Funcția cognitivă, mai bună la oamenii cu program încărcat. Nu lenevi

Nu te mai plânge că ai program încărcat, te ajută să-ți păstrezi funcția cognitivă mai bună
Funcția cognitivă este mult mai bună la oamenii cu un program încărcat, chiar și când îmbătrânesc, arată un studiu. Adică, nu lenevi dacă vrei să-ți meargă mintea la bătrânețe.

Să ai mereu un program încărcat te poate ajuta să-ți păstrezi funcția cognitivă mai bună, arată un studiu publicat în 2016 în jurnalul Frontiers in Aging Neuroscience (Frontiere în Neuroștiințele Îmbătrânirii).

Cercetătorii au examinat 330 de adulți cu vârsta cuprinsă între 50 și 89 de ani din studiul Dallas Lifespan Brain. Participanții și-au evaluat gradul de ocupație zilnică cu un chestionar. Exemple de întrebări incluse în acesta au fost: „Cât de des aveți prea multe lucruri de făcut pentru a le termina pe toate într-o zi?" și „Cât de des aveți atât de multe lucruri de făcut și mergeți la culcare mai târziu decât la ora la care sunteți obișnuit?"

Fiecare întrebare avut un răspuns posibil pe o scară de 5 puncte, scorurile mai mari indicând un program mai încărcat. Participanții au făcut, de asemenea, teste pentru a măsura memoria, viteza de procesare a informațiilor, raționamentul și vocabularul.

Cu cât ești mai ocupat, cu atât gândești mai bine

Cei cu scoruri medii de ocupare de 4 până la 5, adică cei cu cel mai încărcat progra, aveau scoruri mai bune pentru funcțiile cognitive decât cei cu grade de ocupație mai apropiate de 1 sau 2. Cel mai mare efect al programului încărcat era asupra memoriei episodice, care este memoria evenimentelor trecute, cum ar fi vremuri și locuri.

Deși studiul nu a explorat mecanismele care stau la bază relației dintre ocupație și funcția cognitivă, iar rezultatele au fost limitate de auto-raportare, cercetătorii au remarcat că cele două par a fi legate.

„Este posibil ca persoanele cu funcții mentale superioare să ducă o viață mai ocupată, dar starea ocupată și activă poate fi un proxy pentru stimularea mentală, ceea ce duce la dezvoltarea intelectuală", spune cercetatorul principal Dr. Sara Festini de la Universitatea din Texas, Dallas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel