Fibrilația atrială, risc mai mare de AVC și deces la femei

Bolile cardiovasculare
Fibrilația atrială este un factor de risc mai puternic pentru boala cardiovasculară – AVC - și deces la femei comparativ cu bărbații, arată o meta-analiză care a inclus 30 de studii de specialitate.

Bărbații sunt mai predispuși decât femeile să dezvolte fibrilație atriala - o bătaie rapidă și neregulată, în care camera superioară a inimii nu se contractă cu forță, permițând sângelui să se adune și crescând risculul de coagulare.

Totuși, unele - dar nu toate - studii au indicat că fibrilația atrială prezintă un risc mai mare de AVC (accident vascular cerebral) la femei, decât la bărbați. Pentru a elucida această problemă, o echipă internațională de cercetători a analizat 30 de studii cu 4,4 milioane de participanți.

Cu cât e mai crescut riscul la femei

Ei au descoperit că, în comparație cu bărbații care au fibrilație atrială, femeile cu această afecțiune au un risc de deces cu 12% mai mare, din toate cauzele, și aproape dublu riscul de a avea un accident vascular cerebral sau de a muri din cauza unui AVC. Rezultatele meta-analizei lor au fost publicate online, în ianuarie 2016, de revista BMJ (British Medical Journal).

E notoriu că femeile neglijează simptomele fibrilației atriale - senzație de slăbiciune, respirație greoaie sau starea de oboseală neobișnuită.

Dacă aveți simptome de fibrilație atrială, adresați-vă medicului, chiar dacă credeți că este doar un virus. Există mai multe tratamente de succes pentru această afecțiune, precum și pentru prevenirea accidentului vascular cerebral la femeile care au fibriație atrială.

Studiul, integral (open access), poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel