Epistaxisul, sângerarea nazală: de ce apare. 5 semne care reprezintă o urgență medicală

epistaxisul - FOTO: Freepik@Flowo
Epistaxisul sau sângerarea nazală este ceva comun. Cu toții ne-am confruntat cu această problemă. Dar, uneori, poate fi semn al unei alte afecțiuni grave.

Sângerarea nazală este adesea o experiență înfricoșătoare, mai ales atunci când afectează copiii. De obicei, aceste episoade sunt minore și pot fi tratate cu succes acasă, dar în unele cazuri, sângerările pot fi mai severe și pot indica o afecțiune subiacentă care necesită atenție medicală imediată.

Sângerarea nazală, cauze

În general, atât adulții, cât și copiii pot experimenta sângerări nazale din mai multe motive, printre care scobirea nasului, leziunile minore, afecțiunile comune precum răceala, sinuzita și alergiile, precum și factori precum aerul uscat sau utilizarea excesivă a anumitor medicamente.

Stratul superficial al nasului conține mai multe vase de sânge, și este suficientă cea mai mică leziune sau iritare pentru a declanșa sângerarea.

Vezi și: Primul implant cerebral de la Neuralink, probleme. Interfața creier-computer necesită actualizare

Sângerarea nazală, semne de alarmă

Chiar dacă ești obișnuit să ai sângerări nazale ca adult, nu ar trebui să ignori anumite simptome. Sună-ți medicul dacă o sângerare nazală nu se oprește după 20 de minute de presiune directă, sau dacă pierzi mult sânge.

Ar trebui, de asemenea, să vorbești cu medicul dacă întâmpini dificultăți în respirație, senzație de sufocare sau vărsături din cauza sângelui care picură în gât.

O leziune gravă la cap sau la față care provoacă o sângerare nazală necesită, de asemenea, atenție medicală. Dacă sângerezi din alte părți ale corpului, urechi sau rect, de exemplu, acest lucru ar putea indica o sângerare internă, probleme de coagulare a sângelui sau tulburări ale vaselor de sânge.

Atât adulții, cât și copiii ar trebui examinați de către un medic pentru sângerări nazale repetate, frecvente, chiar și cele minore. Acest lucru poate indica o problemă continuă în interiorul nasului, poate creșteri nazale sau polipi nazali, potrivit NHS.

Vezi și: Condiția esențială pentru ca un spital să aibă finanțare. Prof. dr. Ioan Lascăr: Să sperăm că astfel de acțiuni pot fi luate ca exemplu

Semnele care trebuie să te trimită la medic

Sângerare nazală - FOTO: Freepik@Flowo

- Ai sângerări nazale regulate.

- Ai simptome de anemie - cum ar fi pulsul mai rapid (palpitații), dificultăți în respirație și pielea mai palidă decât în mod normal pentru tine.

- Ai o sângerare nazală și iei un medicament care ajută la prevenirea cheagurilor de sânge.

- Ai o sângerare nazală și suferi de o afecțiune care înseamnă că sângele tău nu poate coagula corect, cum ar fi hemofilia.

Sângerarea nazală, cum se tratează

Pentru tratarea sângerărilor nazale minore acasă, este recomandat să stai în poziție verticală, să folosești terapie rece aplicată pe podul nasului, să sufli ușor nasul și să aplici presiune ușoară asupra nasului timp de câteva minute. În cazul sângerărilor mai severe sau frecvente, este important să consulți un medic pentru a evalua cauza subiacentă și pentru a primi tratament adecvat.

Pentru a preveni sângerările nazale, este recomandat să menții pasajele nazale umede folosind picături nazale saline, să utilizezi umidificatoare în cazul în care alergiile sau răceala comună cauzează sângerări, să eviți suflarea nasului prea tare și să iei măsuri de protecție suplimentare, cum ar fi purtarea echipamentului de protecție a feței în timpul anumitor activități sportive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel