Gigantomastia, sânii voluminoși, afecțiune cu implicații majore. Oltjon Cobani: Pacientele evită activitățile care produc balansarea trunchiului și mișcarea dizgrațioasă a sânilor

gigantomastia - FOTO: Freepik
Gigantomastia este o afecțiune care determină o creștere excesivă a sânilor feminini.

Gigantomastia poate apărea la întâmplare, dar s-a văzut că apare și în timpul pubertății, sarcinii sau după administrarea anumitor medicamente. Nu apare la bărbați.

Creșterea sânilor poate avea loc pe parcursul a câtorva ani, dar au existat unele cazuri de gigantomastie în care sânii unei femei au crescut cu trei sau mai multe dimensiuni de cupă în câteva zile. Alte simptome includ dureri de sân, probleme de postură, infecții și dureri de spate.

Deși gigantomastia este considerată o afecțiune benignă (necanceroasă), poate fi invalidantă din punct de vedere fizic dacă nu este tratată. În unele cazuri, afecțiunea se rezolvă de la sine, dar multe femei cu gigantomastie vor trebui să facă o operație de reducere a sânilor sau o mastectomie.

Gigantomastia, efect asupra întregului organism

Gigantomastia sau hipertrofia sânilor este o afecțiune rară care implică dezvoltarea unor sâni extrem de mari din cauza creșterii excesive a țesutului mamar. Afectează persoanele atribuite de sex feminin la naștere. Dacă aveți gigantomastie, veți experimenta o creștere rapidă și disproporționată a sânilor.

Viteza cu care cresc sânii poate varia, de la peste câteva săptămâni până la mai mulți ani. Țesutul este aproape întotdeauna benign (nu este canceros).

”Gigantomastia reprezintă o problemă mare a femeilor, nu numai din punct de vedere estetic, ci şi medical! Persoanele care au sâni foarte mari acuza deseori dureri de spate şi dureri cervicale!

Din acest motiv, se recomanda reducţie mamară.  Creşterea în volum şi greutate a sânilor produce întinderea şi relaxarea ligamentelor care susţin glanda mamară, determinând căderea sânului (ptoza mamară) şi pierderea formelor feminine.

Această stare se reflectă negativ asupra psihicului femeii, tot aşa cum sânii foarte mici determina sentimente de jenă şi nemulţumire. De asemenea, exista probleme fizice asociate cu sânii excesiv de mari – discomfort, dureri la nivelul coloanei, gâtului, umerilor şi spatelui, care devin prevalente.

Participarea la o viață socială normală este limitată, pacientele cu hipertrofie mamară evitând dansul, gimnastică aerobică sau diferite alte activități care produc balansarea trunchiului și mișcarea disgrațioasă a sânilor.

Dacă această stare nu este înlăturată până la maturitate, poate afecta postura (contractura musculară compensatorie determina deformări ale coloanei vertebrale).

De asemenea, sânii voluminoşi nu permit aerisirea normală a şanţului inframamar şi poate apărea macerarea pielii, cu suprainfecţie bacteriană sau micotica. Alte probleme, minore dar totuşi prezente, sunt nevoia de lenjerie specială de susţinere (sutien mărime extra) şi dificultăţi în găsirea unor haine de mărime potrivite”, arată dr. Oltjon Cobani, medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: Edemul glotic, afecțiunea care te poate ucide. Respirație îngreunată, tuse, sforăit, câteva din simptome

Gigantomastia, simptome

Principalul simptom al gigantomastiei este o creștere excesivă a țesutului mamar la un sân (unilateral) sau la ambii sâni (bilateral). Creșterea poate să apară lent, pe o perioadă de câțiva ani. La unele femei, creșterea sânilor se produce rapid, pe parcursul a doar câteva zile sau săptămâni.

Nu există o definiție universal acceptată pentru cantitatea de creștere. Mulți cercetători definesc gigantomastia ca fiind o mărire a sânilor care necesită o reducere de 1.000 până la 2.000 de grame per sân.

Alte simptome ale gigantomastiei includ:

- dureri de sân (mastalgie)

- durere în umeri, spate și gât

- roșeață, mâncărime și căldură pe sau sub sâni

- postură proastă

- infecții sau abcese

- pierderea senzației mameloanelor, notează Healthline.

Durerea și problemele de postură sunt cauzate, de obicei, de greutatea excesivă a sânilor.

Vezi și: Melanonichia, liniile de pe unghii, semn al anumitor boli. Ce înseamnă când apar dungi pe suprafața unghiilor

Gigantomastia, cauze

Mecanismul exact prin care gigantomastia apare în organism nu este bine înțeles. Se crede că genetica și o sensibilitate crescută la hormonii feminini,cum ar fi prolactina sau estrogenul, joacă un rol.Pentru unele femei, gigantomastia apare spontan, fără o cauză evidentă. Gigantomastia a fost asociată cu:

- sarcină

- pubertate

- anumite medicamente

- afecțiuni autoimune, printre care: lupus eritematos sistemic

- tiroidita Hashimoto

- artrită cronică

- miastenia gravis

- psoriazis

Gigantomastia, diagnostic

Medicul dumneavoastră va face un istoric medical și familial și va efectua un examen fizic. Vi se pot pune întrebări despre:

- mărimea sânilor dvs.

- alte simptome

- data primei menstruații

- medicamente pe care le-ați luat recent

- dacă ați putea fi însărcinată

Vezi și: Alimentul care hidratează la fel de bine ca un pahar cu apă. Ține de foame și are nutrienți esențiali pentru funcționarea normală a organismului

Gigantomastia, tratament

Nu există un tratament standard pentru gigantomastie. De obicei, afecțiunea este tratată de la caz la caz. Tratamentul vizează în primul rând tratarea oricăror infecții, ulcere, dureri și alte complicații. De exemplu, se pot recomanda antibiotice, pansamente calde și medicamente pentru durere fără prescripție medicală.

Gigantomastia indusă de sarcină ar putea dispărea de la sine după naștere. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, se ia în considerare intervenția chirurgicală pentru a reduce dimensiunea sânilor.

”Procedura de reducție mamară. Se ajustează dimensiunea sânilor, prin eliminarea de țesut adipos, țesut glandular și piele, operația desfășurându-se sub anestezie generală.

După efectuarea inciziei, mamelonul este repoziționat, areola este redusă prin excizarea pielii în exces în cazul în care acest lucru este necesar, iar țesutul intern este remodelat și redimensionat.

Incizia este apoi închisă cu fire de sutură în mod stratificat, iar pe suprafața pielii sunt aplicate pansamente, după care sânii sunt înfășurați în fașă elatică în vedrea menținerii formei. De asemenea sunt necesare tuburi de drenaj aspirativ pentru a preveni acumularea de lichide”, mai notează dr. Oltjon Cobani, medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel