O substanță chimică nou identificată...
Disonanța cognitivă provoacă sentimente de neliniște și tensiune, iar oamenii încearcă să ușureze acest disconfort în moduri diferite. Exemple includ „explicarea lucrurilor" sau respingerea informațiilor noi care intră în conflict cu credințele lor existente, notează MedicalNewsToday.
Multe persoane experimentează sentimente de neliniște și tensiune cu disonanță cognitivă.
Psihologul Leon Festinger a publicat teoria disonanței cognitive în cartea sa din 1957, A Theory of Cognitive Dissonance.
Festinger a propus ca oamenii să simtă disconfort atunci când au convingeri contradictorii sau când acțiunile lor le contrazic credințele.
De atunci, disonanța cognitivă a devenit una dintre cele mai influente și cercetate teorii în psihologia socială.
Oamenii vor încerca să reducă această disonanță pentru a ameliora disconfortul. Unitatea de a rezolva disonanța este numită „principiul coerenței cognitive".
Este important de menționat că disonanța cognitivă nu este automată atunci când o persoană deține credințe opuse. Ei trebuie să aibă conștientizarea inconsistenței pentru a simți disconfort.
Nu toată lumea experimentează disonanță cognitivă în același grad. Unele persoane au o toleranță mai mare la incertitudine și inconsistență și pot experimenta o disonanță cognitivă mai mică decât cei care necesită consecvență.
Tipul de credințe: Credințele care sunt mai personale duc la o disonanță mai semnificativă.
Valoarea credințelor: Credințele pe care oamenii le țin cu o mai mare importanță tind să provoace o disonanță mai mare.
Mărimea disparității: O diferență semnificativîă între convingerile conflictuale și armonioase va duce la o disonanță mai mare.
Disonanța cognitivă are efectul imediat de a sentimentelor de disconfort și neliniște.
Deoarece oamenii au, în general, o dorință înnăscută de a evita acest disconfort, disonanța cognitivă are un efect semnificativ asupra:
comportamente
gânduri
decizii
credințe și atitudini
sănătate mentală
Oamenii care se confruntă cu disonanță cognitivă pot observa că se simt:
nerăbdători
vinovați
ruşinați
Drept urmare, aceștia pot:
încearca să-și ascundă acțiunile sau credințele de alții
raționalizează acțiunile sau alegerile în mod continuu
se feresc de conversații sau dezbateri despre subiecte specifice
evită să afle informații noi care să contravină convingerilor existente
ignora cercetarea, articolele din ziare sau sfaturile medicului care provoacă disonanța
Evitarea informațiilor faptice poate permite oamenilor să mențină în continuare comportamente cu care nu sunt de acord pe deplin.
Desigur, disonanța cognitivă poate determina unii oameni să-și schimbe comportamentul, astfel încât acțiunile lor să se alinieze credințelor lor. În acest fel, oferă oamenilor posibilitatea de a-și examina valorile și acțiunile și de a obține consecvența cognitivă.
Ca urmare a disonanței cognitive, multe persoane se confruntă cu atitudini și acțiuni problematice.
Aceștia pot face schimbări pozitive în viața lor, cum ar fi abordarea obiceiurilor alimentare nesănătoase, a dependenței sau a problemelor de furie.
Situațiile în care poate apărea disonanța cognitivă includ:
Fumatul, în ciuda faptului că ești conștient de efectele adverse asupra consumului de tutun asupra sănătății.
Alegerea de a promova un comportament, cum ar fi exercițiile fizice obișnuite, pe care o persoană nu le practică ea însăși. Acest tip de disonanță cognitivă se numește ipocrizie.
Spunând minciună în ciuda faptului că persoana respectivîă se gândește la sine ca fiind sinceră
Achiziționarea unei mașini noi care nu este eficientă din punct de vedere al consumului de combustibil, în ciuda faptului că este conștientă de mediu.
Mâncarea cărnii, în timp ce se gândește la ei înșiși ca un iubitor de animale căruia nu-i place gândul de a ucide animale. Unii cercetători numesc acest paradox al cărnii.
Disonanța cognitivă afectează toată lumea și joacă un rol în multe dintre judecățile și deciziile zilnice ale unei persoane.
Deși disonanța cognitivă poate părea un efect negativ, poate ajuta și oamenii să se schimbe și să crească în moduri pozitive.
Prin conștientizarea credințelor și acțiunilor aflate în conflict, oamenii își pot redresa obiceiurile și pot aduce comportamentele în conformitate cu valorile lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...