Frisoanele, reacția naturală de a menține temperatura corpului. Printre primele semne ale unei infecții sau răceli. Când să mergi la doctor

frisoane Foto: Freepik @hryshchyshen
Află mai multe despre cauzele frisoanelor alături de remedii pe care poți să le faci acasă.

Frisoanele sunt senzații de frig însoțite de contracții musculare sau frisoane. Acestea pot fi fizice, psihologice sau ambele. Corpul își ridică temperatura centrală pentru a menține organele cheie calde și pentru a lupta împotriva infecțiilor. Acest articol acoperă cauzele frisoanelor, remediile de acasă, opțiunile de tratament și când ar trebui să consulți un medic.

Acestea sunt reacții involuntare ale corpului care apar atunci când temperatura corpului scade, provocând simptome precum tremurături și piele de găină. Aceste răspunsuri sunt involuntare și nu pot fi controlate în mod conștient. Frisoanele determină mușchii să se contracte și să se relaxeze, încălzind corpul. Frisoanele pot apărea, de asemenea, în urma expunerii la temperaturi scăzute sau în urma luptei împotriva unei boli, a unei infecții sau a altor probleme de sănătate.

Frisoanele pot fi cauzate de infecții bacteriene, cancere, sevraj de droguri, mahmureală, glicemie scăzută la pacienții cu diabet, transpirații nocturne sau bufeuri la menopauză, atacuri de panică, infecții parazitare, septicemie și viruși precum gripa. Aproximativ două din trei persoane se confruntă cu frisoane și frisoane după anestezia generală pentru o intervenție chirurgicală, iar o scădere a temperaturii corpului poate provoca frisoane în momentul în care pacientul iese din anestezie.

Citește și: Supa minestrone: rețeta care încetinește îmbătrânirea. E supa cea mai bogată în fibre. Ingredientul pe care să-l adaugi în ea

Unii oameni tremură din cauza unui val de adrenalină după un eveniment traumatic sau un cvasi-accident, iar trauma psihologică, inclusiv tulburarea de stres posttraumatic (PTSD), poate provoca, de asemenea, tremurături.

Pe scurt, frisoanele sunt un semn că organismul încearcă să își regleze temperatura centrală și pot fi cauzate de diverși factori, inclusiv infecții bacteriene, cancere, sevraj de droguri, mahmureală, glicemie scăzută, transpirații nocturne la menopauză, atacuri de panică, infecții parazitare, septicemie și viruși. Este esențial să consulți un medic pentru un diagnostic și un tratament adecvat.

Diagnostic

Un medic poate diagnostica frisoane persistente prin revizuirea semnelor vitale, prin realizarea unui istoric medical complet, prin întrebări despre alte simptome și prin efectuarea unui examen fizic. 

De asemenea, aceștia pot efectua teste suplimentare, cum ar fi radiografii ale toracelui, analize de sânge și culturi de urină, dacă suspectează o anumită afecțiune de bază. Aceasta include examinarea unor zone cheie, cum ar fi ochii, urechile, nasul, gâtul, gâtul și abdomenul, potrivit Medical News Today.

Foto: Freepik @shurkin_son

Remedii acasă

Atunci când cineva are frisoane, autoîngrijirea la domiciliu poate fi suficientă. Monitorizarea regulată a temperaturii poate ajuta la determinarea prezenței febrei. Temperaturile ridicate pot fi tratate cu lichide, analgezice, odihnă, cârpe umede, haine confortabile și pături călduroase.

Asociația Americană de Diabet recomandă diabeticilor să consume 15 grame de carbohidrați și să își monitorizeze nivelul de zahăr din sânge după 15 minute. Asigură-te că persoana are suficiente straturi de haine pentru a se simți confortabil.

Frisoanele sunt un simptom, nu o boală, iar tratamentul lor depinde de cauză. Infecțiile ușoare pot fi tratate cu repaus la pat, lichide și analgezice. Dacă frisoanele sunt supărătoare, se recomandă Îmbrăcăminte mai groasă și căldură. Pacienții cu diabet ar trebui să discute cu medicul lor despre riscul și simptomele potențiale. Frisoanele datorate altor afecțiuni de sănătate subiacente ar trebui să se rezolve cu tratament.

Când să consulți un medic

Persoanele cu frisoane, febră de peste 40°C, dificultăți de respirație, confuzie, convulsii, gât rigid, erupții cutanate, inflamații, bătăi rapide ale inimii sau febră care nu răspunde la tratamentele de acasă sau care durează mai mult de 5 zile trebuie să consulte un medic.

Problemele de sănătate cronice ar trebui să contacteze un medic dacă observă simptome neobișnuite. Persoanele suspecte ar trebui să solicite asistență medicală de urgență dacă au dificultăți de respirație, dureri în piept, confuzie, letargie sau o nuanță albastră a buzelor sau a feței.

O persoană poate resimți frisoane ca un semn de avertizare timpurie că ceva nu este în regulă, cum ar fi o infecție care este combătută de organism, un nivel scăzut de zahăr în sânge sau pur și simplu este prea rece. De asemenea, pot indica o boală de bază. Frisoanele frecvente și persistente pot necesita asistență medicală. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor experimentează frisoane care trec în câteva ore sau zile, chiar dacă sunt un simptom al febrei sau al infecției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel