Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Endometrioza este o afecțiune în care endometrul se răspândește în afara uterului și crește în altă parte a abdomenului, formând leziuni care pot afecta ovarele, trompele uterine, peritoneul (membrana care acoperă organele abdominale) , vezica urinară și intestinele. În cazuri rare, endometrioza poate determina răspândirea țesutului endometrial până la coloana vertebrală, plămâni și creier, notează University Heath News.
Nu este clar care este cauza endometriozei. Unii experți au estimat că afecțiunea este cauzată de o inversare a fluxului de sânge menstrual care îl determină să treacă prin trompele uterine și să iasă în abdomen. Teoria este că celulele endometriale din sângele menstrual se atașează de alte organe din cavitatea pelvină și cresc, cu toate acestea, cercetările sugerează că majoritatea femeilor cu flux retrograd nu dezvoltă endometrioză. Alți experți au sugerat că endometrioza este cauzată de estrogenii care determină celulele din peritoneu să se transforme spontan în celule endometriale.
Este, de asemenea, posibil ca celulele endometriale să fie transportate în altă parte a corpului prin intermediul vaselor de sânge sau a sistemului limfatic, ceea ce ar explica modul în care endometrioza se poate dezvolta în zone ale corpului care nu se află în imediata vecinătate a uterului. Unii experți susțin că endometrioza poate fi o afecțiune autoimună, iar cercetările recente indică faptul că poate exista o tendință genetică la endometrioză.
Ca parte a ciclului menstrual, endometrul se îngroașă în pregătirea unui implant fertilizat în uter. Dacă nu are loc concepția, endometrul se descompune și se varsă - aceasta este ceea ce constituie perioada menstruală a femeii. În timpul menstruației, unele femei prezintă crampe, dureri de spate și alte simptome. Aceste simptome au implicații pentru femeile cu endometrioză, deoarece țesutul endometrial care s-a implantat în altă parte a corpului se comportă la fel ca țesutul endometrial din uter: devine mai gros, înainte de a se descompune și de a provoca sângerare pe măsură ce se varsă.
Majoritatea femeilor cu endometrioză suferă aceeași durere în zonele în care țesutul endometrial crește ca și în perioada menstruală. Dar durerea poate apărea independent de menstruația reală, precum și în timpul acesteia, și de multe ori este mai severă decât crampele menstruale. În timpul ciclului menstrual, țesutul vărsat este capabil să iasă din corp - cu toate acestea, țesutul endometrial din alte părți ale corpului nu are cale de ieșire. În schimb, este prins, provocând iritații în zona înconjurătoare și duce la semnul distinctiv al endometriozei: chisturi și benzi de țesut cicatricial care sunt cunoscute sub formă de aderențe, deoarece pot determina organele pelvine să se lipească între ele.
Femeile cu endometrioză raportează, de asemenea, contact sexual dureroas, dureri atunci când urinează și sângerare „progresivă" între perioadele menstruale.
Femeile care sunt subponderale sunt mai susceptibile să dezvolte endometrioză, dar cercetările recente (Journal of Endometriosis and Pelvic Pain Disorders, 27 mai 2018) sugerează că femeile obeze cu afecțiune au mai multe șanse de a avea simptome severe. În studiu, scorurile de durere ale femeilor obeze cu endometrioză au fost de două ori mai mari decât scorurile durerii la femeile cu greutate normală
Alți factori care cresc riscul de endometrioză includ menstruația precoce, un ciclu menstrual mai scurt decât media de 28 de zile, nu a născut niciodată, menopauză târzie, având o rudă de gradul I (mamă, soră, mătușă) cu endometrioză, consumând cantități excesive de alcool și / sau cafea, deoarece acestea pot ridica nivelul de estrogen, lipsa exercițiilor fizice și anomalii structurale ale uterului care împiedică ieșirea sângelui menstrual.
În schimb, alăptarea pare să aibă un efect protector împotriva endometriozei, în special la femeile care alăptează mai mult decât media, potrivit unui studiu (British Medical Journal, 27 august 2017) care a urmărit mii de femei de mai bine de două decenii. În perioada de studiu, 3.296 de femei au fost diagnosticate cu endometrioză după prima sarcină. Datele au arătat că, la fiecare trei luni suplimentare, când femeile alăptează, au prezentat o scădere cu 8% a riscului lor de endometrioză. Femeile care alăptează exclusiv (fără a le oferi bebelușilor lapte cu formulă suplimentară) au avut un risc cu 14% mai mic de endometrioză la fiecare trei luni suplimentare de alăptare exclusivă. În general, femeile care au alăptat exclusiv timp de 18 luni sau mai mult pe parcursul întregii lor vieți de reproducere au avut un risc cu aproape 30% mai mic de endometrioză.
Aproximativ jumătate dintre femeile cu endometrioză întâmpină dificultăți de a concepe copii (de fapt, starea este de obicei diagnosticată atunci când femeile solicită asistență medicală cu problemele de fertilitate), dar până la 70% dintre ele reușesc să rămână însărcinate. Din păcate, acestea sunt expuse unui risc mai mare de avort și sarcină ectopică. Un studiu amplu din 2015 a descoperit că femeile cu endometrioză aveau un risc de 76% mai mare pentru avort spontan decât femeile sănătoase, precum și un risc de aproape trei ori mai mare pentru sarcina ectopică (în care ovulele fecundate implantează tubul uterin). Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca femeile cu endometrioza care au progresat cu succes peste saptamana 24 de sarcina au un risc mai mare de hemoragie (atat inainte, cat si dupa naștere) si a travaliului prematur.
Cancerul ovarian este, de asemenea, mai probabil să apară la femeile cu endometrioză. De asemenea, în timp ce simptomele endometriozei, de obicei, scad după menopauză, ele pot persista la femeile care iau terapie de înlocuire hormonală pentru a atenua simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...