Durerea cronică de genunchi. Care sunt cauzele și ce poți să faci să o previi

Durerea cronica de genunchi. Foto: Freepik @ksandrphoto
Durerea cronică de genunchi. Care sunt simptomele și ce presupune diagnosticul și tratamentul durerii de genunchi.

Ce este durerea cronică de genunchi?

Durerea cronică de genunchi este o durere, umflătură sau sensibilitate pe termen lung la unul sau ambii genunchi. Cauza durerii de genunchi poate determina simptomele pe care le aveți. Multe afecțiuni pot cauza sau contribui la durerea cronică de genunchi și există multe tratamente. Experiența fiecărei persoane cu durerea cronică de genunchi va fi diferită.

Vezi și: Ce sunt degetele hipocratice. Cum să le recunoști și ce boli pot indica acestea

Care sunt cauzele durerii cronice de genunchi?

Durerea temporară de genunchi este diferită de durerea cronică de genunchi. Mulți oameni se confruntă cu dureri temporare de genunchi ca urmare a unei leziuni sau a unui accident. Durerea cronică de genunchi rareori dispare fără tratament și nu este întotdeauna atribuibilă unui singur incident. Cel mai adesea este rezultatul mai multor cauze sau afecțiuni.

Condițiile fizice sau bolile pot provoca dureri de genunchi. Acestea includ:

- Osteoartrita: durere, inflamație și distrugerea articulației cauzate de degenerarea și deteriorarea articulației

- Tendinită: durere în partea din față a genunchiului, care se agravează atunci când urci, urci scări sau mergi pe o pantă înclinată

- Bursită: inflamație cauzată de suprasolicitarea sau rănirea repetată a genunchiului

- Condromalacia rotuliană: cartilaj deteriorat sub rotulă

- Gută: artrită cauzată de acumularea de acid uric.

- Chistul lui Baker: o acumulare de lichid sinovial (lichid care lubrifiază articulația) în spatele genunchiului

- Artrită reumatoidă (AR): o afecțiune inflamatorie autoimună cronică care provoacă umflături dureroase și care poate provoca în cele din urmă deformarea articulațiilor și eroziunea osoasă

- Luxație: luxație a rotulei, cel mai adesea ca urmare a unui traumatism

- Ruptură de menisc: o ruptură a unuia sau mai multor cartilaje din genunchi

- Ruptură de ligament: ruptură a unuia dintre cele patru ligamente din genunchi - cel mai des lezat ligament este ligamentul încrucișat anterior (LCA)

- Tumori osoase: osteosarcomul (al doilea cel mai răspândit cancer osos), cel mai frecvent apare la nivelul genunchiului

Vezi și: Nicotina: ce face și cât stă în corp. Carrie Wade: Ești mai predispus la accident vascular cerebral!

Factori care pot agrava durerea cronică de genunchi:

- Leziunile la nivelul structurii genunchiului pot provoca sângerări și umflături și pot crea o problemă cronică în timp dacă nu sunt tratate corespunzător

- Entorse și luxații

- Suprasolicitarea

- Infecție

- Postură și formă proastă atunci când se face activitate fizică

- Nu se încălzește sau nu se răcește înainte sau după activitatea fizică

- Întinderea necorespunzătoare a mușchilor

Cine riscă să sufere de dureri cronice de genunchi?

Persoanele supraponderale sau obeze prezintă un risc mai mare de a avea probleme la genunchi. Pentru fiecare kilogram pe care sunteți supraponderal, genunchiul dumneavoastră trebuie să absoarbă 4 kilograme în plus de presiune atunci când mergeți, alergați sau urcați scările.

Alți factori care vă cresc riscul de dureri cronice de genunchi includ:

- Vârsta

- Leziuni sau traumatisme anterioare

- Activitatea sportivă sau exercițiile fizice

Care sunt simptomele durerii cronice de genunchi?

Simptomele durerii cronice de genunchi sunt diferite pentru fiecare persoană, iar cauza durerii de genunchi afectează adesea modul în care se simte durerea. Durerea cronică de genunchi se poate prezenta ca o:

- Durere constantă

- Durere ascuțită, înțepătoare atunci când este în uz

- Disconfort surd și arzător

De asemenea, este posibil să vă confruntați cu o umflătură cronică și durere la atingerea genunchiului.

Diagnosticarea durerii cronice de genunchi

Fiecare cauză posibilă a durerii cronice de genunchi necesită diferite teste de diagnosticare. Acestea includ analize de sânge, examinare fizică, radiografii, tomografie computerizată sau RMN și alte teste imagistice. Afecțiunea pe care medicul tău crede că o aveți va determina tipurile de teste la care veți fi supus pentru a vedea care este cauza durerii cronice de genunchi.

Tratarea durerii cronice de genunchi

Fiecare cauză care stă la baza durerii cronice de genunchi are un tip specific de tratament. Aceste tratamente pot include:

- Fizioterapie

- Medicamente

- Intervenție chirurgicală

- Injecții

Bursita, o cauză comună a durerii de genunchi, este tratată în următoarele moduri:

Pune gheață pe genunchi timp de 15 minute o dată pe oră, timp de trei sau patru ore. Nu aplica gheața direct pe genunchi; în schimb, acoperă genunchiul cu un prosop de bumbac. Pune gheața într-o pungă de plastic cu fermoar, apoi așeză punga pe prosop.

Poartă pantofi capitonați, plat, care să îți susțină picioarele și să nu exacerbeze durerea.

Evitați să dormiți pe o parte. Folosiți perne poziționate de o parte și de alta a corpului pentru a vă împiedica să vă rostogoliți pe o parte. Când stați întins pe o parte, păstrați o pernă între genunchi.

Rămâi așezat atunci când este posibil. Dacă trebuie să stai în picioare, evitați suprafețele dure și păstrează-ți greutatea împărțită în mod egal pe ambele picioare.

Care sunt perspectivele pe termen lung pentru durerea cronică de genunchi?

Unele dureri de genunchi, în special cele cauzate de osteoartrită, vor fi probabil permanente. Acest lucru se datorează faptului că structura genunchiului este deteriorată. Fără o intervenție chirurgicală sau un alt tip de tratament extins, veți continua să simțiți durere, inflamație și umflături la nivelul genunchiului.

Perspectiva pe termen lung pentru durerea cronică de genunchi implică gestionarea durerii, prevenirea crizelor și eforturi pentru a reduce iritarea genunchiului.

Cum poate fi prevenită durerea cronică de genunchi?

Puteți preveni unele, dar nu toate cauzele posibile ale durerii de genunchi. Dar nu puteți preveni durerea cronică de genunchi. Există lucruri pe care le puteți face pentru a atenua durerea.

Dacă durerea cronică de genunchi se agravează din cauza suprasolicitării sau tinde să fie cea mai dureroasă după o activitate fizică, puteți face schimbări în stilul de viață pentru a ajuta la tratarea durerii. Aceste abordări includ:

- Încălzirea înainte de exerciții fizice. Întinde-ți cvadricepsul înainte și după exerciții fizice.

- Încercă exerciții cu impact redus. În loc să joci tenis sau să alergi, încercă să înoți sau să mergi cu bicicleta. Sau amestecă exercițiile cu impact redus cu exerciții cu impact ridicat pentru a le oferi genunchilor o pauză.

- Slăbește.

- Mergi pe dealuri. Alergarea exercită o forță suplimentară asupra genunchiului tău. În loc să alergi pe o pantă, mergi pe jos.

- Rămâi pe suprafețe pavate. Drumurile accidentate sau trotuarele pline de gropi pot fi periculoase pentru sănătatea genunchiului tău. Rămâi pe suprafețe netede, pavate, cum ar fi o pistă sau o arenă de mers pe jos.

- Căută sprijin. Inserțiile pentru încălțăminte pot ajuta la tratarea problemelor de picior sau de mers care pot contribui la durerea de genunchi. Înlocuiește frecvent încălțămintea de alergare pentru a te asigura că au încă suport și amortizare corespunzătoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel