Dr Vasi Rădulescu: informația nu bate emoția. Nu așteptați un deces în familie. Mergeți să vă vaccinați!

Vaccin Covid-19
Medicul cardiolog Vasi Rădulescu vă îndeamnă, încă o dată, pe rețelele sociale să vă protejați de infecția COVID vaccinându-vă.

Medicul Vasi Rădulescu povestește, pe rețelel sociale, drama prin care a treuct familia unui tânăr care a refuzat să se vaccineze. Toată familia s-a îmbolnăvit, bunica lui de 75 de ani a murit, iar el a făcut o formă ”nu tocmai ușoară”.

”Am făcut tot ce am putut să-i explic unei persoane de ce e bine să se vaccineze. Îmi tot spunea că e tânăr, puternic, are imunitate bună, și dacă era să facă boala, o făcea până acum, dar nu s-a lipit nimic de el, deci sigur nu o face niciodată, indiferent de tulpină.I-am povestit despre delta, cum se transmite, cum dă simptome mai rele, cum raționamentele lui pur și simplu nu țin. Am aflat că era și o chestiune de familie: mesajele circulau de la unul la altul și nimeni nu se vaccinase. Nici bunica de aproape 75 de ani. Narativa era cam aceeași: „am citit eu că vaccinul va omorî oamenii în câțiva ani, au recunoscut asta niște experți”.

Rețineți asta: informația nu bate emoția. Cele mai multe decizii în viața noastră sunt luate pe emoție, nu pe informații.I-am oferit studii, explicații, am demontat fake news-urile cu așa-zișii experți. Am făcut-o într-un stil cât mai blând. A refuzat orice. Avea convingerea că răul din jur e supraestimat voit și că un alt rău mai mare se voia prin vaccinare.

Trec câteva săptămâni. Aflu că persoana tânără de care nu se atinge nicio boală a făcut boala, și o formă nu tocmai ușoară. Și, cum se întâmplă de regulă zilele acestea, problema și mai mare este că s-au infectat toți, în familie. Bunica lui nu mai este. El a recunoscut că a greșit când a văzut haosul din spital și când și-a văzut familia lovită. Era deja prea târziu. Emoția l-a copleșit. A regretat toate prostiile în care a crezut.

M-am retras și am căzut pe gânduri. Când nu reușesc ceva, de cele mai multe ori ies din ecuație și prefer să mă concentrez pe oamenii care vor să înțeleagă niște evidențe, care au mici dubii, dar apreciază știința și vor să se lase pe mâinile experților. De data asta m-am simțit vinovat. Insuccesul meu, altfel clar în cazul celor cu convingeri ferme, m-a dărâmat. M-am simțit vinovat direct de neprotejarea acelei familii. Am încercat să-mi analizez tot procesul de comunicare, să văd unde greșesc. Asta voi face perioada asta.

Vă rog doar un lucru: nu așteptați o emoție maximală ca să vă dați seama că ați greșit. Nu așteptați un deces în familie. Oricât nu credeți că e posibil, e foarte probabil în timpurile pe care le trăim. Și veți regreta amarnic. Veți regreta pentru că nu veți mai aduce pe nimeni înapoi. Veți regreta pentru că puteți face simptome cumplite. Veți regreta pentru că, dacă ajungeți la spital, vedeți tot răul care putea fi prevenit. Și atunci emoțiile vă vor dărâma.Mergeți să vă vaccinați. Pentru voi și pentru cei de lângă voi”, sfătuiește medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel