Federaţia Solidaritatea Sanitară: Angajaţii din spitale au fost contaminaţi de pacienţi purtători asimptomatici

Coronavirus
Federația „Solidaritatea Sanitară” cere Ministerului Sănătății să introducă obligativitatea de a purta măști chirurgicale și mănuși pentru tot personalul din spitalele publice.

Toți salariații din spitalele publice ar trebui să poarte obligatoriu măști chirurgicale și mănuși, atrage atenția Federația „Solidaritatea Sanitară”, care solicită Ministerului Sănătății introducerea acestei obligativități ca precauțiune minimă împotriva COVID 19. „Conform analizelor experților noștri, mare majoritate a cazurilor de salariați infectați în spitalele din România au în comun două elemente: contactul cu pacienți despre care nu s-a știut că sunt infectați și absența unui minim echipament de protecție (cel puțin mască chirurgicală) pentru salariați. În consecință, nivelul minim al echipamentelor individuale de protecție împotriva COVID 19 trebui să-l constituie masca chirurgicală și mănușile, ele trebuind să fie asigurate tuturor salariaților”, se arată într-un comunicat remis presei.

„Atragem public atenția că Planul de măsuri prevăzut de Ordinul Ministrului Sănătății nr. 533/31.03.2020 prevede ca echipament minim de protecție: echipamentul obișnuit de spital (adică nici o protecție). Măsurile adoptate ratează rezolvarea problemei care a generat dezastrul din spitalele publice și cele militare: pentru cca. 70% dintre salariații din sănătate nefiind prevăzut nici un echipament individual de protecție. Motivul îl constituie prezumția eronată că acești salariați nu vor veni  în contact cu pacienți COVID 19”, mai arată documentul.

Federația sindicală mai atrage atenția că majoritatea cadrelor meicale au fost infectate de persoane despre care nu știau că sunt infectate, motiv pentru care nu au purtat echipamentul de protecție nici când l-au avut. „Marea majoritate a salariaților din sănătate au fost infectați de pacienți descoperiți ulterior acordării îngrijirilor de sănătate ca fiind infectați, în condițiile în care salariații în cauză nu au beneficiat de o minimă protecție. Aceste prevederi au împiedicat spitalele publice să utilizeze echipamentele individuale de protecție în discuție, atunci când le-au avut, ratând astfel evitarea infectării salariaților.

Având în vedere că până acum  Ministerul Sănătății a refuzat adoptarea acestor măsuri necesare reducerii riscului salariaților, Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită public tuturor unităților sanitare să convoace de urgență Comitetele de Sănătate și Securitate în Muncă pentru a stabili propriile planuri de protecție, în cadrul cărora să instituie această măsură ca precauție universală în lupta cu COVID 19”, se mai arată în counicatul remis presei.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel