Dureri de cap puternice. Iată ce afecțiuni pot ascunde

Dureri de cap, migrene
Durerile de cap sunt obișnuite și rareori ne fac să ne gândim să mergem la medic. Totuși, când devin frecvente și mai agresive, e momentul să mergem la cosultație. Acestea pot ascunde afecțiuni serioase.

Atunc când apare o durere de cap pulssantă în zona tâmplelor, în special la o singură parte  capului, este vorba despre un simptom al unei migrene. Dar când durerea devine constantă și mai puterică și o resimțiți acut chiar și atunci când vă atingeți templele, acesta poate fi un semn de arterită temporală, potrivit Harvard Special Health Report Headache Relief.

Simptomele arteritei temporale

Arterita temporară este o afecțiune cauzată de inflamația arterelor temporale mari situate pe ambele părți ale capului. De asemenea, cunoscut sub numele de arterită craniana sau arterită cu celule gigant, aceasta afecțiune dureroasă este de două ori mai frecventă la femei decât la bărbați și apare de obicei la persoane de peste 50 de ani.

Persoanele cu arterită temporală descriu durerea ca fiind severă, pulsantă și cu senzația de arsură - cel mai adesea în zona temporală a capului. Pot apărea și alte simptome, cum ar fi febra scăzută, oboseala, pierderea în greutate, scăderea poftei de mâncare sau sensiblitatea scalpului în zona temporală. Mestecatul poate provoca dureri în mușchii maxilarului.

Nu se cunoaște deocamdată ce declanșează această problemă, dar implică un răspuns greșit al organismului, în care anticorpii atacă pereții vaselor de sânge. Umflarea care rezultă poate reduce în mod progresiv vasele afectate, reducând fluxul sanguin. În cazurile severe, arterele devin total blocate. Dacă se întâmplă acest lucru în artera care duce către retină, aceasta amenință vederea. Dacă o arteră care servește creierului este afectată, ar putea rezulta un accident vascular cerebral. Cu toate acestea, atunci când sunt capturate și tratate timpuriu, arterita temporală răspunde bine la medicamente. 

Diagnosticul și tratamentul

Un medic care suspectează arterita temporală va verifica viteza de sedimentare a sângelui (VSH). Acest test simplu de sânge determină timpul în care celulele roșii ale sângelui se fixează pe fundul unui tub de testare. O rată mai mare decât cea normală sugerează că există inflamație în corpul vostru.

Singura modalitate sigură de a diagnostica această afecțiune este, totuși, îndepărtarea unei părți din vasul sanguin și examinarea acestuia sub microscop pentru modificarea peretelui arterei.

Confirmarea arteritei temporale cu o biopsie este crucială, deoarece starea necesită tratament pe termen lung cu medicamente numite steroizi, care reduc inflamația. Medicul dumneavoastră va dori să fie sigur că diagnosticul este corect înainte de a prescrie steroizi pentru o perioadă mai lungă de timp. Dar medicul poate începe chiar terapia cu steroizi ca măsură de precauție înainte de a lua biopsia vaselor de sânge.

Dacă medicul dumneavoastră prescrie un steroid, cum ar fi prednisonul, probabil că va trebui să-l luați până când toate simptomele au dispărut și rezultatele testelor de laborator suplimentare sunt normale. Aceasta durează de obicei cel puțin o lună. Dozajul este apoi scăzut, treptat. Unii medici consideră că administrarea de steroizi cu doze scăzute timp de un an sau doi poate împiedica recidivele.

Diferența între migrenă și arterita temporală

Arterita temporală nu este singura afecțiune care poate provoca dureri de cap constante. Durerea de cap precum migrena începe (și uneori rămâne) pe o parte a capului, durerea se întinde de la partea din față la spatele capului. „De cele mai multe ori este o durere pulsatoare și agresivă”, spune dr. John Pettinato, neurolog la Harvard-affiliated Beth Israel Deaconess Medical Center.

Cum puteți ști dacă durerea de cap este o migrenă sau o arterită temporală? Migrenele cauzează persoanei o sensibilitate la lumină, sunete și pot să producă amețeală și vomă. Poate dura câteva ore. Totuși, nu trebuie să vă puneți singuri diagnosticul sau să vă tratați singuri.

O durere de cap ocazională probabil nu trebuie să vă îngrijoreze. Da când durerea devine cronică, mai mult decât  dat pe săptămână, sau vă afectează viața, e tmpul să vă prezentați la o consultație, recomandă Heidi Godman, Executive Editor, Harvard Health Letter.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel