Doi lucrători din sănătate din Alaska, la urgențe după ce au primit vaccinul Pfizer

Vaccin COVID-19. Foto: Pixabay
Unul dintre angajați, care nu avea antecedente de alergii, a rămas în spital miercuri seară. Unele reacții la vaccin au fost raportate și săptămâna trecută în Marea Britanie.

Doi lucrători din domeniul sănătății din același spital din Alaska au dezvoltat reacții adverse la câteva minute după administrarea vaccinului anti-coronavirus produs de Pfizer. Unul dintre cei doi a rămas internat până joi.
Oficialii din domeniul sănătății au spus că cele două cazuri nu le vor perturba planurile de lansare a vaccinurilor și că publică informațiile din motive de transparență.

Fără antecedente de alergii cunoscute

Prima angajată, o femeie de vârstă mijlocie care nu avea antecedente de alergii, a avut o reacție anafilactică care a început marți, la 10 minute după ce a primit vaccinul la spitalul regional Bartlett din Juneau, a declarat un oficial al spitalului. A simțit o erupție pe față și trunchi, dificultăți de respirație și un ritm cardiac crescut.
Dr. Lindy Jones, directorul medical al serviciului de urgență al spitalului, a declarat că lucrătorului i s-a administrat mai întâi o injecție cu epinefrină, un tratament standard pentru reacțiile alergice severe. Simptomele ei s-au potolit, dar apoi au reapărut și a fost tratată cu steroizi și o perfuzie de epinefrină.
Când medicii au încercat să oprească perfuzia, simptomele ei au reapărut, așa că femeia a fost mutată la secția de terapie intensivă, observată pe tot parcursul nopții, apoi a fost oprită perfuzia miercuri dimineață devreme, a spus dr. Jones.

Cel de-al doilea lucrător și-a primit doza miercuri și a dezvoltat umflături la ochi, senzație de amețeală și de zgârietură în gât, la 10 minute după injecție, a spus spitalul într-un comunicat. El a fost dus la camera de urgență și tratat cu epinefrină, Pepcid și Benadryl, deși spitalul a spus că reacția nu a fost considerată anafilaxie. Muncitorul a revenit la normal într-o oră și a fost externat.
Spitalul, care a administrat 144 de doze totale începând de miercuri seara, a declarat că ambii lucrători nu doresc ca experiențele lor să aibă un impact negativ asupra celorlalți care se vor primi vaccinul.
„Nu avem planuri să ne schimbăm programul de vaccinare, dozarea sau regimul”, a declarat dr. Anne Zink, medicul șef din Alaska, într-o declarație citată de nytimes.com.

Reguli stricte de administrare

Deși vaccinul Pfizer s-a dovedit a fi sigur și aproximativ 95% eficient într-un studiu clinic care a implicat 44.000 de participanți, cazurile din Alaska vor intensifica probabil îngrijorările cu privire la posibilele efecte secundare. Experții au spus că evoluțiile ar putea determina apeluri la orientări mai stricte pentru a se asigura că destinatarii au fost atent monitorizați pentru reacții adverse.
Dr. Paul A. Offit, expert în vaccinuri și membru al unui grup consultativ extern care a recomandat Administrației pentru Alimente și Medicamente să autorizeze vaccinul Pfizer pentru utilizare de urgență, a declarat că măsurile de precauție adecvate sunt deja în vigoare. De exemplu, a spus el, cerința ca beneficiarii să rămână la locul lor timp de 15 minute după ce a primit vaccinul a contribuit la asigurarea tratamentului rapid al femeii.

Dr. Jay Butler, un expert de top în boli infecțioase din cadrul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a declarat că situația din Alaska a arătat că sistemul de monitorizare funcționează. Agenția a recomandat ca vaccinul să fie administrat în condiții care au provizii, inclusiv oxigen și epinefrină, pentru a gestiona reacțiile anafilactice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel