Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Dr Ștefan Voiculescu, cancerul mamar. Invitat la Interviurile DC News și DC Medical, dr. Ștefan Voiculescu, coordonatorul Academiei de Senologie de la Spitalul Clinic Sanador, medic primar în Chirurgie generală și Chirurgie oncologică, a vorbit și despre legătura dintre anticoncepționale și cancerul de sân, dar și despre importanța autopalpării sânului în prevenția acestei afecțiuni.
Medicul a afirmat că un risc crescut de cancer la sân îl au femeile care au avut prima menstruație înainte de 12 ani sau ultima după vârsta de 55 de ani. "Sarcinile intervin prin faptul că decuplează o bucată de vreme expunerea ciclică la acești hormoni. Primele pilule cu siguranță au crescut riscul cancerului de sân și asta ne-au făcut să le proscriem. A doua generație nu mai avea așa doze mari. (...) E posibil ca noua generație de pilule, minim dozate, să reducă ușor riscul de cancer de sân dacă sunt folosite până în vârsta de 35 de ani. În general, după 35 de ani, lucrurile se schimbă un pic și am prefera alte mijloace contracepție decât hormonii. Stimulările ovariene pentru fertilizare sunt niște lucruri cu impact extraordinar asupra sânului", adaugă acesta.
A mai amintit că pastila de a doua zi a dus la o creștere importantă a cancerelor de sân, mai ales în "țări petrecărețe, în care doamnele, a doua zi, nu mai știau dacă trebuie sau nu să ia pilula". Și, de regulă, o iau. Astfel se ajung la abuzuri. Această practică a determinat faptul ca această pastilă, în Anglia, să fie prost văzută.
Întrebat care sunt semnele la care doamnele trebuie să acorde atenție când vine vorbare de palparea sânului, dr Ștefan Voiculescu răspunde:
"Ideal ar fi ca autopalparea să devină un obicei și am dori ca asta să se întâmple cât mai devreme. După 20 de ani ar merita să existe un astfel de obicei. Atunci când se încheie sângerarea menstruală, sânul este foarte bine descongestionat, nu prea are formațiuni parazite date de congestii. Acesta este momentul optim. Pielea să fie un pic lubrefiată. Ideal la duș sau după aceea. Se palpează cu fața palmară a degetelor, nu se ciupește, ci se palpează ca și cum am șterge praful, dar cu intensități progresive pentru că, uneori, în profunzime simțim ceva".
Medicul mai spune că pacientele trebuie să-și cunoască sânii și vor remarca atunci ceva nou. "Dacă se întâmplă ca odată să remarci ceva nou, ține minte. Contează dacă această modificare persistă și după a doua sângerare menstruală și abia atunci poate fi relevant. Abia atunci merită un consult", explică specialistul.
Cum se palpează corect? "Un nodul tare ca piatra care tinde să fie fix, nu se mișcă cu ușurință, care pare neregulat, care nu poate fi precizat exact, până unde se întinde. Aceste aspecte caracterizează cancerul de sân, spre deosebire de mai multele modificări benigne care sunt de formă rotundă sau formă regulată, care sunt mobile, au rezistență ca de cauciuc. (...) Ar fi bine să pledăm pentru autocontrolul, autoexaminarea sânului. E foarte importantă", subliniază dr Ștefan Voiculescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...