Endourologia, tehnica ce distruge piatra la rinichi și tumora vezicală. Geavlete: E absolut incredibil! Bolnavul vine dimineață, iar seara merge acasă

Endourologia - Foto: Freepick @romanzaiets @stefamerpik
EXCLUSIV
Ce este endourologia, tehnica ce distruge piatra la rinichi și tumora vezicală, ce avantaje are și cât de importantă este pentru pacienți.

Endourologia este una dintre metodele de tratament moderne pentru bolile urologice, ce poate identifica și trata majoritatea afecțiunilor aparatului urinar inferior: afecțiunile uretrei, prostatei, vezicii urinare.

Printre avantajele sale se numără lipsa inciziei și a plăgii postoperatorii, dar și o vizibilitate incomparabil mai bună, pentru chirurg, decât în cazul intervențiilor urologice deschise, efectuate cu ochiul liber. 

"Nu există niciun bolnav care, în momentul în care are o afecțiune urologică, să nu aibă nevoie și de un sfat nefrologic. Nu e totul să scoți endoscopic un calcul, adică să ai o operație modernă, minim-invazivă, ci este extrem de important să poți să urmărești bolnavul, să vezi evaluarea metabolică, să vezi ce se întâmplă cu acest bolnav în timp, recidive etc.", a declarat prof. dr. Petrișor Geavlete, doctor în științe medicale, conducător de doctorate, Șeful Clinicii de Urologie de la Spital Clinic de Urgență Sfântul Ioan din București, în exclusivitate pentru DC Medical, la Academia de Sănătate.

"Absolut toți bolnavii sunt doritori de a fi operați dimineață și seara să ajungă acasă"

VEZI ȘI: De la ce vârstă începe bătrânețea. Diana Bulgaru: Moartea de bătrânețe NU există! Nu se scrie niciodată așa ceva. La așa vârstă nu poți spune că a murit de bătrân

"Niciun pacient, atunci când vorbești cu el și îi spui că ar avea nevoie de o intervenție sau operație clasică, nu este încântat. Minim-invazivitatea procedeelor terapeutice este pe primul plan astăzi și absolut toți bolnavii sunt doritori de a fi operați dimineață și seara să ajungă acasă.

Este o tendință corectă, care există în centrele mari din toată lumea și poate că este și normală, pentru că tehnicitatea este pe măsură și ne permite să putem să aplicăm metode care într-adevăr rezolvă bolnavul, ca să poată să ajungă repede acasă", a mai spus medicul Petrișor Geavlete

"Când vorbim de endourologie vorbim de niște realizări colosale din ultimii ani, realizări care au făcut ca bolnavii să poată fi investigați în niște condiții cu totul și cu totul speciale, în niște condiții mult mai sigure, mai clare, și mai ales, de tratament modern, minim invaziv, tratament care să-i ofere bolnavului pe de o parte siguranța unei rezolvări corecte și complete a afecțiunii, iar pe de altă parte, bolnavul să aibă cât mai puțină implicație socială prin suferință și mai ales perioada de spitalizare.

Progresele sunt enorme și vreau să vă spun că eu, în formare, am fost chirurg de chirurgie generală, clasică. Și acum îmi place foarte mult, dar vremurile s-au schimbat enorm, nu mai putem să ieșim nicăieri numai cu chirurgie clasică și dacă ne uităm la progresele internaționale vedem că marea majoritate a celor care sunt angajați acolo și acceptați, vin cu lucruri care sunt de domeniul tratamentului minim invaziv. Este o tendință de mulți ani care, mai ales în ultimii cinci ani a devenit exponențială și endourologia face parte din această tendință", a completat el.

"Bolnavul vine dimineață, la prânz e operat, iar seara merge acasă"

"Nu pot să nu remarc valoarea acestei endourologii. Nu pot să nu remarc faptul că un bolnav vine dimineață cu o tumoră vezicală, care înainte era o tragedie, și care la prânz îl operez și seara sau a doua zi pleacă acasă. Absolut incredibil.

Sau un bolnav care vine cu un calcul la nivelul rinichiului de 1,5 – 2 centimetri, care înainte se opera clasic și care astăzi vine dimineața și seara este acasă.

Sunt două exemple majore care au schimbat complet atât activitatea noastră, atât necesitatea ca noi să avem această tehnologie, dar au schimbat complet și mentalitatea oamenilor. În tot ce discutăm cu ei, în primul rând trebuie să le spunem valoarea metodei, importanța ei, aplicabilitatea ei, dacă este sigură sau nu și sigur ce avantaje și dezavantaje pot exista, pentru că nicio metodă din lume nu este 100% numai avantaje.

Este evident că în orice metodă, în orice tratament există și probleme care pot apărea. Trebuie să fim onești, cinstiți și trebuie să spunem lucrurilor pe nume,

Revenind la endourologie, vreau să vă spun că nu numai progresul internațional la care am participat cu toții, dar și pe plan național există această tendință foarte mare ca 80-90% din activitatea noastră, a chirurgilor, este către partea de explorare endoscopică sau de tratament endoscopic sau laparoscopic. sunt lucruri care sunt evidente, moderne, la nivel de 2020, 2021", a conchis medicul.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel