Difteria, cum se manifestă și cât de gravă este

Vaccin
Difteria, boală ce a fost eradicată până la jumătatea secolului trecut, mai apare sporadic în unele zone ale lumii. Specialiștii spun că este posibil ca unii medici să nu fi văzut niciodată un caz real de difterie.

Difteria a fost confirmată la granița cu România, în Ucraina. Autoritățile medicale din județele de graniță au fost sfătuite să intensifice măsurile de supraveghdre a boii, având în vedere situația dată. Chiar dacă boala a fost eradicată de zeci de ani, specialiștii spun că în unele cazuri poate să apară sensibilitate, în special la copii și la vârstnici. Specialiștii de la Center for Disease Control (CDC) al SUA au publicat pe site-ul instituției câteva date despre boala care făcea ravagii până la începutul secolului trecut, în toată lumea.

Caracteristici clinice ale bolii

Perioada de incubație este de obicei de 2-5 zile (interval: 1-10 zile). Difteria poate implica aproape orice membrană mucoasă. Difteria este clasificată după modul de manifestare și în funcție de locul bolii: Difterie respiratorie, Difterie nazală, Difterie faringiană și amigdală, Difterie laringiana, Difterie cutanată.

După diagnosticul clinic provizoriu și recoltarea probelor pentru analize, medicul va administra antitoxină și antibiotice în doză adecvată persoanelor suspectate de difterie suspectată și le va izola

Boala nu mai este de obicei contagioasă la 48 de ore de la începerea tratamentului cu antibiotice. Cu toate acestea, se recomandă menținerea precauțiilor standard până când pacientul a finalizat cura de antibiotice și rezultatul analizelor este negativ.

Contactele, supravegheate

Persoanele care au luat contact cu pacientul trebuie să primească, de asemenea, antibiotice pentru 7-10 zile. Din motive de conformitate, dacă nu se poate menține supravegherea contactelor, acestea trebuie să primească penicilină benzathină (600.000 de unități pentru persoanele mai mici de 6 ani și 1.200.000 de unități pentru cei 6 ani sau mai mari). Contactele trebuie monitorizate îndeaproape și antitoxina trebuie administrată la primul semn de boală.

Circulația bacteriilor pare să continue în unele regiuni, chiar și în populațiile cu rate de vaccinare peste 80% din copilărie. O stare de purtător asimptomatic poate exista chiar și în rândul persoanelor imune.

Imunitatea scade în timp; prin urmare, ar trebui să administrați o doză de rapel de vaccin la fiecare 10 ani pentru a menține nivelul anticorpilor de protecție. Populațiile mari de adulți în vârstă pot fi sensibile la difterie, atât în țările dezvoltate, cât și în țările în curs de dezvoltare.

În țările cu incidență redusă a bolilor, clinicienii pot să nu ia în considerare diagnosticul. Tratamentul antibiotic prealabil poate preveni recuperarea organismului. Deoarece boala este foarte rară în țările dezvoltate, majoritatea clinicienilor nu vor fi văzut niciodată un caz de difterie în viața lor.

Difteria, boală gravă în trecut

Difteria a fost cândva o cauză majoră de boală și deces în rândul copiilor. Statele Unite au înregistrat 206.000 de cazuri de difteria în 1921, din care 15.520 au decedat. Începând cu anii 1920, ratele difteriei au scăzut rapid din cauza utilizării pe scară largă a vaccinurilor. Între 2004 și 2017, departamentele de sănătate de stat au raportat 2 cazuri de difterie în Statele Unite. Cu toate acestea, boala continuă să facă victime la nivel global. În 2016 țările au raportat aproximativ 7.100 de cazuri de difterie la Organizația Mondială a Sănătății, dar multe alte cazuri probabil nu sunt raportate.

Rata de fatalitate a cazurilor pentru difterie s-a schimbat foarte puțin în ultimii 50 de ani, respectiv de 5% -10%, cu rate de deces mai mari (până la 20%) în rândul persoanelor de sub 5 ani și de peste 40 de ani. Înainte de a exista tratament pentru difterie, boala a fost fatală pentru aproape jumătate din cazuri.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel