Endometrioza, asemănată cu boala oncologică. Dr. Horațiu Roman: Este cu multe fațete. Infiltrează toate organele

endometrioza - FOTO: Freepik@donbradon
EXCLUSIV
Endometrioza este o afecțiune extrem de dureroasă și adesea debilitantă care afectează milioane de femei din întreaga lume. Se comportă ca un cancer.

Endometrioza este o afecțiune în care țesutul endometrial, care este de obicei găsit în interiorul uterului și care se desprinde în timpul menstruației, se dezvoltă în afara uterului. Acest țesut poate să se găsească pe ovare, pe trompele uterine, pe suprafața exterioară a uterului sau în alte zone din jurul organelor pelvine.

Endometrioza, boala care doare

Prof. dr. Horațiu Roman, medic medic chirurg ginecologic specializat în endometrioză, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce este, de fapt, endometrioza. Prin ciclul menstrual, țesutul endometrial în afara uterului răspunde la schimbările hormonale, se îngroașă și se desprinde. Din păcate, deoarece acest țesut nu are un mod eficient de a ieși din corp, poate provoca inflamație, durere intensă și alte simptome neplăcute.

"Endometrioza este o boală inițial ginecologică, care este cunoscută din 1856. Boala a fost complet redescoperită în ultimii 30 de ani, datorită unor progrese în Medicină, precum introducerea RMN-ului și introducere lapascopului. Este o boală ginecologică care constă în apariția unor leziuni intra-abdominale, extrauterine, în pelvis sau cavitatea abdominală. 

Vezi și: Boala banală și ignorată care poate duce la Alzheimer. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu: Asta este o dovadă

Aceste leziuni se comportă similar cu mucoasa uterină. Prezintă o activitate ciclică în funcție de ciclul ovarian și au capacitatea de a se descuama, de a sângera în timpul menstruației. Când acest sânge se revarsă în cavitatea abdominală, acest sânge produce o reacție inflamatorie care stă la baza progresiei bolii, cu apariție de chisturi care se acumulează și cu apariția unor leziuni interesante, care sunt așa-numiții noduli de endometrioză.

Sunt niște leziuni fibroase care se comportă ca o tumoră benignă în sensul că infiltrează toate organele pe care le întâlnesc în drumul lor. Acest fenomen duce la dureri, simptome dureroase care sunt concentrate în perioada menstruației. Pe măsură de boala evoluează, aceste simptome se vor observa pe toată durata ciclului menstrual și se vor transforma în dureri cronice. 

Atingerea trompelor, ovarelor sau a uterului va duce la apariția unei infertilități",  a explicat dr. Horațiu Roman, medic chirurg ginecologic specializat în endometrioză, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Vezi și: Primul semn al cancerului pulmonar. Dr. Natalia Motaș: Parșiv ca boală. Este într-un stadiu avansat

Endometrioza, cauze

Endometrioza - FOTO: Freepik@Loucaski

Cauzele exacte ale endometriozei nu sunt pe deplin înțelese, dar există mai multe teorii și factori care pot contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni. 

"Cauzele acestei boli sunt complet necunoscute. Teoriile care încearcă să explice apariția acestor leziuni sunt multiple. Părerea mea este că endometrioza este o boală multifactorială și mă face să mă gândesc la noțiunea de cancer. Când vorbim de cancer noțiunea este lipsită de sens pentru că trebuie să ne gândim la cancerele diferitelor organe care se comportă complet diferit. 

Endometrioza este la fel. Este o boală care prezintă foarte multe fațete, cu foarte multe forme și când două paciente cu endometrioză discută, pot să aibă simptome similare, dar pot să aibă boli complet diferite",  a mai explicat prof. dr. Horațiu Roman.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel