Fructele uscate la deshidrator: bune, dar uscate acasă. Ce să știi înainte să cumperi un deshidrator. Ligia Pop, avertisment: Distruge și dezechilibrează hormonal

deshidrator fructe foto:freepik@serhii_bobyk
EXCLUSIV
Fructele uscate la deshidrator: bune, dar uscate acasă. ”Oricum sunt mult mai bune decât ce găsim de cumpărat, fiindcă acelea sunt uscate la peste 100 de grade, garantat”.

Ligia Pop, consultant în nutriție și autoare a 8 cărți, subliniază importanța procesului de deshidratare a alimentelor la temperaturi mai scăzute, pentru a păstra cât mai mult din valoarea lor nutritivă. Ea afirmă că alimentele deshidratate la temperaturi de peste 100 de grade Celsius, așa cum se întâmplă în cazul produselor cumpărate, își pierd în mare parte nutrienții, devenind, astfel, dezechilibrate, din punct de vedere nutrițional. Potrivit unor studii recente, în urma expunerii la temperaturi ridicate, până la 99% din nutrienți pot fi distruși.

Vezi și: Semințele de pin, comori nutriționale. Pot îmbunătăți memoria și gestionează diabetul

”Se pot usca la 40 de grade, oricum sunt mult mai bune decât ce găsim de cumpărat, fiindcă acelea sunt uscate la peste 100 de grade, garantat. Cu cât ducem temperatura mai aproape de 100 de grade, se distrug nutrienții, adică noi nu mai primim nimic. Se distrug în procent de 99%, după ultimele studii”, ne-a explicat Ligia Pop, în cadrul unui interviu oferit exclusiv pentru DC Medical.

foto: Freepik

Uscarea fructelor acasă, la deshidrator: o opțiune mai sănătoasă

În ceea ce privește deshidratoarele, Ligia Pop avertizează că majoritatea celor disponibile pe piață sunt fabricate din plastic, care poate conține substanțe toxice, ce pot afecta echilibrul hormonal. Totuși, există și deshidratoare de calitate, fabricate din inox sau din plastic fără bisfenol A (BPA), care pot fi folosite în siguranță. Ea recomandă utilizarea unui deshidrator pentru a usca fructele, menționând că acesta poate fi setat la temperaturi mai scăzute, între 40 și 60 de grade Celsius, pentru a conserva cât mai bine proprietățile nutritive ale alimentelor.

”Deshidratorul este o opțiune, dar și acela trebuie să fie ales cu mare grijă, fiindcă majoritatea deshidratoarelor din comerț sunt făcute dintr-un plastic care distruge și dezechilibrează hormonal, dar sunt și deshidratoare de calitate, din inox, făcute din plastic fără BPA, iar în momentul în care uscăm, chiar la 40 sau chiar la 50-60 de grade, un fruct mai zemos, că altfel se mucegăiesc stând pe etajera deshidratorului, fructele acelea sunt mai bune, ne amintesc puțin de fructele uscate de bunicii noștri pe ață, lângă cuptor, și sunt o opțiune mai bună”, ne-a mai spus aceasta.

Gustul și culorile fructelor uscate acasă nu vor fi identice cu cele cumpărate din magazin, care sunt tratate cu sulfiți și zahăr pentru a obține o culoare și o textură mai atrăgătoare. Fructele uscate acasă pot avea o culoare mai închisă, asemănătoare celor din copilărie, dar gustul lor este autentic. Ea dezvăluie un secret pentru a menține culoarea și aspectul fructelor uscate: să le lăsăm în suc de lămâie sau în miere. Acest procedeu previne oxidarea și poate încetini procesul de înnegrire. 

Vezi și: Riscurile asociate consumului de pește. Metode pentru a le putea minimiza

”Putem usca fructele și acasă, în deshidrator, este o opțiune. Dar să nu ne așteptăm că fructele uscate acasă, fără sulfiți și fără zahăr, să fie ca cele pe care le cumpărăm : culoarea foarte apetisantă și puternică. Cele pe care le uscăm noi sunt exact ca cele uscate de bunicii noștri: au culoare maronie, dar gustul este bun. Și acolo este un secret, le putem lăsa în zeama de lămâie sau în miere și nu se oxidează și poate nu devin maronii. Se pot face fructe apetisante chiar și în deshidrator”, ne-a mai declarat Ligia Pop.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel