Caracterizate de lipsa unui...
Fructul care scade colesterolul se regăsește la orice tarabă din piață sau de la supermarket. Probabil ai auzit expresia conform căreia ”un măr pe zi ține doctorul sau dentistul departe”, însă cercetătorii au descoperit că un consum regulat de mere poate contribui și la menținerea sănătății inimii tale.
Merele sunt larg disponibile și pline de nutrienți sănătoși, precum vitamine și minerale. În plus, merele conțin polifenoli și fibre, ambele contribuind la scăderea nivelului de colesterol. Nutrienții din mere, precum și din alte fructe, au fost demonstrați a îmbunătăți sănătatea digestivă și a reduce riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer.
Scăderea colesterolului poate necesita mai mult decât consumul unui măr. Există cercetări limitate privind relația dintre consumul de mere și colesterol. Cele mai multe studii nu s-au concentrat exclusiv pe efectul consumului de mere întregi, ci au examinat diete suplimentate cu componente sănătoase din mere, precum pectina, polifenolii, fitosterolii, fibre solubile sau o combinație a acestor componente.
Cele mai multe studii au fost efectuate pe șoareci care aveau o dietă bogată în colesterol, iar doar câteva studii au fost realizate pe oameni.
Studiile care au implicat șoareci au constatat că cantitatea de fibră (fibră insolubilă și pectină) găsită în aproape două mere de dimensiuni medii (aproximativ 6 uncii fiecare) poate reduce nivelul total al colesterolului cu până la 10% și poate crește nivelul colesterolului HDL cu aproximativ 10%.
În studiile efectuate pe oameni, consumul a până la două-trei mere de dimensiuni medii a dus la scăderea nivelului total de colesterol cu între 5% și 13%. Nivelul colesterolului LDL a fost redus cu cel puțin 7% în unele studii, iar nivelul colesterolului HDL a crescut cu până la 12%. Studiile au arătat că pectina și polifenolii din mere contribuie cel mai probabil la îmbunătățirea nivelurilor de colesterol, potrivit Very Well Health.
Câteva studii au constatat că polifenolii conținuți în mere pot reduce și oxidarea LDL, ceea ce ar putea contribui la formarea aterosclerozei.
Cu toate acestea, în timp ce unele studii au arătat un beneficiu ușor al adăugării merelor în dietă, altele nu au observat o diferență semnificativă între consumul de mere și îmbunătățirea nivelurilor de colesterol.
Chiar dacă ar trebui să consumi până la două sau trei mere de dimensiuni medii pe zi pentru a observa o îmbunătățire ușoară a profilului lipidic, merele rămân totuși alimente bune de inclus în dieta de reducere a colesterolului, datorită conținutului lor bogat în nutrienți sănătoși, inclusiv nutrienți prietenoși cu colesterolul, precum fibrele și polifenolii, și datorită conținutului scăzut de grăsimi.
Pentru a beneficia de toți nutrienții sănătoși din mere, ar trebui să consumi întregul măr, inclusiv coaja, care conține cantități ridicate de pectină și alte fibre solubile.
Potrivit National Library of Medicine, ”două mere pe zi reduc colesterolul seric și îmbunătățesc biomarkerii cardiometabolici la adulți cu ușoară hipercolesterolemie”.
Merele reduc semnificativ nivelurile de colesterol LDL la femeile în vârstă. Femeile mai în vârstă care consumă mere în fiecare zi au prezentat o reducere medie de 23% a nivelurilor de colesterol LDL în decurs de șase luni și o creștere de 4% a colesterolului HDL, au explicat cercetătorii de la Universitatea Florida State. Autorii susțin că merele sunt cu adevărat un ”fruct miraculos”.
Dr. Bahram H. Arjmandi, PhD, RD, și Profesoara Margaret A. Sitton au scris că merele au mult mai mult de oferit decât doar fibrele benefice. Studiile pe animale au demonstrat că pectina și polifenolii, două substanțe găsite în mere, îmbunătățesc metabolismul lipidic și reduc producția de molecule care cauzează inflamație.
Ei susțin că studiul lor este primul care evaluează efectele cardioprotectoare pe termen lung ale consumului zilnic de mere asupra femeilor în vârstă (postmenopauză).
160 de femei cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani au fost selectate aleatoriu pentru a primi zilnic fie 75 de grame de mere uscate, fie prune uscate timp de un an întreg. Sângele lor a fost examinat în laborator la intervale de trei, șase și 12 luni.
În decurs de șase luni de la începerea studiului, Dr. Arjmandi a fost surprins. Femeile care au consumat mere au prezentat, de asemenea, niveluri reduse de lipid hidroperoxid și proteină C-reativă.
”Schimbări incredibile au avut loc la femeile care au consumat mere în 6 luni - au experimentat o scădere de 23% a colesterolului LDL (cunoscut sub denumirea de ”colesterolul rău”).
Nu m-am așteptat niciodată ca consumul de mere să reducă atât de mult colesterolul LDL și să crească colesterolul HDL sau colesterolul bun cu aproximativ 4%”, a spus dr. Arjmandi, potrivit Medical News Today.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...