Faci mastectomie pentru a evita riscul de cancer la sân ca Angelina Jolie? Dr Mircea Dediu explică

Cancerul de sân. Foto: Pixabay
EXCLUSIV
Celebra actriță Angelina Jolie și-a făcut mastectomie totală pentru că avea genele BRCA mutante și istoric familia, care o predispuneau la cancer de sân. dar este aceasta o soluție? Dr Mircea Dediu, reputat oncolog, a explicat  EXCLUSIV la DC Medical: 

Dr Mircea Dediu, medic primar Oncologie, doctor în Științe Medicale și Șef Secție Oncologie Medicală la Spitalul Clinic Sanador, a explicat EXCLUSIV la DC Medical, că o mastectomie totală preventivă, așa cum și-a făcut celebra actriță Angelina Jolie, nu trebuie decisă impulsiv în cazul în care la un test genetic se descoperă o genă BRCA mutantă. 

„Este adevărat există asocieri între anumite modificări genetice transmise, transmisibile, și incidența unor forme de cancer, respectiv cancerul mamar și ovarian în situația în care această genă BRCA este mutantă. Sigur că acolo unde sunt accesibile aceste evaluări genetice ele sunt recomandate mai cu larghețe, ca să spunem așa. Deși nu toată lumea este foarte entuziastă, din varii motive. (...) Nu e mai puțin adevărat că în momentul de față, testări din acestea genomice, nu numai BRCA, dar comprehensive, sunt extrem de ușor de făcut din punct de vedere tehnic, extrem de ușor de realizat. Și există o presiune de a se dezvolta această sferă. Sigur, vreau să fiu bine înțeles, că există o presiune din punct de vedere al tehnologiei să se impună în practică”, a spus specialistul. 

El consideră că astfel de inițiative radicale sunt de fapt un mod extrem de a privind lucrurile și că o decizie de acest gen se ia doar atunci când realitatea o cere. 

„Pe de altă parte, finalitatea acestor investigații nu întotdeauna este cea așteptată. Nu întotdeauna aflăm niște lucruri care ne ajută să luăm o decizie. Dimpotrivă, câteodată creează oarece confuzie, și sunt foarte greu de explicat. Sigur, o mutație BRCA poate crea un risc crescut, dar e doar un risc mai mare. Dar nu e o certitudine. Și atunci, aceste inițiative radicale mastectomie cu anexectomie bilaterală, reprezintă o opțiune dacă vreți dusă la extrem.

Pentru că altfel, poți să asiguri o monitorizare mai atentă mamară și sigur dacă e ceva să reacționezi. dar de asta spun, sunt lucruri de discutat și nu sunt simple. Adică nu fac un test pentru că urmează s iau o decizie, pentru că este câteodată foarte, foarte complicat să dai niște explicații și să iei o decizie în cunoștință de cauză”, a explicat dr Mircea Dediu. 

Ce trebuie să faci dacă ai avut cancer și nu vrei ca acesta să recidiveze, aflați în video: 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel