Palpitațiile inimii, adesea...
Condus de cercetători de la Centrul Charles Perkins de la Universitatea din Sydney, studiul (link direct studiu) a analizat datele medicale de la aproape jumătate de milion de persoane și a constatat că supraponderalitatea sau obezitatea au amplificat considerabil efectele nocive ale alcoolului asupra bolilor hepatice și a mortalității.
„Cei supraponderali și cei obezi care beau alcool s-a dovedit că au un risc mai mare de boli ale ficatului în comparație cu participanții dintr-un interval de greutate sănătos care au consumat alcool la același nivel”, a declarat autorul principal și directorul programului de cercetare, profesorul Emmanuel Stamatakis de la Centrul Charles Perkins și Facultatea de Medicină și Sănătate.
„Chiar și în cazul persoanelor care consumau cantitatea recomandată de alcool (un pahat la femei și două la bărbați) participanții clasificați ca obezi au un risc cu 50% mai mare de a dezvolta boli de ficat”, a continuat acesta.
Cercetătorii s-au bazat pe date din Biobank-ul din Marea Britanie - un studiu de cohortă biomedicală la scară largă care conține informații biologice aprofundate, comportamentale și de sănătate de la participanții din Regatul Unit (Marea Britanie).
Potrivit cercetătorilor, acesta este unul dintre primele și cele mai mari studii privind adipozitatea crescută (supraponderalitatea sau obezitatea) și nivelul consumului de alcool, analizate împreună, în raport cu viitoarele boli hepatice.
Au fost analizate informații de la 465.437 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, cu detalii medicale și de sănătate colectate pe o perioadă medie de 10,5 ani. Constatările au fost publicate în Jurnalul European de Nutriție Clinică.
Cercetătorii au analizat datele privind participanții clasificați ca supraponderali / obezi pe baza indicelui lor de masă corporală (IMC) și a circumferinței taliei, a consumului de alcool auto-raportat conform recomandărilor din Marea Britanie și a incidenței bolilor hepatice și a bolilor hepatice ca fiind cauza de deces.
IMC se bazează atât pe greutate, cât și pe înălțime. Un IMC de peste 25 denotă supraponderalitatea, iar peste 30 denotă obezitate. Pentru circumferința taliei, cercetătorii au folosit clasificarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS): normal (sub 80 cm pentru femei, sub 94 cm pentru bărbați), supraponderal (peste 80 cm pentru femei, peste 94 cm pentru bărbați) și obezi (peste 88 cm pentru femei, peste 102 cm pentru bărbați).
Nivelul de risc a fost stabilit ca un număr numit „raport de pericol”. Cu cât numărul este mai mare decât 1, cu atât este mai mare și riscul.
Oamenii care au băut peste recomandările de alcool din Marea Britanie au avut, în comparație cu cei care au consumat normal:
- Un risc cu aproape 600% mai mare de a fi diagnosticat cu boala ficatului gras alcoolic (raport de pericol 5,83).
- Un risc cu aproape 700% mai mare de deces cauzat de boala ficatului gras alcoolic (raport de pericol 6,94).
De asemenea, persoanele cu supraponderalitate sau obezitate care au băut în cadrul sau peste recomandările privind alcoolul au avut un risc cu 50% mai mare de a dezvolta boli hepatice comparativ cu participanții la greutate normală care au consumat alcool la același nivel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Această metodă simplă ne ajută să...