Formă rară de cancer legată de implanturi de sân. Avertismentul experților

Cancer mamar
Mai multe cazuri de cancer rar legat de implanturi de sân au fost raportate în SUA, conform Food and Drug Administration (FDA). Nu se știe exact ce provoacă această formă rară de boală, dar creșterea e alarmantă. 

Săptămâna trecută, FDA a anunțat că a primit un număr total de 660 de rapoarte despre această formă de cancer rară - numită Limfom anaplazic cu celule mari asociat cu implantul mamar (ALCL) - pe o perioadă de opt ani, până în septembrie 2018.

Asta înseamnă cu 246 de rapoarte mai mult față de precedenta raportare de anul trecut, a anunțat FDA într-o declarație publicată (în 6 februarie 2019).

Unele cazuri raportate de două ori

Experții FDA au spus că astfel de creșteri sunt de așteptat, dat fiind că agenția a încurajat pacienții și furnizorii de asistență medicală să raporteze cazuri de cancer legate de implantul mamar.

Cu toate acestea, agenția a remarcat faptul că unele cazuri au fost raportate de mai multe ori (de exemplu, atât de pacient, cât și de furnizorul de servicii medicale). În total, au existat 457 de cazuri unice de cancer, dntre care nouă decese.

Ce este această formă de limfom

Limfom anaplazic cu celule mari asociat cu implantul mamar nu este o formă de cancer de sân, ci mai degrabă este un tip de limfom, care este un cancer al celulelor sistemului imunitar. Atunci când este diagnosticat la femeile cu implanturi mamare, cancerul apare de obicei în țesutul cicatricial din jurul implantului.

Deși majoritatea cazurilor au avut loc în rândul femeilor cu implanturi de sân texturat, unele cazuri au fost înregistrate și printre femeile cu implanturi netede, a notat FDA. Dar o serie de rapoarte nu au inclus tipul de textură al implantului, ceea ce face mai dificil de știut dacă anumite tipuri de implanturi sunt legate de un risc mai mare de cancer, notează Live Science

FDA a mai spus că își dorește ca furnizorii de servicii medicale să fie conștienți de riscul ALCL asociat cu implantul mamar și să ia în considerare acest diagnostic la pacientele cu implanturi de sân care au simptome noi de durere, umflături sau noduli în jurul implanturilor mamare.

Prin încurajarea lor de a raporta cazurile, experții FDA speră să înțeleagă mai bine cauzele afecțiunii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel