Expunerea la metale, asociată cu bolile cardiace. Substanțele poluante, impact asupra inimii

inima - FOTO: Freepik@lobachad
Acesta este cel mai rău lucru pentru sănătatea inimii, și, din păcate este imposibil de evitat.

Vezi și: Dietele fără carne și lactate, riscuri ascunse pentru sănătatea intestinală și imunitară. Pot duce la cancer de colon

Noi cercetări sugerează că expunerea la metale din mediu poate reprezenta un risc pentru sănătatea cardiovasculară comparabil cu fumatul sau diabetul. Un studiu publicat în Journal of the American College of Cardiology (JACC) relevă că expunerea la metale contribuie semnificativ la acumularea de calciu în arterele coronare, un factor major în ateroscleroză, care poate duce la atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și alte boli cardiovasculare.

Metalele din mediu, factor de risc pentru bolile cardiovasculare

În mod tradițional, prevenția bolilor de inimă s-a concentrat pe factori de risc bine cunoscuți, cum ar fi fumatul, colesterolul ridicat și diabetul. Cu toate acestea, descoperirile recente aduc în prim-plan poluarea din mediu, în special expunerea la metale, ca un factor important în dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Studiul a urmărit 6.418 participanți pe o perioadă de un deceniu, măsurând nivelurile de metale din urină, precum cadmiu, tungsten, uraniu, cobalt, cupru și zinc. Aceste metale se găsesc frecvent în activitățile industriale, agricultură și fumul de tutun.

"Descoperirile noastre evidențiază importanța considerării expunerii la metale ca un factor de risc semnificativ pentru ateroscleroză și bolile cardiovasculare", a explicat dr. Katlyn E. McGraw, autoarea principală a studiului de la Universitatea Columbia, potrivit SciTechDaily.

Acest lucru deschide calea pentru noi strategii de prevenire care vizează expunerea la metale, având potențialul de a transforma gestionarea sănătății cardiovasculare la nivel global.

Vezi și: Vitamina D în lunile cu R, mit sau adevăr. Dr. Tudor Ciuhodaru explică. Ce înseamnă supradozajul cu vitamina D

Ateroscleroza și calcificarea arterelor coronare

Ateroscleroza, o afecțiune în care arterele devin înfundate cu plăci, restricționează fluxul de sânge și poate duce la evenimente grave, cum ar fi atacuri de cord. Această afecțiune este strâns legată de calcificarea arterelor coronare, o măsură care prezice riscul viitor de boli de inimă.

Studiul arată că nivelurile ridicate ale anumitor metale din organism sunt asociate cu o creștere a calcifierea arterelor coronare, contribuind la acumularea de plăci în artere.

De fapt, progresia calcificării arterelor coronare cauzată de expunerea la metale reflectă gravitatea observată de obicei în cazul fumatului sau diabetului. Acest lucru sugerează că pericolul poluării mediului poate fi la fel de mare ca alți factori de risc notorii pentru bolile cardiovasculare.

Vezi și: De ce te simți obosit, deprimat și leneș când e frig afară sau plouă. Semnul pe care ți-l dă corpul

Expunerea la metale și calcifierea arterelor coronare

Rezultatele studiului au fost surprinzătoare: participanții din cel mai ridicat quartil al nivelurilor de cadmiu urinar aveau cu 51% mai mult calciu în arterele coronare la începutul studiului și cu 75% mai mult pe o perioadă de 10 ani, comparativ cu cei cu cele mai scăzute niveluri.

Alte metale, precum tungstenul, uraniul și cobaltul, au prezentat creșteri similare ale nivelurilor calcifierea arterelor coronare pe aceeași perioadă, variind între 39% și 47%. Deși cuprul și zincul au contribuit, de asemenea, la progresia calcifierii arterelor coronare, impactul lor a scăzut după ajustarea pentru factori clinici, cum ar fi colesterolul și istoricul fumatului.

Vezi și: Consumul moderat de cafea, asociat cu riscuri cardiometabolice scăzute. Crește nivelul de histidină

Expunerea la metale, asociată cu bolile cardiovasculare - FOTO: Freepik

Expunerea la metale și disparitățile demografice

Cercetarea a arătat, de asemenea, disparități demografice în ceea ce privește expunerea la metale. Persoanele în vârstă, participanții chinezi și cei cu un nivel de educație mai scăzut au fost găsiți cu niveluri mai ridicate de metale urinare.

La nivel regional, participanții din Los Angeles au prezentat niveluri semnificativ mai ridicate de tungsten, uraniu și alte metale, evidențiind variațiile geografice în poluarea cu metale din mediu.

Implicații pentru prevenția bolilor cardiovasculare

Descoperirile acestui studiu ar putea avea implicații de anvergură pentru sănătatea publică, politica de mediu și practica clinică. Dr. Harlan M. Krumholz de la Universitatea Yale, care a comentat asupra studiului, a subliniat necesitatea extinderii eforturilor de prevenire a bolilor cardiovasculare pentru a include și factorii de mediu, precum poluarea cu metale.

 "Ne provoacă să susținem reglementări mai stricte de mediu și subliniază necesitatea de a continua cercetările în acest domeniu critic", a spus dr. Harlan M. Krumholz

Deși factorii de risc tradiționali, cum ar fi fumatul și diabetul, rămân esențiali în gestionarea bolilor de inimă, noul domeniu al medicinei cardiovasculare de mediu ar putea juca un rol cheie în reducerea disparităților de sănătate la nivel global și în scăderea poverii bolilor cardiovasculare.

Vezi și: Schimbări subtile în creier, asociate cu riscul de Alzheimer. Evidente cu ani înainte de apariția simptomelor

Așa cum arată studiul, expunerea la metale este un factor contribuitor semnificativ și subapreciat în dezvoltarea bolilor de inimă. Având în vedere că poluarea este identificată drept cel mai mare risc de mediu pentru sănătatea cardiovasculară, cercetătorii solicită reglementări mai stricte pentru a limita expunerea la metale nocive.

Expertul în sănătate publică, Dr. Sadeer Al-Kindi de la Houston Methodist Hospital, a subliniat că abordarea factorilor de risc de mediu, cum ar fi expunerea la metale, ar putea reduce semnificativ rata bolilor de inimă și aborda disparitățile de sănătate de lungă durată.

Potențialul ca această cercetare să influențeze atât practicile clinice, cât și politica publică este vast, făcând din expunerea la metale o țintă esențială în viitoarele eforturi de prevenire a bolilor cardiovasculare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel