Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Dr Mircea Beuran a povestit cum s-au petrecut lucrurile în duminica fatidică. „În ziua de 22 decembrie, la 8 dimineața, un coleg de-al meu din echipa operatorie m-a anunțat că o bolnavă operată de mine în urmă cu aproape două săptămâni are probleme. Era vorba de un caz oncologic depășit și refuzat de spitalele din București, dar era cunoștință cu un medic din spitalul nostru, care m-a rugat să o operăm pentru că bolnava nu mai putea să mănânce. Am operat-o, iar la 10-12 zile de la intervenție, în ziua aceasta de 22 decembrie, face o hemoragie digestivă superioară și una peritoneană severă", a explicat dr Mircea Beuran.
Chirurgl spune că în acea dimineață de duminică un coleg de serviciu l-a sunat și i-a prezentat situația gravă a pacientei, hemoragia internă fiind o urgență medicală. Imediat, Mircea Beuran, care era acasă, în afara Bucureștiului, s-a îmbrăcat și-a pornit spre Spitalul Floreasca.
„Eu i-am spus: făceți-vă echipă și intrați de urgență în sală cu ea, pentru că o hemoragie nu poate să aștepte. Eu fiind în afara Bucureștiului, mă îmbrac și vin și eu și văd cu ce vă pot ajuta, dar măcar opriți hemoragia. M-am îmbrăcat, am plecat în trombă, am ajuns undeva la capătul Floreascăi când am primit un semnal de la spital că s-au aprins câmpurile operatorii în timp ce acești doctori operau, și că bolnava a suferit niște arsuri. Au luat-o și au mutat-o din sala cu eveniment, într-o sală curată ca să poată să fie oprită hemoragia. Eu am ajuns la spital în momentul în care ei operau în a doua sală. Fiind emoționați, șocați prin ce au trecut, am intrat în sală și am continuat eu operația. Deci din acest moment al zilei sunt și eu membru al echipei de operație. Dar eu nu am fost în echipa operatorie la momentul în care s-au aprins câmpurile acestea care acopereau bolnava. Mai mult, se poate dovedi lucrul acesta și prin faptul că sunt camere video la intrarea în spital, în blocul operator, se pot face coroborări cu protoacele de terapie intensivă, cu protocoalele de chirurgie, care dovedesc că nu eu am fost în momentul evenimentului cu foc în sala de operație", a subliniat medicul.
Dr Mircea Beuran spune că pentru că a finalizat operația și-a pus parafa pe pe protocolul operator.
„Pentru că mi-am asumat, din clipa în care am intrat în sală rezolvarea în continuare a cazului! Am terminat operația, am ajutat echipa de la arși și de terapie intensivă să facem cele necesare pentru a putea fi transferată bolnava în secția de Terapie Intensivă Mari Arși din spitalul nostru, ca să-și continue îngrijirile complexe și maximale care se fac în astfel de situații. Vreau să vă spun așa că în momentul în care am întrebat, când s-au liniștit lucrurile, aveți elemente ca să vedem cum s-a întâmplat cu focul, mi-au spus că au strâns totul", a arătat chirurgul Mircea Beuran, la Radio România Actualități.
Ceea ce este o încălcare a protocolului în astfel de situații. Chirurgul spune că sala unde s-a produs incidentul trebuia sigilată, astfel încât echipele de anchetă să poată vedea exact ce s-a întâmplat. Cu atât mai ult cu cât aparatul cu care se opera era cel mai nou din blocul operator și s-ar putea ca el să aibă o problemă, fapt care trebuie verificat!
„Normal există un protocol prin care se sigilează sala respectivă pentru a supra veghea de la aparatul de electrochirurgie, care e cel mai nou aparat, avea în ziua aceea o lună de când opera, e cel mai nou aparat! Dar nu s-au păstrat elementele acestea doveditoare pentru ancheta tehnică care trebuie să fie făcută!".
Mircea Beuran spune că ciudat e și faptul că în afară de pacientă din sala de operație nimeni nu a mai avut nevoie de asistență medicală, deși se spune că ar fi fost un incendiu mare.
„Niciunul dintre participanții la eveniment, brancardieri, infiermieri, asistenți, doctori, nu au avut nevoie de îngrijiri medicale! Nu s-a intoxicat nimeni cu fum, nu i-a ars nimic, față de alte cazuri când au fost probleme medicale, cu prezentarea lor la unitatea de primiri-urgențe! Al treilea lucru: nu a funcționat un extinctor, nu a țipat instalația cu senzorul de incendiu. Deci nu pot să vă spun dacă focul a fost atât de mic sau mare, sau dacă funcționalitățile care trebuiau să fie verificate erau în bună stare de folosință. Nu știu, treaba asta nu intră în atribuțiile chirurgului", a arătat medicul.
Acuzele care i-au fost aduse de Emanuel Ungureanu îl deranjează profund, pentru că sunt împotriva a ceea ce înseamnă de fapt un chirurg și chiar intențioenază să-l acționeze în instanță pe deputat.
„Mă gândesc că acuzarea aceasta care mi se face, că „Beuran a dat foc pacientului", nu poate să rămână în mintea niciunului om, un om care vine să salveze o viață pentru care atâția doctori n-au putut să facă nimic. Iar poziția oricărui oricărui doctor e să-i salveze viața nu să-i dea foc unui bolnav. Al doilea lucru, imediat la terminarea evenimentului și a operației, a fost anunțat managerul, a fost anunțat directorul medical, chirurgul responsabil de blocul operator și familia pacientei. Deci, imediat! Deci echipa chirurgicală nu a mușamalizat nimic din acest eveniment! Mai mult, s-a făcut protocolul operator pe care l-am semnat lângă chirurgii care au început operația și nota de informare, adică ce au putut ei să descrie din momentul în care au simțit mirosul acela specific de priză arsă. Deci intră în atribuțiile unui șef de secție și totodată a unui doctor al cărui pacient era, cu toate că era într-o zi de duminică, să vină și să facă tot ce putea pentru pacientul său, dar vorbim de un ghinion, de un eveniment", a mai arătat Mircea Beuran.
Cât privește starea pacientei, dr Mircea Beuran spune că aceasta este internată la Secția de Terapie Intensivă de Mari Arși și că se fac toate eforturile pentru a-i fi salvată în continuare viața, fiind vorba de o pacientă cu cancer.
„Bolnava acum este în terapia intensivă a marilor arși, este îngrijită mixt de cei de la arși, de terapia intensivă, de noi chirurgii, pentru a-i salva în continuare viața! Nu are 40% arsură, dar cred că un 25-30%. Dar pe părțile laterale ale corpului. Ea nu a ars acolo unde se opera, deci nu este o arsură de locul operației. Arsura a provenit din spate, din spațiul în care stă bolnava pe câmpuri și pe masă", a conchis medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...