Energia din alimente. Cum obținem glucoza de care organismul nostru are nevoie. Lygia Alexandrescu: Excluderea completă a zaharurilor nu e sănătoasă

nivelul de energie Foto: Freepik @whitebearstudio
EXCLUSIV
Otrava din farfurie, o campanie DC Medical: Descoperă rolul esențial al glucozei în metabolismul nostru și cum alimentația noastră influențează nivelurile de zahăr din sânge, având un impact direct asupra energiei și stării noastre de bine.

Consumul de zahăr crește nivelul de energie proporțional cu cantitatea consumată, ceea ce duce la un nivel ridicat de zahăr și la o "cădere". Similar efectelor cofeinei, zahărul nu este un stimulent, ci este folosit ca și combustibil de către organism, nu ca stimulent. Consumul unor cantități mari de zahăr poate duce la o explozie de energie.

Cum obținem energie din consumul de alimente

Celulele somatice au nevoie de glucoză pentru energie, pe care organismul o absoarbe prin pancreas. Acest lucru crește nivelul de energie în tot corpul. Ficatul transformă excesul de glucoză în glicogen, care este stocat în mușchi și țesuturi. După stocarea timp de 12 ore a glicogenului, glucoza rămasă este transformată în grăsime.

Citește și: De ce ai mereu o stare de somnolență? Știința din spatele somnolenței excesive îți oferă cauza și tratamentul

Ce se întâmplă dacă alegi să îți iei energie din alimentele bogate în zahăr

Alimentele bogate în zahăr cresc nivelul zahărului din sânge și al insulinei, provocând o creștere temporară a energiei. Totuși, acestea sunt de scurtă durată și scad rapid, ducând la o cădere bruscă. Consumul de zahăr poate scădea vigilența și crește oboseala. Pentru a evita acest ciclu, alege surse de carbohidrați cu un conținut scăzut de zahăr și bogate în fibre și combină-le cu proteine sau grăsimi pentru un nivel stabil de zahăr din sânge și energie.

"Este foarte adevărat că nici excluderea completă a zaharurilor din dietă nu e cea mai sănătoasă și mai comodă metodă de a te menține suplu și sănătos, însă trebuie ținut cont și de faptul că aportul caloric adus de dulciuri se depune rapid sub formă de rezerve și astfel controlul greutății devine dificil”, a declarat nutriționistul Lygia Alexandrescu.

„De aceea este recomandat ca acest aport caloric să fie adus de alimente bogate în nutrienți, substanțe fitochimice, fibre și vitamine vitale unei bune stări de sănătate", a explicat în continuare Lygia Alexandrescu.

Vezi și: Care este diferența dintre prebiotic și probiotic. Importanța lor pentru sănătatea digestivă a organismului

Foto: Freepik @lookstudio

De unde obține organismul glucoză

Glucoza este un zahăr pe care organismul îl sintetizează din alimente în timpul metabolismului. Cel mai ușor este extrasă din carbohidrați, dar poate transforma și proteinele și grăsimile. Carbohidrații includ monosacaridele, dizaharidele, amidonul și celuloza.

Organismul obține glucoza din fructoză în 15 minute, în timp ce poate dura până la opt ore pentru a absorbi glucoza din grăsimi sau proteine. Fibrele sunt nedigerabile și nu furnizează energie, potrivit MedicalNewsToday.

Care sunt limitele nivelului zahăr din sânge

Nivelul scăzut de zahăr din sânge sau hipoglicemia este rar, dar poate duce la complicații grave pentru sănătate. Nivelul ridicat de zahăr din sânge, adesea cauzat de un consum ridicat de zahăr sau carbohidrați, poate provoca accidente vasculare cerebrale, boli de inimă, afecțiuni oculare și afecțiuni nervoase.

Este esențial să se mențină nivelul de zahăr din sânge într-un anumit interval pentru a preveni deficiențele sau efectele toxice. Nivelurile de glucoză din sânge sub 40 mg pe decilitru și peste 100 mg pe decilitru pot provoca probleme grave de sănătate sau chiar moartea.

Înțelegerea proceselor metabolice ale corpului și adoptarea unei diete echilibrate pot contribui semnificativ la prevenirea complicațiilor asociate nivelurilor neregulate de zahăr din sânge și la promovarea unei vieți sănătoase și active.

* DC Medical a lansat o nouă campanie intitulată Otrava din farfurie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel