Dr Anca Hâncu: cum se prepară corect mujdeiul de usturoi. 7 motive să-l mănânci cât de des se poate

Usturoi. Foto: Pixabay
Cunoscutul medic nutriționist Anca Hâncu a dezvăluit un truc pentru a prepara mujdeiul de usturoi cu puține calorii, o rețetă ce merge de minune cu preparatele tradiționale românești. În plus, iată și 7 motive să consumi usturoi cât de des se poate și cum scapi de mirosul neplăcut:

Usturoiul este un ingredient popular în gătit, dar evitați de mulți din cauza mirosului său puternic. Asta în ciuda faptului că are nujmeroase beneficii pentru sănătate date de compușii de sulf, formați atunci când un cățelul de usturoi este tocat, zdrobit sau mestecat.

Mai exact, este vorba despre aliina și alinoza, două substanțe care sunt despărțite de o membrană fină. În momentul în care pisăm sau zdrobim usturoiul membrana se sparge, iar cele două substanțe interacționează și formează alicina care are multiple beneficii pentru organism.

Şi pentru că usturoiul pisat merge de minune cu preparatele tradiționale românești, dar nu cel făcut cu maioneză care se găsește în comerț, medicul nutriționist Anca Hâncu a dezvăluit, la Antena1, un mic truc pentru a ne bucura de toate beneficiile acestui aliment fără a ne mai face griji de calorii.

„La mujdei am să vă spun secretul meu de gospodină. Amestec câțiva căței de usturoi cu blenderul, pun doar foarte puțin ulei, iar în rest pun apă minerală și atunci practic iau toate beneficiile usturoiului, fără a încărca cu foarte mult ulei, de fapt, cu foarte multe calorii”, a detaliat medicul nutriționist Anca Hâncu la Antena 1.

7 beneficii pentru sănătate şi longevitate

Usturoiul are numeroase beneficii pentru sănătate dovedite științific: 

1. Conține compuși cu proprietăți medicinale puternice. Usturoiul este un antibiotic natural, antifungic, antiseptic, antiinflamator, antioxidant. Compușii de sulf din usturoi intră în organism din tractul digestiv și călătoresc în tot corpul, unde își exercită efectele biologice puternice.

Citiți și:  De ce îți ia foc gura când mănânci usturoi

2. Usturoiul este foarte hrănitor şi are puține calorii
 Un cățel de usturoi crud conține: 
- Mangan: 2% din valoarea zilnică (DV)
- Vitamina B6: 2% din DV
- Vitamina C: 1% din DV
- Seleniu: 1% din DV
- Fibră: 0,06 grame
- calciu, cupru, potasiu, fosfor, fier și vitamina B1

3. Usturoiul poate lupta împotriva bolilor, inclusiv a răcelii. Un studiu amplu, de 12 săptămâni, a constatat că un supliment zilnic de usturoi a redus numărul de răceli cu 63% în comparație cu un placebo.

Durata medie a simptomelor de răceală a fost, de asemenea, redusă cu 70%, de la 5 zile în grupul placebo la doar 1,5 zile în grupul cu usturoi. Un alt studiu a constatat că o doză mare de extract de usturoi a redus numărul de zile bolnave de răceală sau gripă cu 61%.

Citiți și: De ce bărbații cu hipertensiune trebuie să mănânce mai mult usturoi. STUDIU

4. Compușii activi din usturoi pot reduce tensiunea arterială. Bolile cardiovasculare precum atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale sunt cele mai mari ucigașe din lume.

Hipertensiunea arterială sau hipertensiunea arterială este unul dintre cei mai importanți factori care provoacă aceste boli. Studiile umane au descoperit că suplimentele de usturoi au un impact semnificativ asupra reducerii tensiunii arteriale la persoanele cu tensiune arterială ridicată.

5. Usturoiul îmbunătățește nivelul de colesterol, ceea ce poate reduce riscul de boli de inimă. Usturoiul poate reduce colesterolul total și LDL.
Pentru cei cu colesterol ridicat, suplimentele de usturoi par să reducă colesterolul total și/sau LDL cu aproximativ 10-15%.

6. Usturoiul conține antioxidanți care susțin mecanismele de protecție ale organismului împotriva acțiunii radicalilor liberi.

Citiți și: Usturoiul, alimentul ideal pentru aproape orice mâncare. Ce efecte are asupra organismului

Efectele combinate asupra reducerii colesterolului și a tensiunii arteriale, precum și proprietățile antioxidante, pot reduce riscul de boli comune ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer și demența.

7. Usturoiul susţine longevitatea: Având în vedere efectele benefice asupra factorilor de risc importanți, cum ar fi tensiunea arterială, putem concluziona că usturoiul ne poate ajuta să trăim mai mult. Faptul că poate lupta împotriva bolilor infecțioase este și el un factor important, deoarece acestea sunt cauze frecvente de deces, în special la vârstnici sau la persoanele cu sisteme imunitare disfuncționale.

Cum scăpați de mirosul neplăcut al usturoiului, aflați AICI: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel