Greșeala pe care o faci când îți hrănești câinele. Duce la boli grave

cainele - FOTO: Freepik
Greșeala pe care o faci când îți hrănești câinele poate duce la boli grave în rândul oamenilor.

Hrănirea câinelui cu hrană crudă ar putea contribui la rezistența la antibiotice. Hrana crudă pentru câini a devenit o tendință în creștere în popularitate în ultimii ani, cu părinți de animale de companie care își hrănesc iubitele animale de companie cu alimente crude precum oase, fructe, legume și carne. Acum, cercetătorii avertizează că ar putea exista pericole ascunse în această dietă.

Oamenii de știință au analizat mostrele de fecale ale peste 600 de câini de companie sănătoși și au intervievat proprietarii cu privire la dieta câinilor, rutele de plimbare și dacă aceștia au fost vreodată tratați cu antibiotice.

Cercetătorii s-au concentrat în principal pe rezistența la fluoroquinolone (FQ-R) în speciile de bacterii Escherichia coli. Concluziile arată că există o asociere semnificativă între hrănirea câinilor cu carne crudă și prezența FQ-R E. coli la aceștia, potrivit IFL Science.

E.coli, asociat cu infecții grave

E. coli a fost mult timp un patogen uman opportun problematic, găsit în alimente, medii și intestinul atât al oamenilor, cât și al animalelor. Unele tulpini pot îmbolnăvi oamenii și pot cauza probleme precum infecții urinare, diaree, pneumonie, boli respiratorii și altele.

Unul dintre tratamentele pentru infecția cu E. coli este reprezentat de antibioticele fluoroquinolone. Această categorie include ofloxacin, delafloxacin, ciprofloxacin, levofloxacin și moxifloxacin și a fost clasată de Organizația Mondială a Sănătății drept un antimicrobian de importanță critică.

Aceste medicamente au fost folosite atât în medicina umană, cât și în cea veterinară pentru tratarea animalelor de fermă și a animalelor de companie.

Din cauza utilizării lor într-un spectru larg împotriva patogenilor bacterieni, ratele FQ-R E. coli au crescut, iar utilizarea acestor antibiotice a scăzut. Există, de asemenea, o îngrijorare suplimentară că FQ-R E. coli poate fi transferată de la câini la oameni.

Într-un nou studiu, cercetătorii au analizat mostrele de fecale ale câinilor și au descoperit că excreția de FQ-R E. coli era puternic asociată cu hrănirea cu carne crudă, în special cu FQ-R E. coli care se găsește în mod normal la bovine. Au existat și alte studii care au descoperit această legătură în trecut.

"Scopul nostru nu a fost să ne concentrăm pe hrana crudă pentru câini, ci să investigăm ce ar putea face un câine mai predispus să excrete E. coli rezistent în fecalele sale. Studiul nostru a descoperit o asociere foarte puternică între excreția E. coli rezistent la ciprofloxacină și hrănirea câinilor cu o dietă de hrană crudă", a spus autorul studiului, Dr. Jordan Sealey, Asociat de Cercetare în Școala de Medicină Celulară și Moleculară (CMM), într-o declarație.

Carnea crudă, contaminată cu E.coli

”Carnea crudă - fie destinată consumului uman după gătire, fie vândută ca hrană crudă pentru câini - este probabil să fie contaminată cu E. coli rezistent la antibiotice. Gătitul ucide bacteriile și igiena bună a mâinilor reduce riscul imediat ca aceste bacterii să fie înghițite și să ajungă în intestinul unei persoane", a explicat autorul studiului și profesor de bacteriologie moleculară în CMM, Matthew Avison, autor principal.

"Alegerea de a hrăni un câine cu carne crudă înseamnă aproape cu siguranță să manevrezi carnea crudă, iar cercetarea noastră arată în mod clar că hrănirea cu carne crudă înseamnă, de asemenea, că proprietarii de animale de companie au șanse să interacționeze cu un animal de companie care excretă E. coli rezistent.

Măsuri individuale pentru a reduce riscul de excreție a bacteriilor rezistente de către câini includ trecerea la o dietă non-cruă sau găsirea de carne crudă de calitate care poate fi gătită și apoi gătită.

Cea mai mare parte a hranei crude vândute pentru consumul câinilor nu este de o calitate care poate fi gătită și poate constitui un pericol serios pentru sănătatea câinilor dacă este gătită", a adăugat Sealey.

Pentru a aborda creșterea rezistenței la antibiotice, autorii recomandă ca companiile de hrană crudă pentru câini să testeze carnea pentru rezistența la antibiotice și să obțină produse de la ferme cu politici adecvate privind utilizarea antibioticelor.

Acest articol este publicat în revista One Health.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

tratament indigestie foto:freepik@psodaz
EXCLUSIV
Tratamentul perfect indigestie. Ligia Pop: Elimină toxinele din corp. Ajută foarte mult

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel