Eventrația, hernia incizională: cauze, simptome și tratament. Buliga: Poate corecta definitiv eventrația. Aduce și avantajul imens al reducerii durerilor

eventratia. FOTO: Freepik @peoplecreations
Eventrația poate fi cauzată de o incizie vindecată necorespunzător, dar și de traumatisme. Care sunt factorii de risc pentru eventrație și de ce este important să respectați recomandările post-operatorii.

Eventrația sau hernia incizională poate apărea după o intervenție chirurgicală abdominală, fiind prezentă la peste 15-20% dintre intervenții, iar una dintre principalele cauze este nealinierea corespunzătoare a marginilor inciziei, fapt de duce la o vindecare deficitară.

”Eventrația este o ruptură a peretelui muscular al abdomenului, produsă, de regulă prin zonele cicatrizate, cicatrici care au apărut fie după traumatisme, accidente soldate cu ruptură musculară, fie, cel mai frecvent, după intervenții chirurgicale.

Spre deosebire de herniile obișnuite, ele nu apar prin zone prestabilite, prin ombilic sau prin zona inghinală, ci pot apărea oriunde chirurgul a intervenit anterior”, a declarat dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală, la Digi 24.

Eventrația, cauze și factori de risc

Eventrația se întâmplă, de cele mai multe ori, ca urmare a unei vindecări deficitare a inciziei chirurgicale, dar poate avea ca factori și o serie de condiții medicale. Acestea includ:

- infectarea cicatricii

- existența unor probleme medicale, ca insuficiența renală, diabetul sau afecțiuni pulmonare

- obezitatea

- fumatul

- anumite tratament medicamentoase, inclusiv imunosupresoare sau steroizi.

De asemenea, eventrația se poate dezvolta și în absența factorilor de risc, motiv pentru care este nevoie să urmații indicațiile privind recuperarea.

Eventrația, simptome

Cel mai notabil simptom al eventrației este o umflătură în apropierea locului inciziei. Adesea este mai vizibilă atunci când mușchii sunt încordați, cum ar fi în momentul în care stați în picioare sau tușiți.

Simptomatologia eventrației mai include:

- greață și vărsături

- febră

- arsuri sau dureri în jurul herniei

- durere și disconfort abdominal, în special în jurul herniei

- bătăi ale inimii, mai rapide decât de obicei

- constipație

- diaree

- scaun subțire cu sânge, arată Healtlhine.

Deși este cel mai probabil să dezvoltați o hernie între trei și șase luni de la operație, eventrațiile pot apărea înainte sau după acest interval de timp. Un motiv în plus să fiți atenți la factorii care pot determina apariția herniei incizionale, precum reluarea activităților fizice înainte de recuperarea în totalitate după intervenția chirurgicală sau, în cazul femeilor, rămânerea însărcinată.

Eventrația, diagnostic

În cazul în care prezentați simptomele menționate, diagnosticul suplimentar poate include teste de sânge, necesare pentru a descoperi dacă există infecții cauzate de blocajul intestinal sau necroză, respectiv investigații imagistice, ecografie, RMN sau CT.

Eventrația, tratament

Potrivit dr. Teodor Buliga, eventrația nu poate fi tratată fără intervenție chirurgicală, însă mai spune acesta, ”există măsuri care pot să scadă timpul de evoluție, pot încetini evoluția lor: scăderea în greutate, evitarea creșterii presiunii intraabdominale prin evitarea eforturilor mari, tratarea eventualului diabet asociat, dar singurul tratament care poate corecta definitiv o eventrație, o hernie incizională, este intervenția chirurgicală”.

Având în vedere că eventrațiile sunt foarte variate, din punctul de vedere al localizării și al dimensiunilor, există o multitudine de intervenții chirurgicale care au în comun două lucruri:

- refacerea anatomiei locale

- întărirea peretelui, ”fără a crește tensiunile în musculatura peretelui. Prin asta tendința este să folosești o plasă. Nu se mai pot trata astăzi eventrații fără a utiliza o așa zis plasă chirurgicală, o proteză din material sintetic”, a mai spus chirurgul, subliniind că intervenția minim invazivă este ”din ce în ce mai mult luat în considerare, pentru că abordul minim invaziv aduce un plus. Practic, evit să retai peretele abdominal. De când s-a implementat chirurgia robotică, avantajele acelor instrumente și vizualizarea perfectă permite amplasarea plasei în plan cât mai profund. Chirurgia robotică aduce și avantajul imens al reducerii durerilor post-operatorii și a recuperării foarte rapide a pacientului”, a mai spus medicul chirurg.

Eventrația, complicații

Cele mai serioase complicații ale eventrației sunt obstrucția intestinală și strangularea.

O hernie strangulată poate provoca moartea țesuturilor din intestin, iar acest lucru poate pune în pericol viața pacientului, fiind considerată o urgență medico-chirurgicală.

De asemenea, este posibil ca herniile să se rupă, însă acestea cazuri sunt extrem de rare.

Vezi și: Navigatul pe internet, benefic pentru prevenirea demenței. Mai puțin de două ore, un risc mai mare de boală. Contează și calitatea informațiilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni
Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim

Crossuri externe

pixel