Fructele: ce beneficii aduc CU ADEVĂRAT pentru sănătate

Fructe de pădure au efecte antiinflamatoare. Foto: Pixabay
Despre fructe se spune mereu că aduc beneficii pentru sănătate. iată o analiză a unor fructe care arată mai precis, cât de sănătoase sunt cu adevărat.

Deserturile originale naturale, fructele dulci, în mod natural sunt deosebit de abundente în compuși antiinflamatori, care sunt importanți în protejarea organismului de bolile de inimă, diabet și anumite forme de cancer și boli intestinale. Consumul a cel puțin una și jumătate până la două căni de fructe diverse în fiecare zi poate stimula activitatea antioxidantă. O strategie este să mănânci fructele de sezon, alegând struguri și fructe cu sâmburi vara, mere și pere toamna, curki și rodii iarna și citrice și cireșe primăvara.

Deși toate fructele tind să fie bogate în nutrienți de protecție împotriva bolilor, unele au primit o atenție deosebită în lumea nutriției pentru beneficiile lor antiinflamatorii.

Fructe de pădure. De la căpșuni și mure până la merișoare și afine, aceste fructe asemănătoare pietrelor prețioase sunt deosebit de puternice în activitate antioxidantă și antiinflamatoare. Alături de fibre și vitamina C, fructele de pădure au substanțe fitochimice pigmentare din plante, cum ar fi antocianine și acid elagic, care pot fi în spatele beneficiilor lor pentru sănătate. Studiile au corelat consumul crescut de fructe de pădure cu riscuri mai mici de boli de inimă, boala Alzheimer și diabet.

Merele. Poate că este adevărat ce spun ei despre un măr pe zi: un studiu efectuat pe aproape 35.000 de femei, a descoperit că prin consumul acestui fruct – împreună cu rudele lui, perele – a fost asociat cu un risc mai scăzut de deces din cauza bolilor de inimă. Componentele vedete ale merelor – fibre, vitamina C, pectina și polifenoli – au fost asociate, în primul rând, în studiile pe animale, cu efecte antiinflamatorii și cu o creștere a microbilor benefici în intestin.

Fructe cu sâmburi. Cireșele, piersicile, caisele și prunele sunt toate exemple de fructe cu sâmburi, care conțin fibre, vitamina C, potasiu și o varietate de substanțe fitochimice asociate cu culorile lor. De exemplu, cireșele au câștigat cea mai mare parte a cercetării în rândul fructelor cu sâmburi, fiind legate de reducerea medie a zahărului din sânge și îmbunătățirea colesterolului și a tensiunii arteriale. Unele studii sugerează chiar reducerea durerii după exerciții fizice și reducerea riscului de atacuri de gută cu consumul de cireșe. Nivelurile ridicate de compuși fenolici din cireșe, despre care s-a demonstrat că reduc inflamația, pot fi în spatele acestor beneficii.

Strugurii. Aceste fructe suculente sunt pline de fibre, vitamine C și K și fitochimice puternice, în special resveratrolul găsit în strugurii roșii. Nu este de mirare că înghițirea moderată de vin roșu a fost asociată cu sănătatea inimii.

Rezultatele unui studiu multietnic de șapte ani pe 3.300 de femei de vârstă mijlocie au asociat consumul moderat de vin cu niveluri semnificativ mai scăzute de inflamație, în comparație cu femeile care nu au băut deloc sau au băut mai puțin vin. Unele studii mai recente au pus însă sub semnul întrebării unele dintre aceste beneficii. Este important de reținut, totuși, că chiar și consumul moderat de alcool (inclusiv vin) a fost asociat cu un risc mai mare de cancer. Cel mai bun sfat: dacă vă bucurați deja de vin, beți-l cu moderație (maximum o băutură pe zi pentru femei, două băuturi pentru bărbați), dar nu începeți să beți pentru presupusele beneficii pentru sănătate.

Citrice. Portocalele, grapefruitul, lămâile și limele sunt renumite bogate în vitamina C. Ele conțin, de asemenea, fibre, potasiu, calciu, vitamine B, cupru și fitochimice antiinflamatoare, cum ar fi flavonoidele și carotenoidele. Deși există puține cercetări umane cu privire la citrice, s-a dovedit că nutrienții găsiți în fructele citrice au efecte de protecție a inimii, cum ar fi îmbunătățiri ale colesterolului din sânge, zahărului din sânge și funcției vaselor de sânge.

Rodii. Aceste semințe minuscule de rodie conțin recompense mari de vitamine C și K, potasiu, fibre și fitochimice puternice, cum ar fi antocianina și resveratrolul. Acești nutrienți pot fi în spatele beneficiilor potențiale ale consumului de rodii; conform unei analize din 2020 a cercetării asupra rodiei, acest fruct arată potențialul de a ajuta la menținerea sub control a tensiunii arteriale, a colesterolului și a nivelurilor de zahăr din sânge.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel