GERMANIA. Lauterbach (ministrul Sănătății): Nu ridicăm deocamdată restricțiile. Răspândirea variantei Omicron este un mediu ideal pentru apariția de noi mutații

Karl Lauterbach, ministrul federal german al Sănătății. Foto: Print Screen conferinta
„Situația nu este încă sub control”, a spus ministrul federal al sănătății din Germania, Karl Lauterbach. El a atras atenția că dacă s-ar relaxa acum restricțiile impuse din cauza OMICRON nu s-ar obține decât o prelungire a valului pandemiei COVID-19 și asta ar constitui un teren mult prea propice pentru ca alte mutații să apară. Personalul din spitale trebuie să se vaccineze ca să protejeze pacienții, a subliniat el. 

Rata de incidență a cazurilor COVID-19 a atins, marți, în Germania, un nou nivel maxim, în timp ce ministrul sănătății Karl Lauterbach exclude posibilitatea ca varianta Omicron de coronavirus să însemne sfârșitul pandemiei și se opune deocamdată relaxării restricțiilor. Cu 169.571 de noi cazuri diagnosticate de COVID-19 în ultimele 24 de ore, Germania a ajuns la o rată a infectărilor pe 7 zile de 1.426 la 100.000 de locuitori.

„În aceste momente, virusul are cele mai bune condiții pentru a continua să se dezvolte. Din punct de vedere epidemiologic este inimaginabil ca odată cu aceste cifre ridicate ale contagierilor să nu apară noi mutații”, avertizează ministrul german al Sănătății, într-o declarație acordată săptămânalului Stern la o conferință de presă susținută la Berlin. Ministrul  german nu e de acord cu opiniile conform cărora odata cu varianta Omicron de coronavirus pandemi COVID-19 se va încheia. „Putem doar să sperăm ca noile mutații să fie mai inofensive. Dar deocamdată nu este cazul, din păcate”, a arătat Karl Lauterbach. 

Ridicarea restricțiilor și redeschiderea tuturor locurilor ar prelungi cu siguranță valul, a atras atenția ministrul Karl Lauterbach, care s-a declarat surprins de dezbaterea politică intensă pe marginea acestui subiect, promovată de unele partide politice și landuri germane. Conform estimărilor sale, vârful valului cinci al pandemiei, dat de varianta Omicron,  ar putea fi în Germania aproximativ la jumătatea acestei luni.

„Deci nu putem susține o relaxare amplă, deoarece se discută în prezent, în prezent. (...) Suntem înaintea vârfului valului. Avem între 100 și 150 de morți în fiecare zi, mult prea mulți. Noi, ei bine, reușim să controlăm lumea într-o oarecare măsură cu măsurile pe care le avem în vigoare. Dacă am proceda la o deschidere rapidă, o retragere rapidă a măsurilor esențiale, atunci am extinde valul în mod semnificativ (...). Deci discuția pe care o avem în prezent despre deschideri este, din punctul meu de vedere, deplasată. (...) În prezent avem o strategie funcțională, de succes. Nu poate fi scopul nostru să punem în Punerea în pericol populația fără nicio noimă”, a spus Karl Lauterbach (SPD), ministrul federal german al Sănătății

La următoarea conferință a premierilor din 16 februarie s-ar putea discuta despre eliminarea treptată a măsurilor, a anunțat ministrul, răspunzând unei întrebări a ziarului „Bild”. „Cred că ne vom relaxa cu mult înainte de Paște. Sunt ferm convins de asta”, a spus Lauterbach.

Cea mai mare problemă care întârzie relaxarea măsurilor o constituie cei nevaccinați. Demnitarul este convins că cei nevaccinați „vor depăși frica” în toamnă, dar numai dacă vaccinarea este obligatorie. 

Pentru prima dată, în cel mai recent sondaj, majoritatea germanilor consideră că măsurile actuale privind COVID sunt prea stricte. Potrivit unui sondaj reprezentativ realizat de Institutul de cercetare a opiniei Insa, realizat la cererea „Bild am Sonntag”, 49% dintre germani sunt în favoarea relaxării, 44% sunt împotrivă. Majoritatea oamenilor ar dori relaxare în diverse domenii, de la restricții de contact pentru persoanele vaccinate până la accesul în magazine. Cu toate acestea, respondenții au spus că cei vaccinați trebuie să poarte mască și să aibă în continuare restricții de contact. 

Oficialul german este deranjat și de declarațiile politice care cataloghează impunerea vaccinării ca fiind obligatorie pentru personalul medical. 

„Cerința de vaccinare legată de unitățile medicale nu este o formă de hărțuire împotriva personalului care lucrează în aceste unități. Nu despre asta este vorba. Mai degrabă este vorba de protejarea persoanelor încredințate spre îngrijire angajaților de acolo”, a spus Lauterbach

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel