Generația Z și tinerii Millennials...
Educația se reflectă și în stilul de viață și sănătate. Educația poate influența starea de sănătate. De Ziua Mondială a Educației vrem să aducem în prim-plan efectele educației asupra sănătății.
Cercetările arată că educația poate reduce mortalitatea. În plus, scade riscul bolilor de inimă și diabet.
”Încă patru ani de studii scad mortalitatea de cinci ani cu 1,8 puncte procentuale; de asemenea, educația reduce riscul de boli de inimă cu 2,16 puncte procentuale și riscul de diabet cu 1,3 puncte procentuale. Există o asociere bine cunoscută, mare și persistentă între educație și sănătate.
Acest lucru a fost observat în multe țări și perioade de timp, precum și pentru o mare varietate de măsuri de sănătate. Diferențele dintre cei mai mulți și cei mai puțin educați sunt semnificative: în 1999, rata mortalității ajustată în funcție de vârstă a abandonului școlar cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani a fost de peste două ori mai mare decât rata mortalității celor cu un anumit colegiu.
În Education and Health: Evaluating Theories and Evidence, autorii David Cutler și Adriana Lleras-Muney trec în revistă ceea ce știm despre relația dintre educație și sănătate, în special despre posibilele relații cauzale dintre educație și sănătate și mecanismele din spatele acestora. La început, ei observă că acesta este un subiect controversat, studiile anterioare oferind concluzii contradictorii”, arată National Bureau of Economic Research.
Oamenii apreciază foarte mult sănătatea. Multe estimări sugerează că un an de educație crește câștigurile cu aproximativ 10 la sută, sau poate 80.000 de dolari în valoare actuală pe parcursul unei vieți. Folosind datele din Studiul Național al Mortalității Longitudinale (NLMS), autorii constată că încă un an de educație crește speranța de viață cu 0,18 ani.
”Înțelegerea mecanismului prin care educația afectează sănătatea este, prin urmare, importantă pentru politică. Ar putea fi mai rentabil să se utilizeze acest mecanism decât să se mărească nivelul de educație. De exemplu, dacă tot efectul educației a funcționat prin venituri, iar veniturile au îmbunătățit sănătatea, atunci ar putea fi mai ieftin să transferați veniturile direct, mai degrabă decât să subvenționați școlarizarea”, mai notează autorii studiului.
Datele pe care autorii le prezintă arată că grupul mai educat are o morbiditate mai mică de la cele mai frecvente boli acute și cronice (afecțiuni cardiace, hipertensiune vasculară cerebrală, colesterol, emfizem, diabet, atacuri de astm, ulcer). Persoanele mai educate sunt mai puțin susceptibile de a fi hipertensive sau de a suferi de emfizem sau diabet. Funcționarea fizică și mentală este, de asemenea, mai bună pentru cei mai bine educați.
Cele mai bine educate persoane sunt substanțial mai puțin susceptibile de a raporta o stare precară de sănătate, și mai puțin susceptibile de a raporta anxietate sau depresie. În cele din urmă, persoanele mai bine educate raportează că petrec mai puține zile în pat din cauza unor boli.
”Amploarea relației dintre educație și sănătate variază în funcție de condiții, dar este în general mare. Încă patru ani de studii scad mortalitatea de cinci ani cu 1,8 puncte procentuale; de asemenea, reduce riscul de boli de inimă cu 2,16 puncte procentuale și riscul de diabet cu 1,3 puncte procentuale.
Încă patru ani de școlarizare scad probabilitatea de a se raporta la o sănătate corectă sau precară cu 6 puncte procentuale și reduce zilele pierdute de muncă prin boală cu 2,3 în fiecare ani”, mai notează autorii studiului.
Adulții cu studii superioare trăiesc mai sănătos și o viață mai lungă în comparație cu colegii lor mai puțin educați. Disparitățile sunt mari și se adâncesc. În ultimele generații, educația a devenit principala cale către securitatea financiară, ocuparea stabilă a forței de muncă și succesul social. Declinul producției și creșterea globalizării au erodat clasa de mijloc, în timp ce revenirea tot mai mare la învățământul superior a amplificat decalajele economice în rândul adulților și familiilor care lucrează.
Deloc surprinzător, disparitățile în materie de sănătate au crescut direct proporțional cu inegalitățile socio-economice. Deși starea medie de sănătate a populației SUA s-a îmbunătățit în ultimele decenii, câștigurile au mers în mare parte către grupurile cele mai educate.
Un număr tot mai mare de studii au utilizat abordări inovatoare, pentru a testa dacă și în ce mod educația afectează în mod cauzal sănătatea. Aceste analize sunt esențiale deoarece recomandările pentru politici educaționale, programe și intervenții care vizează îmbunătățirea sănătății populației depind de impactul cauzal al școlarizării asupra rezultatelor în materie de sănătate, arată arată National Library of Medicine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Alimentația în sezonul rece poate fi...