Dr. Laurențiu Bujor, Centrul Oncologic Sanador: Radioterapia și avantajele ei. EXCLUSIV

Dr Laurențiu Bujor, director medical al Centrului Oncologic Sanador (dreapta), invitat la Interviurile DC Medical, realizate de Val Vâlcu
EXCLUSIV
Dr. Laurențiu Bujor, medic primar radioterapie, medic specialist oncologie medicală și directorul medical al Centrului Oncologic Sanador, a explicat, EXCLUSIV la DC NEWS și DC MEDICAL, cât de mult a evoluat radioterapia în ultimii 15 ani și ce avantaje au pacienții, inclusiv faptul că Asigurările de Sănătate decontează aceste tratamente făcute la clinici private.

Radioterapia, deși este o linie principală de atac în cancer, nu are aceeași vizibilitate pe care o au chimioterapia sau, mai nou, imunoterapia. Asta în condițiile în care în ultimii 15 tehnica a evoluat explozv, ajungându-se acum la tratamente de foarte mare rafinețe.

Deficit de 75% în România, în radioterapie

„Așa s-a pornit din anii 90. Toată lumea știe că oncologie înseamnă chimioterapie și chirurgie oncologică. Dar radioterapia, care este o specialitate mai nouă, este destul de puțin cunoscută în România, din păcate, și destul de puțin dezvoltată. Dacă ținem cont de datele publicate de The Lancet (jurnal medical britanic de specialitate, n.r.) acum câțiva ani, noi avem un deficit de 75% de aparatură. Nu mai vorbesc de resurse umane. Pentru că îți trebuie oameni", a explicat Dr. Laurențiu Bujor, medic primar radioterapie, medic specialist oncologie medicală și directorul medical al Centrului Oncologic Sanador, EXCLUSIV la Interviurile DC NEWS și DC MEDICAL.

Mai mult decât atât, spune specialistul, acest deficit se referă numai la numere brute, „nu la calitatea echipamentelor, la vechimea lor, etc. Sunt foarte mulți parametri de luat în considerare".

Progres uriaș în doar 15 ani

„Într-adevăr, radioterapia – eu sunt un avocat al acestei specialități – s-a dezvoltat în ultimii 15 ani cel mai mult dintre toate specialitățile medicale, așa este considerată. La orice congres din SUA cu asta se începe. (...) Pentru că s-a plecat de la o radioterapie făcută extrem de empiric, și unidimensional aproape, cu doze care se calculau într-un punct, și acum vorbim de radioterapie 4D. Multă lume nici nu știe ce înseamnă 4D", a arătat Dr. Laurențiu Bujor.

Asta înseamnă că, de fapt, doza de radiații a ajuns să poată fi atât de bine calibrată și direcționată încât atinge exact tumora, fără să afecteze țesuturile sănătoase din jur. Altfel spus, poți trata cancerul cu exact doza de radiații de care e nevoie, fără să-ți mai faci probleme că afectezi tot corpul.

Dr. Laurențiu Bujor: „Discuția este foarte lungă, pentru că tendința actuală este de a folosi doze mai mari pe ședință. Paradigmele clasice s-au cam perimat. Deci, putem să ajungem chiar la o doză de 10 ori mai mare decât cea clasică, însă avem posibilitatea de a ținti foarte bine tumora. Acesta este marele avantaj. 4D-ul asta înseamnă! Tumora este urmărită în timp și este țintită atunci când se află în calea fascicolului. Când nu mai este, se oprește aparatul. Deci, asta ar fi 4D, în mare spus".

Bineînțeles, această procedură nu e așa simplă cum pare a fi când o descrii. Ea presupune „să poți să planifici acest tip de terapie și să poți să-l realizezi, ceea ce nu e puțin lucru. Înseamnă echipamente foarte costisitoare", explică specialistul.

Tratamente decontat de stat în privat

În timp ce sistemul sanitar de stat – unde se fac foarte greu și rar investiții - a rămas poate chiar cu zeci de ani în urma evoluției tehnicii medicale, sistemul privat de sănătate a ținut pasul cu progresele din radioterapie.

Dr. Laurențiu Bujor: „Privatul are marele avantaj de a fi flexibil și de a putea să vină cu ce e mai nou în domeniu. Probabil că și datorită concurenței. Mulți pacienți mă întreabă „domnule, aveți aparatele cele mai noi?" Pentru că ei caută calitate!"

În această complementaritate stat-sistem privat care funcționează în radioterapie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează tratamentele făcute la privat. Însă, doar puțini dintre bolnavii care au nevoie de acest tratament ajung să-l și facă, din cauza deficitului de centre medicale dedicate.

Jumătate dintre bolnavii cu cancer au nevoie de radioterapie

Dr. Laurențiu Bujor: „Dacă mă întrebați dacă există nevoie de radioterapie, răspunsul e da! Și este demonstrat în cifre, peste 50% dintre pacienții oncologi au nevoie de radioterapie la un moment dat în evoluția bolii lor. Peste 50! În aproape toate patologiile maligne. Mi-e greu să le enumăr, pentru că sunt puține care nu beneficiază. Cum noi avem un deficit de 75%, asta înseamnă că un bolnav din 4 face un tratament".

Care sunt cele mai răspândite tipuri de cancer la care se pretează radioterapie, vezi în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel