Durerea de talpă, metatarsalgia, cauze și tratament. Cum influențează încălțămintea

durerea de talpa - FOTO: Freepik@Drazen Zigic
Durerea de talpă poate să apară din mai multe cauze. Inclusiv papucii pot contribui la apariția durerii. 

Durerea de talpă denumită medical metatarsalgia este o afecțiune în care talpa piciorului devine dureroasă și inflamată. S-ar putea să se dezvolte dacă participați la activități care implică alergare și sărituri. Există și alte cauze, inclusiv deformări ale picioarelor și pantofi care sunt prea strânși sau prea slabi.

Deși, în general, nu este gravă, metatarsalgia te poate marginaliza. Din fericire, tratamentele la domiciliu, cum ar fi gheața și odihnă, ameliorează adesea simptomele. Purtarea de încălțăminte adecvată cu inserții absorbante de șocuri sau suporturi pentru arcuri ar putea preveni sau minimiza problemele viitoare cu metatarsalgia.

Durerea de talpă, simptome

Simptomele metatarsalgiei pot include:

- Durere ascuțită, dureroasă sau arzătoare în talpa piciorului  sau chiar în spatele degetelor de la picioare

- Durere care se agravează atunci când stai, alergi, flexezi picioarele sau mergi – mai ales desculț pe o suprafață dură – și se îmbunătățește atunci când te odihnești

- Durere ascuțită, amorțeală sau furnicături în degetele de la picioare

- Un sentiment de a avea o pietricică în pantof

Nu toate problemele piciorului au nevoie de îngrijire medicală. Uneori, durerile de picioare după o zi lungă de  stat în picioare sau un antrenament intens pot fi principalele cauze. Dar cel mai bine este să nu ignorați durerile de picioare care durează mai mult de câteva zile. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți o durere care nu se îmbunătățește după schimbarea pantofilor și modificarea activităților, arată Mayo Clinic.

Vezi și: 12 remedii și plante care tratează tusea. Fructul care elimină mucozitățile și usturimea: O felie de 3 ori pe zi

Durerea de talpă, cauze

Uneori, un singur factor poate duce la metatarsalgie. Mai des, sunt implicați mai mulți factori, inclusiv:

Antrenament sau activitate intensă. Alergătorii la distanță sunt expuși riscului de metatarsalgie, în primul rând pentru că partea din față a piciorului absoarbe o forță semnificativă atunci când o persoană aleargă. Dar oricine participă la un sport de mare impact este în pericol, mai ales dacă pantofii nu se potrivesc

Anumite forme de picior. Un arc înalt poate pune o presiune suplimentară asupra metatarsalilor. Deci, poate a avea un al doilea deget de la picior, care este mai lung decât degetul mare

Deformări ale picioarelor. Purtarea pantofilor prea mici sau a tocurilor înalte poate pune presiune pe picior.

Excesul de greutate. Pentru ca cea mai mare parte a greutăţii corporale se transfera în picioare atunci când te mişti, kilogramele în plus înseamnă mai multă presiune asupra metatarsalelor tale. Pierderea în greutate ar putea reduce sau elimina simptomele.

Pantofi  nepotriviți. Tocurile înalte, care transfera greutate în plus în partea din faţă a piciorului, sunt o cauză frecvenţă a metatarsalgiei la femei.

Fracturi de stres. Micile pauze din metatarsale sau oasele degetelor de la picioare pot fi dureroase și pot schimba modul în care pui greutate pe picior.

Neuroma lui Morton. Această creștere necanceroasă a țesutului fibros în jurul unui nerv apare de obicei între al treilea și al patrulea cap metatarsian. Aceasta provoacă simptome care sunt similare cu metatarsalgia și pot contribui, de asemenea, la stresul metatarsian.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă urinezi la duș. Pericolul uriaș la care te expui și ce boli riști

Durerea de talpă, factori de risc

Aproape oricine poate dezvolta metatarsalgie, dar sunteți la risc mai mare dacă:

- Participați la sporturi de mare impact care implică alergare și sărituri

- Purtați tocuri înalte, pantofi care nu se potrivesc corect sau pantofi cu vârfuri ascuțite

- Sunteți supraponderali sau obezi

- Aveți artrită inflamatorie, cum ar fi artrita reumatoidă sau gută

Vezi și: Combate rapid insomniile. Zece sfaturi care funcționează

Durerea de talpă, complicaţii

Lăsată netratata, metatarsalgia ar putea duce la dureri în alte părţi ale piciorului acelaşi sau opus şi la dureri în alte părţi ale corpului, cum ar fi partea inferioară a spatelui sau a soldului, din cauza calchipatului (mers modificat) din cauza durerilor de picioare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel