Dr Carmen Liliana Dincă: Câte viroze poate face un copil și când mergi la spital

EXCLUSIV
Dr Carmen Liliana Dincă, medic primar pediatrie, a explicat la Interviurile DC News și DC Medical, că părinții n-ar trebui să fie speriați dacă un copil mic face viroze și că la spital micuțul trebuie dus doar atunci când are anumite simptome. Iată care:

„Copilul poate să facă 3-4 episoade pe sezon. Și sunt considerate normale. Episoade fără complicații. (...) Depinde în ce moment al maturizării sistemului imunitar este. Știți că practic sistemul limfatic este ultimul care se maturizează. Și atinge maturitatea la în jur de 4-5 ani. (...) Pe sezon însemnând hai să spunem un trimestru. Chiar 3 luni. Depinde care e intensitatea simptomelor și dacă micuțul face sau nu face complicații după fiecare viroză. (...) Virozele ar putea fi în 5-6 luni de iară, adică 5-6 viroze", a explicat a spus Dr Carmen Liliana Dincă, medic primar pediatrie și Șeful Secției de Pediatrie de la Spitalul Clinic Sanador.

Începerea școlii și întoarcerea în colectivitate după vacanță contribuie la răspândirea virozelor, a arătat medicul. Dar îi afectează mai mult pe copiii mici, nu pe cei al căror sistem imunitar s-a maturizat. „Pentru cei care merg la școală e mai puțin obișnuit. Pot să facă și ei 2-3 episoade e sezon. Pot sau nu pot. Ei deja sunt într-un alt stadiu al maturizării sistemului imunitar. Nu ne așteptăm din partea lor să răcească atât de frecvent ca un copil care merge prima dată în colectivitate"a completat ea.

Răceala și gripa, diferențe

Dar ce sunt de fapt viroza și gripa și cum facem diferența dintre ele?

„O răceală poate să fie o viroză sau poate să fie o infecție bacteriană. Dar marea majoritate a răcelilor, peste 90%, sunt boli virale. Care au ca origine un virus. Restul pot să fie infecții bacteriene. La o infecție virală (copilul n.r.) poate să facă trei zile de febră, după care ar trebui să nu mai facă febră. Excepția este infecția cu virus gripal, în care poate să facă 6 zile de febră. Gripa este o viroză cu virus gripal. Simptomele pot fi de la unele obișnuite, ca de răceală banală, până la simptome grave. De la simptome obișnuite ca tuse, rinoree, febră, se adaugă însă valori mai ridicate de febră, se pot adăuga dureri musculare, stare generală de rău" a detaliat Dr Carmen Liliana Dincă.

Când duci copilul la doctor

Asta nu înseamnă că trebuie să mergi urgent la doctor cum i se ridică un pic temperatura copilului, susține medicul.

„Orice infecție virală are voie să facă trei zile de febră. Practic, vârful de temperatură se atinge cam la o zi și jumătate de la debut, după care ar trebui să vedem că micuțul face febră la intervale din ce în ce mai mari de timp și cu valori din ce în ce mai mici de temperatură. Asta este evoluția firească a oricărei viroze. Persistența febrei, cu valori peste 38,5 sau o evoluție nasatisfăcătoare înseamnă să te prezinți la medic. Să vezi de ce persistă febra. Pentru că asta poate să fie fie o viroză mai severă, fie o suprainfecție bacteriană", arată Dr Carmen Liliana Dincă.

Părinții trebuie să fie atenți și la ce medicamente dau copiilor. La viruși, spre exemplu, antibioticele nu funcționează și dacă le dăm micuțului, el nu se va însănătoși.

„Trei zile copilul are voie să facă febră. Există viroze, de tip viroze eruptive, care fac trei zile febră, fără simptome foarte serioase, după care febra cedează brusc și apare o erupție. Erupție care înseamnă momentul începerii vindecării. Apar bubițe. Ar trebui să ne bucurăm când apar pentru că asta înseamnă că suntem pe calea cea bună cu vindecarea. Dacă noi i-am dat antibiotic copilului, oricum antibioticul nu acționează pe virus. În a doilea rând „anti biotic" înseamnă împotriva vieții, distrugem niște microorganisme bune din tractul nostru digestiv și creem alte dezechilibre și scădem și mai mult imunitatea organismului și ne putem trezi cu complicații", detaliază specialistul Sanador.

Când facem vaccinul contra gripei și de la ce vârste, aflați în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

academia de sanatate
  LIVE
Importanța testelor genetice. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, la Academia de Sănătate
AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel