă, Lindsay Baker, PhD, un cercetător principal la Institutul de Știință a Sportului Gatorade, spune că o faceți greșit.

Ea a declarat pentru Societatea Americană de Fiziologie că este "mai bine să sorbiți puțin pe tot parcursul zilei".

"Majoritatea oamenilor consumă cantități mai mari când mănâncă și gustări, ceea ce ajută corpul să rețină lichidul. Dar ingerarea bruscă a unor cantități mari de apă simplă, de unul singur, în general se termină prin a fi eliminată în urină destul de repede", a explicat ea Linsday Baker, potrivit Mirror.

Deci, potrivit specialiștilor, trebuie să savurăm fiecare gură de apă.

Vezi și: Tratamentul care elimină celulele canceroase în 5 zile. Efecte asupra celui mai mortal tip de cancer

Consum de apă - FOTO: Freepik@kremen

Ce se întâmplă dacă bei multă apă dintr-o dată

Evan C. Johnson, PhD, profesor asociat de fiziologie a exercițiului la Universitatea Wyoming, a explicat că consumul unei cantități mari de lichide odată poate crea o "răspuns de bolus”.

Răspunsul de bolus este mecanismul de protecție al organismului împotriva hiponatremiei - o concentrație mai mică decât normalul de sodiu în fluxul sanguin - după consumul unei cantități mari de lichid. Acest lucru determină apoi nevoia de a urina excesul de lichid, astfel încât să nu simțiți beneficiile băuturii.

Ce trebuie să faceți:

- să beți regulat pe tot parcursul zilei

- să schimbați băuturile zaharoase cu băuturi dietetice, fără zahăr sau cu adaos de zahăr

- adulții pot alege lapte cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi semi-degresat, cu 1% grăsime sau degresat și băuturi pe bază de plante neîndulcite

- limitați sucul de fructe și smoothie-urile la un maxim de un pahar mic (150 ml) pe zi și beți-le în timpul unei mese, deoarece sunt bogate în zahăr

- verificați etichetele nutriționale ale băuturilor

- să beți lichide suplimentare dacă ați transpirat în urma unei activități fizice sau dacă sunteți bolnav - apa este cea mai bună modalitate de a înlocui lichidele pierdute

- diluați băuturile cu sirop pentru a reduce conținutul de zahăr

- să beți cofeină moderat - unele persoane sunt mai sensibile la cofeină decât altele, în funcție de cât de mult beau și de cât de des. Verificați eticheta băuturilor care conțin multă cofeină.

Vezi și: Cele două greșeli pe care le faci când urmezi o dietă. Dr. Șerban Damian: Nu are șanse să dureze. Duce la eșec și frustrare

Ce să nu faceți:

- nu consumați băuturi care sunt prea des bogate în zahăr - acestea au un conținut caloric mai mare și zahărul poate deteriora dinții

- nu consumați mai mult de 200 mg de cofeină pe zi dacă sunteți însărcinată - acest lucru ar putea crește riscul de avort spontan sau de greutate scăzută la naștere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel