Dr. Octavian Jurma, avertisment DUR! Ce trebuie să faci 14 zile după ce te-ai vaccinat anti-COVID-19

FOTO pixabay
Epidemiologul Octavian Jurma a declarat, joi, 4 martie, la Gândul Live, că Bucureștiul se apropie cu pași repezi de scenariul roșu. 

"Am intrat în valul al treilea, din păcate. Din păcate, noi după un platou de 2.500 de cazuri, în a treia săptămână am ajuns, de la deschiderea școlilor, într-o fază accelerată de creștere, cu 25% săptămâna trecută.

Săptămâna aceasta a debutat din nou peste așteptări. Azi am putea depăși 4.500 de cazuri. Se confirmă din nou că avem o creștere cu 20%, foarte accelerată.

Din păcate relaxarea are loc în urma unor mesaje de relaxare. Până și tulpina britanică a fost declarată sub control. Noi deschidem tot, relaxăm, dar populația trebuie să se comporte foarte atent. E complicat să lași la nivel individual responsabilitatea. Nu ne putem izola toți luni de zile.

O strategie la nivel național e necesară. Mesajele sunt contradictorii, populația e prinsă la mijloc, iar deschiderea școlilor a venit ca un soi de benzină pe acest foc mocnit. Ne așteptam la creștere, nu a fost pregătită deschiderea școlilor, cum ar fi trebuit. Am deschis școlile într-un grad ridicat de nesiguranță.", a declarat dr. Octavian Jurma la Gândul Live

Ce trebuie să faci 14 zile după ce te-ai vaccinat anti-COVID-19

"Avem și acest profil de circulație urbană, la noi școlile nu sunt de proximitate, multe familii trebuie să traverseze orașul, lucru care nu se întâmplă neapărat în alte țări, unde și acolo totuși sunt probleme.

Trebuie să ne ferim de infecții, suntem și obosiți, aflu tot felul de oameni care se infectează după vaccinare, li se pare că sunt deja protejați. Dacă te-ai vaccinat, mai ales, 14 zile trebuie să te ferești. Abia după rapel te poți considera protejat. Ar fi păcat să te infectezi în cele 14 zile. Există un sentiment de relaxare, că copiii merg la școală, părinții se întâlnesc mai ușor.

Infecțiile nu se mai întâmplă demult în zona publică. Dar se întâmplă la aceste întâlniri ocazionale. Copiii fac forme greu de diferențiat de răceală.

București va intra în scenariul roșu, cel mai probabil, săptămâna viitoare.", a spus medicul epidemiolog. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel