Exercițiile pentru întărirea mușchilor pelvini, efect asupra unor boli. Cum se manifestă disfuncția planșeului pelvin

exercitiile pentru intarirea muschilor pelvini - FOTO: Freepik@katemangostar
Exercițiile pentru întărirea mușchilor pelvini pot preveni prolapsul genital. 

Exercițiile pentru întărirea mușchilor pelvini au efect asupra mai multor boli. Dacă nu poți strănuta, râde sau tuși fără să scapi puțină urină, nu ești singura. Problemele cu podeaua pelvină sunt frecvente și se pot întâmpla oricui.

Încorporarea unor exerciții specifice (cunoscute și sub numele de antrenament al mușchilor planșeului pelvin) în rutina ta generală de fitness poate ajuta la întărirea mușchilor planșeului pelvin, precum și la reducerea severității simptomelor prolapsului organelor pelvine.

Podeaua pelvină, rol

Mușchii planșeului pelvian sunt esențiali pentru funcțiile zilnice. Aceștia susțin organele pelviene, inclusiv vezica urinară, uretra, rectul, anusul, prostata, uterul, colul uterin, vaginul și intestinele.

Mușchii planșeului pelvian contribuie, de asemenea, la sănătatea și funcția sexuală, inclusiv la excitare și orgasm. În plus, aceștia ajută la stabilizarea șoldurilor și a trunchiului, în special atunci când mergeți și stați în picioare.

Sarcina și nașterea vaginală pot slăbi acești mușchi, provocând o serie de probleme, care variază în gravitate de la dureri și disconfort ușoare până la prolapsul organelor pelvine.

Dar nu doar sarcina sau nașterea pot provoca disfuncții ale planșeului pelvian. De asemenea, aceasta poate apărea odată cu vârsta, menopauza, intervențiile chirurgicale, ridicarea repetată de greutăți, statul prelungit în șezut, abuzul sexual sau condițiile care creează presiune asupra abdomenului, cum ar fi greutatea excesivă.

În plus, anumite obiceiuri, simptome sau afecțiuni pot contribui la tulburările de podea pelviană (PFD), cum ar fi endometrioza, sindromul colonului iritabil, cistita interstițială și tiparele obișnuite de evitare sau restricționare a mișcărilor intestinale

Mușchii planșeului pelvian susțin uretra, vezica urinară, intestinele, rectul și alte organe pelvine. Dacă aveți uter, col uterin și vagin, planșeul pelvian susține, de asemenea, aceste organe.

Vezi și: 7 beneficii ale ceaiului de păpădie. Susține sănătatea inimii și a ficatului. Medic: Poate fi o alternativă excelentă la băuturile mai puțin sănătoase

Mușchii pelvini, prezenți și în cazul bărbaților

Pentru o mulțime de oameni, conceptele de Kegel și podea pelviană sunt sinonime cu vaginul și, mai exact, cu sarcina. Dar ceea ce s-ar putea să nu știți este că oamenii de toate genurile au acești mușchi. La bărbați, mușchii planșeului pelvin susțin vezica urinară și intestinul, împiedicând scurgerea scaunelor și a urinei.

De asemenea, aceștia ajută la sănătatea sexuală, inclusiv la funcția și senzația sexuală. Diagnosticele comune ale tulburărilor de podea pelviană la bărbați includ prostatita cronică, nevralgia pudendală, nevralgia genitofemurală și hipertonicitatea, notează Healthline.

Ce este o disfuncție a planșeului pelvin și cât de frecventă este

Atunci când mușchii planșeului pelvin sunt slabi sau funcționează defectuos, aceștia își pierd capacitatea de a susține pe deplin organele pelvine, provocând tulburări ale planșeului pelvin.

Aceste tulburări pot include incontinența urinară sau fecală, incontinența urinară de urgență, vezica urinară hiperactivă și prolapsul organelor pelvine, și pot provoca simptome precum sexul dureros.

Este greu de estimat câte persoane au o tulburare a planșeului pelvian, deoarece gradul de conștientizare a simptomelor și a afecțiunilor rămâne scăzut. Multe persoane care se identifică ca femei presupun că disfuncția planșeului pelvian este o parte normală a nașterii sau a îmbătrânirii și, prin urmare, nu caută tratament.

Cu toate acestea, se estimează că aproximativ 1 din 4 femei se confruntă cu tulburări ale planșeului pelvin, iar acest număr se dublează în momentul în care femeile au peste 80 de ani.

Mai mult, cercetătorii se așteaptă să vadă o creștere de 70% a numărului de femei afectate de PFD până în anul 2050, din cauza tendințelor în materie de sănătate, cum ar fi creșterea indicelui de masă corporală și constipația cronică.

Vezi și: Trisomia 13, Sindromul Patau: cauze, simptome, diagnostic și complicații. Un număr mic de bebeluși supraviețuiesc primului an de viață

Simptomele disfuncției podelei pelvine

Simptomele disfuncției podelei pelvine includ:

- presiune sau plenitudine pelvină

- nevoia frecventă de a urina sau urinare dureroasă

- scurgeri urinare

- incontinența urinară

- dureri lombare

- constipație, dificultăți în mișcările intestinale sau scurgeri intestinale

- dificultăți de golire a vezicii urinare

- durere la actul sexual

- dureri în regiunea pelvină sau la nivelul organelor genitale

- spasme ale mușchilor pelvini

Vezi și: Grăsimea vasculară la menopauză, rol în protecția împotriva demenței. Endocrinolog: Deficitul de estrogen, asociat cu declinul cognitiv

Care sunt beneficiile întăririi planșeului pelvin

La fel ca și alți mușchi din corpul dumneavoastră, planșeul pelvin funcționează cel mai bine atunci când mușchii sunt puternici și capabili să se elibereze complet după o contracție completă. Întărirea planșeului pelvin vă permite să susțineți mai bine vezica urinară, intestinele și uterul.

În plus, poate ajuta la controlul vezicii urinare și al intestinelor. Cercetătorii au constatat, de asemenea, că îmbunătățirea funcției podelei pelvine îmbunătățește calitatea vieții.

Dacă aveți prolaps de podea pelvină, întărirea mușchilor podelei pelvine ajută, de asemenea, la reducerea severității simptomelor, inclusiv a scurgerilor urinare, a incontinenței, a presiunii pelviene și a durerilor lombare, printre altele.

Unele cercetări susțin legătura dintre funcția sexuală masculină și funcția podelei pelvine. În mod specific, cercetătorii citează modul în care terapia fizică a podelei pelvine poate îmbunătăți potențial disfuncția erectilă și problemele de ejaculare.

În cele din urmă, Asociația Americană de Urologie recomandă antrenamentul mușchilor planșeului pelvian ca parte a unui plan de tratament pentru vezica urinară hiperactivă.

Scopul acestei terapii este de a inhiba contracțiile involuntare ale vezicii urinare și de a diminua incontinența.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel