Dopamina și serotonina: Care este diferența dintre acești doi hormoni ai fericirii

Fericire, bucurie
Dopamina și serotonina sunt doi hormoni ai fericirii. Iată care este legătura dintre acești doi hormoni și cum se influențează reciproc.

Dopamina și serotonina sunt cunoscute în mod popular ca hormoni ai fericirii care joacă un rol major în starea de spirit și emoțiile noastre. De asemenea, au importanță în anumite condiții de sănătate mintală, cum ar fi starea de spirit scăzută și depresia. Acești doi sunt mesageri sau neurotransmițători care participă la multe funcții ale corpului, inclusiv somnul, memoria, metabolismul și bunăstarea emoțională.

Acești doi hormoni ar trebui să fie în echilibru în organism, în caz contrar, dezechilibrele vor crea anumite probleme de sănătate. În general, ambii sunt cunoscuți ca hormoni ai fericirii.

Care sunt diferența între dopamină și serotonină: Cum funcționează?

Dopamina

Dopamina este eliberată de neuroni și ei transportă semnale în acești neuroni. Este folosită pentru a crea două substanțe chimice, norepinefrină și epinefrină. Dopamina joacă, de asemenea, un rol major pentru a ne face să ne simțim recompensați împreună cu motivația, dorința, pofta etc. Acest hormon este, de asemenea, folosit pentru a gestiona aceste funcții ale corpului:

Starea de spirit

Dormit

Învăţare

Vigilenţă

Circulație sanguină

Nevoia de urinare

Circulaţie

Serotonina

Acesta este un alt neurotransmițător care este folosit de creier pentru a trimite semnale către alte părți ale corpului. Acest hormon se găsește mai ales în celulele enterocromafine, unde îmbunătățește și reglează sistemul digestiv. În afară de digestie, serotonina este implicată în alte funcții ale corpului, cum ar fi:

Ciclul somn-veghe

Dispoziție și emoții

Metabolism

Apetit

Concentraţie

Cunoaștere

Activitatea hormonală

Coagularea sângelui

Diferențele dintre acești doi hormoni ai fericirii

Acești doi neurotransmițători sunt folosiți pentru a trimite semnale către diferite părți ale corpului și pentru bunăstarea noastră emoțională. Dar există anumite diferențe între ele. Dopamina transferă semnalele care controlează mișcările corpului și coordonarea și funcționează și în secțiunea de plăcere și recompensă a creierului.

Creșterea nivelului de dopamină poate duce chiar la consumul de droguri și la jocurile de noroc. O creștere bruscă a nivelului de dopamină poate crea dependență.

Serotonina este, de asemenea, importantă pentru a ne regla starea de spirit și emoțiile. Dar este folosită, în principal, pentru a regla sistemele digestive, inclusiv motilitatea intestinală, metabolismul, apetitul etc.

Relația dintre dopamină și serotonină

Neurotransmițătorii nu pot funcționa independent; deci, este similar și în ce privește acești doi hormoni ai fericirii. Ei interacționează și se afectează reciproc pentru funcțiile corpului. Deci, nivelurile scăzute ale unuia dintre ele îl afectează pe celălalt și funcția acestuia. De exemplu, nivelurile scăzute de serotonină afectează dopamina și cresc nivelurile acesteia. Deoarece dopamina controlează sistemul de căutare a recompensei din creier, nivelurile ridicate ale acesteia îi fac pe oameni să se comporte impulsiv. Serotonina provoacă comportament impulsiv la noi, iar dopamina inhibă impulsivitatea. Ele pot avea, de asemenea, efecte opuse asupra apetitului. Serotonina suprimă pofta de mâncare, iar nivelurile scăzute de dopamină pot crește foamea.

A avea un nivel prea mare sau prea scăzut de dopamină sau serotonină este dăunător pentru noi. Ar trebui să existe un echilibru sănătos între ele.

Alimente pentru dopamină

Lactate precum brânză, lapte, iaurt

Carnea neprocesată precum puiul

Ouă

Pește bogat în Omega-3, cum ar fi somonul

Fructe și legume

Ciocolata neagra

Nuci, migdale, alune etc

Alimente de luat pentru serotonină

Ouă

Brânză

Ananas

Tofu

Nuci și semințe

Curcan

Somon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel