Formele medii de COVID, tratate acasă? Propunerea medicului Virgil Musta
27 oct 2020, 08:21

 Dr. Virgil Musta
EXCLUSIV
Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara propune, în contextul creșterii cazurilor de COVID și lipsei de locuri suficiente la Terapie Intensivă, tratarea acasă a bolnavilor cu forme medii de coronavirus. Dar nu toți doctori îi împărtășesc ideea.

Doctorul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara a declarat, pentru DC Medical, că are un proiect care ar putea fi aplicat în momentul în care nu vor mai fi locuri în spitale ”pentru că (n. r. locurile) sunt limitate și pandemia foarte repede nu se poate opri”.

”Am un proiect ca să încercăm să tratăm pacienții la domiciliu exact ca în spital cu singurul dezavantaj că nu ai reacție rapidă dacă se întâmplă ceva. Și nu poți da medicație antivirală pentru că aceea se poate da numai în spital”, susține medicul acesta.

Pentru pacienții cu forme medii de COVID care necesită oxigen, specialistul spune ca acești bolnavi să primească concentrator (n. r. dispozitiv ce furnizează oxigen la o concentrație mai mare decât cea din aer), un pulsoximetru (n. r. aparat ce măsoară pulsul și nivelul de oxigen din sânge) la domiciliu și ”să meargă o echipă ca să le recolteze analize ca să putem investiga ca la spital și să primească o medicație patogenică și simptomatică”.

În opinia doctorului timișorean, formula propusă de el ar fi salvat vieți. ”Se salvau vieți. ”Au murit oameni acasă care poa­te necesitau oxigen, nu neapărat la Terapie Intensivă. Dacă au nevoie de oxigen și nu-l primesc în scurt timp, organismul suferă și se degradează”, adaugă medicul.

Întrebat de ideea doctorului Musta, medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș din București spune că ar fi riscant:

”E cu semnul întrebării și cred că e riscant pentru că formele medii sunt cele care au aprindere pulmonară și unde evoluția e imprevizibilă. Cred că mai degrabă trebuie să găsim soluții cu alte spitale și cu alte locuri pentru că se poate. Trebuie doar să plecăm de la realitatea că e nevoie de mai multe locuri”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?