Endoscopia digestivă. Prof. dr. Gabriel Constantinescu: Cer ca toate procedurile endoscopice să fie sub anestezie. În 30 de minute ești complet recuperat

endoscopia digestiva - FOTO: Freepik@megafilm
EXCLUSIV
Endoscopia digestivă e o metodă de diagnostic și tratament modernă cu ajutorul căreia se pot depista anumite boli. Beneficiile acestei tehnici minim-invazive.

Endoscopia digestivă superioară (EDS) (numită uneori și endoscopie gastrointestinală superioară sau esofago-gastro-duodenoscopie ori gastroscopie) este o procedură care permite vizualizarea mucoasei de la nivelul esofagului, stomacului și primei porțiuni a intestinului subțire (duodenul). Această analiză permite formularea diagnosticului și ajută la inițierea tratamentului. EDS este cea mai bună metodă de a depista inflamația, ulcerul, tumorile sau alte leziuni de la nivelul tubului digestiv superior.

Prof. dr. Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie, de la Spitalul Clinic Sanador, ne-a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL ce presupune endoscopia digestivă.

”Endoscopia digestivă este o explorare modernă. Aceste aparate de mare aparate de inteligență tehnică au evoluat pe zi ce trece, până la nivelul video-endoscopiei și a imaginii HD. Endoscopia digestivă are veleități diagnostice care au crescut în mod constant la cote foarte înalte. Endoscopia înseamnă o explorare a unei cavități. 

Există endoscopie care se adresează vezicii urinare și a sistemului urinar, există bronhoscopii. Toate se numesc endoscopii. Înseamnă că poți să vizualializezi în interiorul corpului uman.

Endoscopia digestivă explorează tubul digestiv superior. Asta înseamnă esofagul, stomacul, duodenul. Poate explora cu enteroscop intestinul subțire și poate explora, având ca și cale de intrare partea distală a tubului digestiv, colonul. Aceasta se numește colonoscopie. Sunt aparate diferite, în mâna aceleiași specialități.

Cu un endoscop special se practică ecoendoscopia, ultrasonografia endoscopică. Aceasta vizualizează cu un ecograf care este poziționat în proximitatea unor organe extradigestive. Poți să vizualizeze mediastinul, pancreasul, căile biliare. Posibilitățile sunt foarte variate”, a explicat prof. dr. Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie, de la Spitalul Clinic Sanador.

Endoscopia digestivă, tehnică modernă minim-invazivă

Procedura se efectuează cu ajutorul endoscopului care este un tub lung, subțire și flexibil ce conține un sistem de fibre optice conectate la o unitate centrală și la o sursă de lumină.

Imaginile de la nivelul tubului digestiv sunt preluate cu ajutorul camerei și proiectate pe un monitor (ecran) unde sunt analizate de medic. De asemenea, ele pot fi înregistrate și tipărite.

În timpul investigației, dacă este necesar, se vor preleva fragmente bioptice (biopsii) “țintite”, care vor fi ulterior studiate la microscop de către medicul anatomopatolog. Fragmentele bioptice sunt de mici dimensiuni (2-4 mm), iar prelevarea lor nu implică nici un risc.

”Dezvoltat inițial din fibră optică la care s-a adaptat un aparat mecanic, endoscopia are o dezvoltare tehnică ieșită din comun. 

În Urgențe, pacienții care au hemoragii digestive superioare, cu ajutorul endoscoapelor reușim aplicarea de clicuri mecanice, de electrocuagulări, injectări de substanțe hemostatice. Paleta este foarte mare. În cazul obstrucțiilor esofagiene, montăm stenturi autoexpandabile care repermeabilizează tubul digestiv, care permite bolnavului să se alimenteze și apoi să i se administreze cura oncologică”, a mai subliniat prof. dr. Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie. 

Cum dispare durerea și disconfortul în cazul endoscopiei digestive

”La ora actuală, pentru România, cer ca toate procedurile endoscopice să fie efectuate sub anestezie. Folosim puține medicamente la endoscopie, nu e ca atunci când faci o operație pe cord deschid. E mult mai ușoară. Pacientul este adormit total, nu simte nimic. Avem o zonă de refresh, iar în 30 de minute, o oră este complet recuperat.

Noi nu practicăm endoscopie fără anestezie. Lista procedurilor medicale potențial neplăcute care beneficiază de analgo-sedare este în creștere. Stomatologie, ginecologie, urologie, toate necesită analgo-sedare. O medicină de înalt nivel tehnic și de calitate, trebuie să o faci fără ca pacientul să aibă durere, disconfort sau să nu vină de frică.

Zona de refresh, cu paturi de nivel de terapie intensivă, pacientul rămâne acolo până în momentul în care este perfect stabil și poate merge spre casă”, a mai spus prof. dr. Gabriel Constantinescu.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel